StoryEditorOCM
TribinaDANAS NA SVEUČILIŠTU

Svečano otvorena 9. međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2022. - 12:36

Deveta međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2022 (14. - 16. rujan 2022.) koju organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju - ZNAK, Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Institut Ruđer Bošković danas je svečano otvorena na Sveučilištu u Zadru. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ni4OS Europe, OPERAS konzorcija, OpenAIRE-a, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe, a na njoj sudjeluje preko 300 sudionika (uživo i online) iz 42 zemlje.

Konferenciju je otvorila predsjednica Programskog odbora #Pubmet2022 Jadranka Stojanovski koja je tom prilikom naglasila važnost međusobnog dijeljenja znanstvenih istraživanja, ali i naglasila mogućnosti koje pruža reforma otvorenog pristupa znanstvenim informacijama.

- Nadamo se da će PUBMET2022 potaknuti razmjenu novih ideja, izazova i prilika, te osnažiti entuzijazam za budući rad na području znanosti, posebice studenata i mladih istraživača - zaključila je Stojanovski.

image

svečano otvorenje na Sveučilištu u Zadru

Unizd/Slobodna Dalmacija

Teme ovogodišnje konferencije su: redizajn otvorenog pristupa: na koji način znanstvena zajednica može zadržati prava nad rezultatima istraživanja i koje su alternative plaćanju otvorenog pristupa kroz visoke naknade izdavačima; kako postići veću učinkovitost i djelotvornost u znanstvenoj komunikaciji: koje promjene i izazove donose promjene ostvarene primjenom načela otvorene znanosti; pravednost otvorene znanosti: iako se zagovornici otvorene znanosti zalažu za veću transparentnost, odgovornost i jednakost putem otvorenog pristupa rezultatima istraživanja i alatima potrebnim za rad, moramo imati u vidu moguće produbljivanje nejednakosti između bogatijih i siromašnijih znanstvenih zajednica; potencijali javnog angažmana u znanosti: kako unaprijediti suradnju znanstvenika i društva te povećati utjecaj znanstvenih istraživanja na društvo, može li javnost sudjelovati u istraživanjima i na koje načine?; vrednovanje kvalitete istraživačkog procesa, rezultata istraživanja i različitih načina objavljivanja: na koje sve načine otvorena znanost mijenja kriterije vrednovanja koji su ključni za promociju znanstvenika?

Ovogodišnja PUBMET2022 konferencija donosi niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava, posterskih priopćenja i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja.

image

svečano otvorenje na Sveučilištu u Zadru

Unizd/Slobodna Dalmacija

Izlagači i predavači će predstaviti inicijative i projekte koji podržavaju otvoreni pristup znanosti u različitim državama, akademskim zajednicama i ustanovama, te na taj način pridonijeti izmimno bogatom programu ovogodišnje PUBMET2022 konferencije.

02. lipanj 2024 11:46