StoryEditorOCM
TribinaREAGIRANJE

Predsjednik Općinskog vijeća Vira, Josip Bašić: "Načelnik Radović je odlukom o obustavi proračuna otok stavio na aparate!"

Piše Josip Bašić
6. siječnja 2023. - 08:47

Odlukom o obustavi od primjene proračuna za 2023. godinu načelnik Radović je ugrozio funkcioniranje Općine Vir do konačne ocjene zakonitosti od strane nadležnih tijela.

Važno je napomenuti da za sporne amandmane na sjednici vijeća stručne službe su dostavile nepotpuna obrazloženja bez konkretnih dokaza, odnosno bez navedenih te predočenih ugovora i provedenih javnih nabava kako bi potkrijepili navodne preuzete obveze. Nisu znali niti o kojim iznosima se radi.

Zatražio sam od njih da ih predoče vijećnicima kako bi mogli na temelju toga razmotriti amandmane, na što su odgovorili da ih trenutno nemaju, odnosno da moraju pogledati za što bi im trebalo nekoliko sati.

S obzirom na nepotpuna obrazloženja stručne službe, vijećnici su pristupili glasovanju.

Jučer, 5. siječnja 2023. godine, smo zaprimili obrazloženja stručne službe u kojima su navedene navodne preuzete obveze i to redom ugovori potpisani 20. prosinca 2022. godine, neki i 28. prosinca 2022. godine, dakle nekoliko dana prije izglasavanja proračuna.

Još jednom treba napomenuti da na sjednici 30. prosinca 2022. godine stručne službe nisu bile u mogućnosti predočiti ih vijećnicima.

To budi osnovanu sumnju da su ti ugovori potpisani retroaktivno, odnosno, nakon sjednice vijeća kako bi imali nekakvo obrazloženje za odbijanje amandmana. Čak i da su potpisani kako je navedeno morala je biti provedena javna nabava na temelju koje bi se ugovori potpisali. Isto tako ugovori su protuzakoniti ako nisu osigurana proračunska sredstva.

Neki od ugovora su slijedeći:

  • Ugovor o obavljanju komunalnih djelatnosti od 20. prosinca 2022. god. za sadnju i održavanje sezonskih nasada u iznosu od 151.304,00 €
  • Ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite u iznosu od 6.636,14 €
  • Ugovor o pružanju usluga poslovnog savjetovanja u području opće sigurnosti te komunalnog i prometnog redarstva od 20. prosinca 2022. god. u iznosu od 24.885,53 €
  • Ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite u iznosu od 69.015,86 €
  • Ugovor o pružanju usluga poslovnog savjetovanja u području opće sigurnosti te komunalnog i prometnog redarstva od 20. prosinca 2022. god. u iznosu od 24.885,53 €
  • Ugovor o pružanju usluga tjelesne zaštite u iznosu od 6.636,14 €
  • Ugovor o pružanju usluga poslovnog savjetovanja u području opće sigurnosti te komunalnog i prometnog redarstva od 20. prosinca 2022. god. u iznosu od 24.885,53 €
  • Ugovori koji se ponavljaju nisu greška, nego je sklopljeno više istih ugovora u različitim upravnim odjelima. Tu treba pridodati i više ugovora o operativnom leasingu ukupnog iznosa 26.544,57 €.

Dakle, ugovori o savjetovanju, tjelesnoj zaštiti i 151.304,00 € za sadnju cvijeća su ono što žulja načelnika.

Nas žulja netrasparentno trošenje i razbacivanje proračunskim novcem dok Vir nema vodovod, kanalizaciju, školu, dječji vrtić …

Tvrdnje da će našim amandmanima biti ugrožene plaće i egzistencije obitelji su ništa drugo nego jadni populizam.

Radnici će biti zaštićeni i uvijek ćemo se boriti za njihova prava i veće plaće, a za smanjenje prava i beneficija bahatih i rastrošnih menadžera u tvrtkama i općinske uprave. Jedini tko može ugroziti isplate plaća je načelnik donošenjem ove odluke i na njemu je puna odgovornost.

Jadna je i tvrdnja da je pod znakom pitanja isplata socijalnih davanja prema djeci, učenicima, studentima, umirovljenicima i socijalno ugroženim kategorijama jer se te stavke u proračunu nisu smanjile niti za jedan euro.

Nije ugroženo djelovanje niti jedne udruge ili kluba već su iznosi sredstava racionalizirani i prilagođeni stvarnim potrebama. Ukoliko bude potreba za dodatnim sredstvima moguće ih je izglasati rebalansom proračuna, ali novac nećemo dijeliti unaprijed za netrasparentno trošenje jer smo odgovorni prema javnom novcu, odnosno novcu ljudi koji uplaćuju u proračun.

Ponosni smo na svaki izglasani amandman i nećemo povući niti jednog.

27. travanj 2024 06:28