StoryEditorOCM
ViralŠTO SE DOGAĐA

Katastrofa Netflixa: objavili veliki gubitak pretplatnika, dionice se strmoglavile, a Musk poručuje: Zaslužili ste to jer se želite svidjeti svima

Piše KULTURA SD
21. travnja 2022. - 10:08
U središtu Netflixa u Los Gatosu u Kaliforniji opsadno je stanje. Jučer nezamislivo, danas se dogodilo. Sve je krenulo nizbrdo    AFP

Što se to događa? Netflix gubi pretplatnikE, i to ubrzano. Čak toliko da mu se poznati, poput Elona Muska, smiju.

Muske je poručio kako je Netflixov gubitak pretplatnika u prvom tromjesečju 2022. godine (čak 200 tisuća ljudi reklo je Netflixu zbogom) posljedica "virusa osviještenog uma" koja čini platformu "negledljivom" - aludirajući na to da se sadržaji prave s velikim oprezom da se nikog ne uvrijedi.

Netflix je tako prvi put u 10 godina zabilježio pad pretplatnika, a vijest je, očekivano, izazvala pad dionica na najnižu razinu u posljednje četiri godine.

 

image

U središtu Netflixa u Los Gatosu u Kaliforniji opsadno je stanje. Jučer nezamislivo, danas se dogodilo. Sve je krenulo nizbrdo

 

 

AFP

 

Dionice su u srijedu pale za 35,1 (!!!) posto, na 226,19 dolara po dionici, što je Netflixov najveći jednodnevni pad ikada u postocima. Tvrtka je preko noći izgubila tržišnu kapitalizaciju od 54,4 milijarde dolara, što je najveći pad za jedan dan u povijesti, navodi Variety.

Drugi najveći pad dogodio se u siječnju, kada je tržišna kapitalizacija smanjena za 49 milijardi dolara nakon također loše situacije s pretplatnicima u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Na trenutno 'zdravlje' dionica pogubno su djelovale i najave same kompanije da će najvjerojatnije izgubiti još 2 milijuna pretplatnika (!!!) u drugom tromjesečju, što je potaknulo val snižavanja ocjena analitičara. Ukupno su dionice Netflixa pale za 65% svoje vrijednosti u posljednjih šest mjeseci.

Među ostalim čimbenicima, suizvršni direktor Reed Hastings okrivio je za sve i same potrošače ustvrdivši da više od 100 milijuna kućanstava uslugu Netflixa koristi bez plaćanja, uz dijeljenje lozinki na jednom pretplatniku.

Kako bi pokušao ispraviti problem, Netflix ima za cilj pretvoriti besplatne korisnike lozinki u pretplatnike i uvesti nižu cijenu, s podrškom za oglase tijekom sljedeće dvije godine.

 

image

Elon Musk - eto vam ta vaša korektnost, dosadni ste, poručio je Netflixu

 

 

AFP

 

"Znam da je to razočaravajuće za investitore", rekao je Hastings u Netflixovom video intervjuu u utorak. “Ali interno, mi smo stvarno spremni i ovo je možda naš trenutak da zablistamo.”

Vratimo se na nevjerojatnog Muska koji je ustvrdio kako je "virus osviještenog uma najveća prijetnja civilizaciji".

U kontekstu stavova i ponašanja, izraz na engleskom jeziku "woke mind" znači biti svjestan važnih činjenica i pitanja i aktivno voditi računa o njima. Netflix je nerijetko u svojim sadržajima "podilazio" osviještenosti i poštivanju najrazličitijih grupa ne želeći uvrijediti nikoga što je utjecalo na sadržaj, objašnjava genijalni Musk.

Na Muskovu objavu jedan od pratitelja je nadopisao: "Nije samo Netflix. Filmovi općenito, videoigrice, TV, sve je zaraženo aktualnim trendom straha da se nekoga slučajno ne uvrijedi. Više ništa originalno, osim medija koji izlaze iz mjesta poput Japana ili Koreje, ironično." Musk je na ovo odgovorio: "Točno."

Mi bismo rekli: politička korektnost. Koja je uškopila i politiku ali i ostale vidove života, pa tako i filmsku industriju. Sada je to na svojoj koži osjetio i Netflix.

08. svibanj 2024 13:39