StoryEditorOCM
TribinaUSTANOVA INOVAcija ZAVRŠILA EDUKACIJU

U sklopu europskog projekta STRONGER, polaznike educirali o ljekovitom bilju

Piše Zadarski.hr
26. travnja 2019. - 15:16
jakopovic7-110918

Ustanova INOVAcija je sklopu projekta  "Zajedno jači – Razvoj proizvoda i internacionalizacija- STRONGER" financiranog iz prekograničnoga programa IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gor organizirala 6 modula trodnevnih edukacija za prerađivače ljekovitog bilja. Područja edukacije su bila: Standardizacija i internacionalizacija proizvoda, Marketing i brendiranje, Sakupljanje, uzgoj i prerada ljekovitog, aromatičnog i mediteranskog bilja, Elektronska trgovina te mogućnosti financiranja iz EU i drugih fondova.

Grupu polaznika sačinjavalo je 20-ak zaljubljenika u ljekovito bilje, od amatera do većih proizvođača i distributera iz Jadranske Hrvatske. Edukacije su izazvale pozitivne reakcije među polaznicima te stvorile bazu za generiranje novih projektnih ideja. 

Ideja za nastavak projekta je mnogo, a prije svega treba raditi na jačanju zajedništva kroz udruživanja proizvođača kako bi se zadovoljile potrebe tržišta kako domaćeg tako i inozemnog. Ustanova INOVAcija također koordinira izradu prekogranične platforme za e-učenje i podršku stvaranja prvog prekograničnog klastera iz područja ljekovitog bilja. Platforma je u završnoj fazi izrade te je zamišljena kao online mjesto za razmjenu iskustva te B2B poslovanje među zaljubljenicima u ljekovito bilje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.  

Partnerski konzorcij kojeg uz Ustanovu INOVAcija čine Sveučilište u Zadru, Veleučilište Slavonski Brod,  te partneri iz  BIH i Crne gore je na drugi poziv iz IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora prijavio nastavak projekta STRONGER 2.  Projekt za cilj ima jačati zajedništvo u području ljekovitog bilja kroz poticanje prekogranične suradnje poduzetnika i formiranje novih tržišta i proizvoda, a sve potpomognuto novim IT rješenjima za online prodaju i distribuciju. Rezultati projekta se očekuju do kraja godine. 

27. travanj 2024 18:59