StoryEditorOCM
TribinaPOČETNA KONFERENCIJA ERASMUS + PROJEKTA „SIDERAL“

Socijalno i gospodarsko okruženje ne smije biti prepreka za završetak studija

Piše Zadarski.hr
2. srpnja 2019. - 16:11
sideral1

Na Sveučilištu u Zadru danas je održana početna konferencija Erasmus+ projekta "SIDERAL - Socijalna i međunarodna dimenzija obrazovanja i priznavanja prethodnog učenja", na kojem će se razmijeniti mišljenja i iskustva o aktualnim europskim i nacionalnim politikama socijalne inkluzije i priznavanja prethodnog učenja u visokom obrazovanju.

Projekt SIDERAL osmišljen je kao podrška provedbi mjera Nacionalnog plana za unaprjeđenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja Republike Hrvatske 2019.-2021. koje uključuju provedbu istraživanja vezanih uz učinkovitost postojećih mjera unaprjeđenja socijalne dimenzije visokog obrazovanja te razvoj smjernica za priznavanje prethodnog učenja kao alata koji visokim učilištima može koristiti u povećanju inkluzivnosti visokog obrazovanja. Projektom se također sufinancira Savjetodavna skupina za socijalnu dimenziju Europske skupine za praćenje Bolonjskog procesa. Sudionike je uime ministrice Blaženke Divjak pozdravila načelnica Sektora za razvoj visokog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Ana Tecilazić Goršić, dok su projekt predstavili Anna-Lena Claeys-Kulik (European University Association) i Martin Unger (Institute for Advanced Studies Vienna).

Prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić zaželjela je sudionicima uspješan rad i ostvarenje svih zacrtanih ciljeva.

- Drago mi je što projekt počinje na Sveučilištu u Zadru, koje baštini naslijeđe najstarijeg sveučilišta na ovim prostorima osnovanog 1396. godine, a u isto vrijeme je prvo integrirano sveučilište u Hrvatskoj koje ove godine proslavlja svoju 17. godišnjicu. Sveučilište djeluje u suglasju s europskim odjecima socijalne dimenzije obrazovanja koju su ministri zemalja s Bolonjskim procesom inicirali u Pragu 2001. godine, a potvrdili u Berlinu 2003., s naglaskom kako je visoko obrazovanje javno dobro koje mora ostati "pod kapom" javne odgovornosti, rekla je Balić Nižić.

Ulaskom u Bolonjski proces 2005. godine Hrvatska je tražila ravnotežu između rastuće kompetitivnosti i potrebe za socijalnim aspektom, odnosno smanjenjem socijalne nejednakosti, posebice kroz povećanje studentskih stipendija. Ujednačavanje pedagoških standarda ipak još nije doseglo zadovoljavajuću razinu.

- Dijelimo vaše napore i nastojanja u zadržavanju studenata na sveučilištima, osiguravajući odgovarajuće studijske i životne uvjete za studente kako bi uspješno završili studij u odgovarajućem vremenskom razdoblju, bez ikakvih prepreka vezanih uz njihovo socijalno i gospodarsko okruženje. Želimo ukloniti prepreke mobilnosti i učiniti ih dostupnim studentima te kao Sveučilište promovirati socijalno kohezivan sustav studentskih stipendija i zajmova. Sveučilište u Zadru čvrsto će nastaviti raditi na jednakosti u Europskom prostoru visokog obrazovanja kroz savez europskih sveučilišta s kojima smo se udružili kroz projekt ""European University for Smart Urban Sustainability". Više nismo malo sveučilište, a naših oko 6.000 studenata dio su prekrasne europske sveučilišne zajednice, rekla je Balić-Nižić, prenoseći pozdrave odsutne rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican.

Na konferenciji sudjeluju austrijski i švedski stručnjaci, predstavnici Europskog studentskog zbora (ESU) i Europskog udruženja sveučilišta (EUA) te hrvatskih visokih učilišta. Partneri na projektu SIDERAL su Austrijsko ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja, Švedski institut za visoko obrazovanje i Europski studentski zbor. Projekt se sufinancira uz podršku Erasmus+ programa Europske unije - Ključna aktivnost 3 - potpora provedbama reformi Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA).

30. travanj 2024 17:42