StoryEditorOCM
TribinaKORONA KRIZA (2)

Mario Paleka odgovara Danielu Radeti: Netočnim informacijama obmanjujete javnost i uzrokujete pomutnju u ovom ionako vrlo osjetljivom razdoblju

Piše TZ grada Zadra
15. travnja 2020. - 18:06

Direktor TZ grada Zadra Mario Paleka reagirao je na izjave Daniela Radete, predsjednika Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru i gradskog vijećnika SDP-a, koje je dao Zadarskom.hr o problemima malih iznajmljivača izazvanih epidemijom koronavirusa. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

Čitajući Vaš jučerašnji osvrt na izjavu TZ grada Zadra vezano za aktualnu iznimno osjetljivu temu i opće prisutnu neizvjesnost u pogledu ovogodišnje turističke sezone, (ne)zaradu ne samo iznajmljivača koji imaju registriranu uslugu smještaja u domaćinstvu ili OPG-u, već i svih subjekata koji su posredno i neposredno uključeni u turizam, iznimno nas žalosti Vaša neinformiranost i krivo tumačenje zakonske regulative zadaća i obveza sustava TZ i ostalih institucija.

Nastavno na Vašu izjavu kako Vam nije poznato da je TZ izašla s mjerama prema malim iznajmljivačima, informiramo kako lokalne i županijske TZ nemaju ovlasti donošenja odluka o osnovnim prihodima sustava, pa tako i o smanjenju ili ukidanju istih.

Nadalje, moramo demantirati Vašu izjavu kako Vlada, a onda i lokalne turističke zajednice nisu ponudile bilo kakav oblik pomoći za male iznajmljivače, poglavito za domaćinstva koja godišnje ne prelaze 300.000 kuna. Naime, dana 25. ožujka Vlada je donijela Pravilnik kojim se osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a koji su obveznici plaćanja turističke pristojbe, oslobađaju plaćanja polovice ukupne visine turističke pristojbe za osnovne ležaje za 2020. godinu i u potpunosti plaćanja pristojbe za pomoćne ležaje. Pravilnik je stupio na snagu istog dana.

Izjavljujete kako su tvrtkama i obrtima neke olakšice još i ponuđene u vidu smanjenja polovine iznosa turističke pristojbe kroz paušal, ali kako nije jasno je li to odgoda ili otpis, informiramo kako tvrtkama i obrtima zaista jesu ponuđene olakšice, ali ne u vidu smanjenja polovice iznosa turističke pristojbe kroz paušal kojeg spominjete, jednostavno zato što pravne osobe plaćaju turističku pristojbu samo i isključivo po ostvarenim noćenjima. S druge strane, odgoda ili otpis poreznog paušala u nadležnosti je Porezne uprave, no jasno je kako je riječ o odgodi plaćanja prvog kvartala.

Vezano uz Vašu izjavu kako Gradsko vijeće nije odlučivalo o olakšicama za male iznajmljivače u smislu oslobađanja od paušala i turističke pristojbe, pojašnjavamo kako Gradsko vijeće ne odlučuje o iznosu turističke pristojbe, što bi Vi kao gradski vijećnik trebali znati, već istu propisuje Ministarstvo turizma i Vlada RH. Smatramo kako je u javnom diskursu nužno poznavati obveze i razlikovati pojmove. Uloga, ciljevi i zadaće sustava turističkih zajednica, pa tako i naše propisane su Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.

Ovakve izjave, prethodno neprovjerene, obmanjuju javnost i uzrokuju pomutnju, rekli bismo čak i namjerno, s netočnim informacijama u ovom ionako vrlo osjetljivom razdoblju.

TZ grada Zadra i dalje stoji na raspolaganju svojim članovima i ostalim zainteresiranima.

25. travanj 2024 13:03