StoryEditorOCM
ViralSVEGA IMA

Dalmatinka naručila odjeću preko Facebooka, ali je nasjela na ‘priču‘ jedne žene: ‘Zaobiđite je, opljačkat će vas kao i mene, evo što mi je napravila‘

Piše SPLIT SD
24. rujna 2022. - 17:03

Mnogi građani naručuju odjeću i druge potrepštine preko interneta. Osim preko tvrtki naručuju i od pojedinaca koji se mahom oglašavaju po Facebook grupama, najčešće privučeni prihvatljivom cijenom. Jedna je Splićanka tako naručila odjeću, ali - ćorak. Zato je upozorila sve u Facebook grupama gdje se trguje na potencijalnu prevaru.

image

f b

image

f b

image

I druge prevarantice, osim gore navedene, varaju po FB grupama

fb

Sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

-CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

-Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

-Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

-Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

-Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

-Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

-Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

-Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

-Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, navodi MUP.

05. svibanj 2024 07:45