StoryEditorOCM
TribinaNAPOKON RAZJASNILI!

Zbunjuju vas nazivi na maskama ‘N95‘, ‘FFP3‘, ‘P2‘... HZJZ konačno objasnio koje su najbolje, kako štite i što točno koje slovo i broj znači

Piše PSD.
17. travnja 2020. - 08:31

Sigurno ste se zapitali što na maskama znače one oznake "KN", "P1", "FFP"...

Oznaka ima puno, a sada je konačno i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objasnio koja je maska za što, te njihovu klasifkaciju. 

- Nekoliko je često korištenih regulatornih standarda na kojima se temelji klasifikacija krirurških i zaštitnih maski u svijetu, Razina filtracije kirurške maske (eng. surgical masks) temelji se na tome u kojem postotku će maska smanjiti prolaz čestica veličine 3 mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtriranja bakterija) i čestica veličine 0,1 mikrometra (što se koristi kao indikator razine filtracija čestica koje sadrže viruse). Prema razini filtracije dijele se na razinu/tip I (razina  filtracije >95%), II i III (razina filtracije >98%) - objašnjava HZJZ.

- Zaštitne maske (eng. respirators) se prema regulatornim standardima klasificiraju prema razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra. Sjedinjene Američke Države koriste označavanje oznakom N s dvoznamenkastim brojem (N95, N99, N100), prema kineskim standardima se označava slovima KN s dvoznamenkastim brojem (KN95, KN99), Australija i Novi Zeland označavaju razinu filtracije slovom P i jednoznamenkastim brojem (P1, P2, P3), a u Europskoj uniji se koristi označavanje oznakom FFP s jednoznamenkastim brojem (FFP1, FFP2, FFP3) - kažu u našem Zavodu, te daju i zaključak:

- Pregledom razine filtriranja, usporedbom važećih standarda, može se zaključiti da zaštitne maske s oznakom N95, KN95, P2 i FFP2 imaju podjednaku razinu filtriranja (>94%) i da su ekvivalentne. Isto tako, ekvivaltnene su maske koje nose oznake N99, KN99, P3 i FFP3 po razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra (>98%) - kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

No, naši stručnjaci navode da su, u nedostatku visokoprotektivnih maski, dovoljne i one kirurške, a ako nema njih, mogu poslužiti i one pamučne.

image
Ako nemate kirurške dobre su i pamučne. Što ih više ljudi nosi manja je mogućnost zaraze
AFP

Poznati hrvatski mirkobiolog Gordan Lauc kaže da bi maske trebali nositi svi:

- Ugledni časopis Nature Medicine upravo je objavio opsežni znanstveni rad o učinkovitisti maski kao sredstva smanjenja širenja virusa kod oboljelih osoba. Zaključak je vrlo jasan: maske su iznimno učinkovite u suzbijanju širenja virusa.

Nažalost formalne preporuke traže puno vremena i usuglašavanja, a virus se širi brzo i ne može čekati na usuglašavanje.

Stoga predlažem da slušate znanost, a ne službene preporuke. Preporuke će se sigurno promijeniti, a i već se mijenjaju u nekim zemljama (primjerice na dalekom istoku je od početka preporuka da svi nose maske).

Kirurških i ozbiljnih zaštitnih maski nema, no i bilo kakve imoprovizacije su sasvim O.K za ovu namjenu. Primjerice ja sam upravo u Varteksu naručio maske  - naveo je Lauc koji kao zaštitu koristi pamučne maske.

- Zahvaljujući ovim maskama koje su upravo stigle iz Varteksa, a zajedno sa svim ostalim mjerama zaštite i promjenama u organizaciji posla vjerujemo da ćemo rizik širenja virusa smanjiti na prihvatljivu razinu. Ovaj primjer pokazuje kako je važno imati domaću proizvodnju koja može uskočiti kada se prekinu globalni dostavni lanci - naveo je na svom Facebooku Lauc, te zaključuje:

- Korištenje maski može bitno usporiti širenje virusa, dakle kada bismo svi koristili maske ne bi bile potrebne nepopularne mjere poput zabrane putovanja, javnog prometa, rada trgovina i sl.

Ne postoje dokazi da korištenje bilo kakve improvizirane maske u javnosti na bilo koji način povećava rizik za infekciju osobe koja je nosi (često u medijima čujemo suprotne izjave). Iza ovih tvrdnji stoji veliki broj uglednih znanstvenika iz različitih zemalja i stvarno bismo trebali prestati raspravljati na tu temu i početi se ponašati na taj način, bila to službena preporuka ili ne.

Iako ne postoji savršena studija koja bi pokazala korisnost univerzalnog korištenja maski u pandemiji COVID-19, teško je osporiti činjenicu da one svakako mogu umanjiti transmisiju virusa - navodi Lauc.misiju virusa - navodi Lauc.

27. travanj 2024 17:00