StoryEditorOCM
TribinaDOBRO OTVORITE OČI

U par sati 'ogule' stotinu žrtava: oprez, s dolaskom sezone stižu i sve vrste prevaranata! Iskusni inspektori opisuju kako im se sve možemo naći na meti i koji su najbolji načini zaštite

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
13. travnja 2019. - 12:13
prometna_trenka

Približavanjem sezone kreće razdoblje pojačanih aktivnosti prevaranata svih vrsta. S razvojem tehnologije imaju sve više načina dolaze do novca iz tuđih džepova. Jedan od njih je, globalno sve raširenija, zlouporaba bankomata kojom je moguće doslovno u par sati okrasti stotinu žrtava.

Splitska policija uhitila dvojicu muškaraca koji su krali podatke s kartica, na četiri bankomata pronađeni 'skimmeri'!


Inspektor Josip Kujundžić s Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske opisao nam je na koji način prevaranti dolaze do naših podataka.

Bijele plastike

- Skimming je izvedenica od engleske riječi skimmer što znači čitač, a odnosi se na prikupljanje podataka s platnih kartica. Najčešći način skimminga je da se na bankomatima montiraju uređaji, jedan dio na sam ulaz na card slot tj. usta bankomata gdje se umetne kartica, a drugi dio sa strane, a to je kamera koja snima PIN. Rade tzv. bijele plastike, a tako se naziva bilo koja bankovna kartica s koje se briše originalni magnetni zapis, a aplicira se ovaj koji je ilegalno dobiven, ukraden na bankomatu.

Onda upare taj zapis s PIN-om, mikro utičnicama skidaju podatke te ih prebacuju na računalo s kojeg se digitalni podaci šalju mailovima. Podaci se kradu na jednom, kartice se izrađuju na drugom, a troši se na trećem mjestu i to najčešće u afričkim i južnoameričkim državama te u zadnje vrijeme na Dalekom istoku.

Pri tom, ovisno o bonitetu kartice, nastoje je potpuno isprazniti. Potrebno je vrlo kratko vrijeme za montažu i demontažu uređaja. Tako da oni u par sati na frekventnom bankomatu mogu prikupiti desetine, ako ne i stotine file-ova s podacima o karticama. Banka reagira tek u onom trenutku kada klijenti počnu dojavljivati – kaže nam iskusni operativac Kujundžić koji je prošao niz edukacija.

Zapinje li kartica?

Od Vinka Maljića, voditelja Odjela saznajemo kako su prošle godine navedena kaznena djela na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena u svibnju, znači na početku sezone te u listopadu, pred kraj sezone.

- Uglavnom su počinitelji strani državljani, vrlo rijetko je netko od naših, ali više kao supočinitelj. Po ulasku u Hrvatsku, primjerice, krenu od Zagreba pa do Dubrovnika i onda cijelom obalom. Rade tako da u jednom danu na više bankomata postave opremu te tako dolazimo do onoga najbitnijeg. Važno je upozoriti građane da obrate pažnju na izgled bankomata, pogotovo ako najčešće koriste one na uvijek istim lokacijama.

Sve što je neuobičajeno, što im na prvi trenutak ne izgleda kao standardno, kao što su dodaci od plastike ili da im kartica zapinje, neka odmah reagiraju. Obavijestite policiju ili banku koja je vlasnik bankomata. Svaka reakcija je ono što će nam sutra rezultirati da dođemo do pronalaska počinitelja. Upravo slijedom svega navedenog, dodatni savjet građanima je da koriste uvijek isti bankomat – kazao je naš sugovornik.

Najbolja zaštita

Dodaci na bankomatu su jako slični izvornim ustima bankomata jer se izrađuju u raznim modelima, za različite vrste bankomata. Otvori za kamere su milimetarski tako da je i njih teško primijetiti. Osim odlaska na uvijek isti bankomat, postoji i drugi dosta pouzdani način zaštite.

- Najbolja je zaštita pokrit tipkovnicu, prilično dobar i siguran način zaštite prilikom svake transakcije jer bez PIN-a oni gotovo da nemaju nikakve mogućnosti krađe novca. Prije im PIN nije trebao jer su koristili kartice u trgovinama, ali to zahtjeva osobnu prisutnost na mjestu korištenja kartice.

Kako je sada video nadzor zaživio svugdje to je to rizik koji im se ne isplati. S kartica dižu novac po cijelom svijetu, mi smo bilježili potrošnju po Africi, Južnoj Americi, SAD-u, Singapur, Koreja i Hong Kongu – navodi nam inspektor Kujundžić.

27. travanj 2024 16:16