StoryEditorOCM
ViralSVE KONTROVERZE

Dok bujaju strasti zbog ispadanja Hrvatske u polufinalu, donosimo najveće zanimljivosti iz povijesti Eurosonga: posebno je zanimljivo bilo davne 1969

Piše Matea Roglić
19. svibnja 2021. - 22:46

Mnogi Hrvati bili su uvjereni da je Albina Grčić svojom jučerašnjom izvedbom u Rotterdamu nakon dugo vremena Hrvatskoj osigurala finale u pjevačkom natjecanju Eurosong, a onda je uslijedio ishod kojem se nikako nisu nadali, Albinu nećemo gledati u finalu, “Tic-toc“ vrijeme je nažalost iscurilo i odjurilo!

image
Ebu/thomas Hanses/AFP

Hrvatska je jučer, po mnogima, imala uvjerljivo najbolji hrvatski nastup na ovom natjecanju (kojeg prati više od 180 milijuna ljudi) u zadnjih nekoliko godina, a nevjerojatan šarm, trud i entuzijazam mlade Splićanke i njezinog tima opet je naciju nakon dugo vremena prikovao za male ekrane i probudio im interes za ovakav tip natjecanja koi jje među stanovnicima Lijepe Naše ugašen već gotovo desetljeće. Kladionice su mu predviđale ulazak u finale, a i poznati i nepoznati složili su se kako je nastup imao smjer, glavu i rep.

Ovaj nastup, komentiraju mnogi, pokazao je kako Hrvatska može biti moderna produkcija s modernom pjesmom. Nakon izvedbe perspektivne djevojke na službenoj stranici Eurosonga, Albinin nastup označilo je oznakom sviđa mi se više od deset tisuća ljudi, a jedine zemlje koje su “skupile“ više oznaka sviđa mi se i s većom količinom pozitivnih komentara nakon izvedbe na službenoj stranici bile su Izrael, Rusija, Ukraina, Cipar i Malta. Mnogi su gledatelji izrazili jasno nezadovoljstvo prolaskom Belgije i Norveške koje po njihovom mišljenju (unatoč tople ljudske pozadinske priče mladog Norvežanima), nisu kvalitetom izvedbe bile na nivou za ovakvo natjecanje.

Ekonomistica Vedrana Pribičević na svojoj Facebook stranici objavila je nepopularnu statistiku koja nas je navodno mogla upozoriti na rezultate Eurosonga i poručila kako nije uvijek kriv sudac. Naime, prema spomenutoj statistici "Tic-toc" je među najmanje slušanim pjesmama Eurosonga. Okej, ali na spomenutoj statistici iza Hrvatske vidimo i Ukrajinu i Izrael, koje su jučer imale iznimno kvalitetan nastup, iznimno prihvaćen od strane gledatelja te su prošli. Mnogi obožavatelji nisu bili upoznati sa pjesmama sve do sinoć.

Čak su se Plenković, Milanović i Škoro konačno složili oko jedne stvari, a to je da jučerašnja izvedba talentirane Albine bila zakon! Plenković u današnjem obraćanju javnosti komentirao:

- Albina mi se jako svidjela kao pjevačica i imala je sjajnu pjesmu. Sustav glasovanja je telefonski ili preko poruka. Sve se svelo na blokovsku podjelu , ili na više glasova u mnogim zemljama, što je po meni šteta naravno da smo pristrani ali imali smo jednu od tri najbolje pjevačice- konstantirao je.

U svakom slučaju, ne sumnjamo da pred Albinom stoji blistava karijera i da će rasturiti kad za to dođe vrijeme!

Evo nešto o povijesti Eurosonga, o tome zašto neke države imaju izravan ulazak u finale te smo izdvojili najveće kontroverze ovog natjecanja.

image
Ebu/thomas Hanses/AFP

Kako je sve počelo, tko se može natjecati?

Eurovizija je najdugotrajniji televizijski program u povijesti. Natjecanje za pjesmu Eurovizije prvi put je održano u svibnju 1956. godine u švicarskom gradu Luganu. Natjecanje je osmišljeno po uzoru na glazbeni festival Sanremo s ciljem povezivanja i suradnji među europskim državama. U početku su se mogle natjecati samo države članice Europske televizijske unije (EBU) pa je na prvom natjecanju sudjelovalo samo sedam država.

Prvim je pobjednikom bila zemlja domaćin Švicarska. Danas na natjecanju mogu sudjelovati sve europske države, ako se drže nekoliko ključnih pravila. Svaka zemlja predstavlja se s jednom pjesmom. Pjesme se mogu izvoditi na materinskom ili na engleskom jeziku. Pobjednika određuju gledatelji svojim glasovanjem, a za svoju državu ne smije se glasovati. Zemlja koja primi najviše glasova pobjeđuje te organizira natjecanje sljedeće godine.

Budući da je Eurosong iznimno skupo natjecanje, mnoge zemlje pobjednice izvlačile su se na siromaštvo kako ne bi morale biti organizatori sljedeće godine. To su kroz povijest učinile Nizozemska, Francuska, pa čak i Monaco, a u tim slučajevima bi domaćinstvo najčešće preuzimala Velika Britanija.

image
Kenzo Tribouillard/AFP

Nije tajna da velika petorka, odnosno grupa zemalja koje imaju izravan ulazak u finale jer najviše financijski doprinose jesu Francuska, Španjolska, Njemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Radi velike uspješnosti i gledanosti, Eurosong se i dalje širi te voditelji i gledatelji od 2015. na natjecanju pozdravljaju i najnoviju sudionicu – Australiju.

Sudjelovanje Australije na Eurosongu izaziva čuđenje mnogih, no geografska pripadnost Europi nije ono što uvjetuje sudjelovanje. Uvjet je aktivno članstvo u EBU, koje podrazumijeva plaćanje članarine. Tako na ovom natjecanju redovito gledamo i Izrael, Armeniju te još nekolicinu neeuropskih zemalja, kao i onih čiji je teritorij samo djelomice u Europi (Gruzija, Azerbejdžan).

Što se dogodilo 1969?

Možda i najzanimljiviji rasplet glasovanja dogodio se 1969. na natjecanju u Madridu, kada su pobjedu odnijele čak četiri države. Zajedno su slavile Španjolska, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska, koje su prikupile svaka po 18 bodova žirija. Kako tada nije postojalo pravilo u slučaju izjednačenja, ostalo je jedino proglasiti četiri pobjednika.

Zanimljive činjenice o Eurosongu

Zemlja s najviše nula na Eurosongu je Norveška, a zemlja s najviše odnesenih pobjeda je Irska.

Najmlađa pobjednica ovog showa bila je 13-godišnja Belgijanka Sandra Kim, koja je pobijedila 1986. Najstariji natjecatelj bio je 95-godišnji Emil Ramsauer iz Švicarske, koji je svirao instrument u bendu.

Nastup na Eurosongu u pravilu je izvođačima donio tek kratkotrajan uspjeh i utjecaj na karijeru, a kao iznimke jedino se ističu ABBA (pobjednici 1974. za Švedsku), Celine Dion (pobjednica 1988. za Švicarsku) te Bucks Fizz (pobjednik za Ujedinjeno Kraljevstvo 1981.)

image
Ebu/thomas Hanses/AFP

Jugoslavija je bila relativno uspješna na Eurosongu, a najveći je uspjeh definitivno postigla Emilija Kokić (zadarska grupa Riva) s pobjedničkom pjesmom Rock me baby.

Značajne promjene u Eurosongu dogodile su se 2006.godine kad je grupa "Lordi", koja je zastupala Finsku, pobijedila heavy-metal pjesmom.

Kada je Ukrajinska pjevačica Rusiana 2004. godine osvojila Eurosong, dobila je mjesto u Parlamentu.

Srbija je prvi put sudjelovala na natjecanju 2007. godine kao nezavisna država te je iste godine odnijela pobjedu.

26. travanj 2024 12:04