StoryEditorOCM
TribinaISKORAK U RAZVOJU

HGK uspješno privela kraju projekt Digitalna komora u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge

Piše HGK Zadar
8. lipnja 2020. - 13:28

Hrvatska gospodarska komora uspješno je privela kraju projekt Digitalna komora, u sklopu kojeg je razvijena informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge namijenjena članicama HGK, javnoj upravi, akademskoj zajednici i građanima, a kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na portalu digitalnakomora.hr tako je dostupno osam e-usluga (e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocija te e-pokreni poslovanje), zahvaljujući kojima su unaprijeđeni komunikacija i odnosi između HGK i članica, digitalizirano je izdavanje dokumenata koje HGK pruža u okviru javnih ovlasti, a gospodarstvenicima je omogućeno aktivnije sudjelovanje u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.

Uz uslugu e-gospodarske informacije, koja objedinjuje poduzetnicima sve bitne informacije kao što su makroekonomski pokazatelji na razini Hrvatske i pojedinih županija, zasebni pokazatelji za realne stope rasta i inflacije, broj aktivnih poslovnih subjekata, broj zaposlenih i bruto inozemni dug, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić posebno je istaknula i uslugu e-javne ovlasti koja poduzetnicima štedi vrijeme i olakšava poslovanje: „Jedna od temeljnih zadaća Hrvatske gospodarske komore je obavljanje javnih ovlasti utvrđenih zakonom, a potvrde, uvjerenja i druge isprave koje HGK izdaje u izvršavanju javnih ovlaštenja imaju karakter i značaj javnih isprava. Kako bismo unaprijedili uslugu koju HGK pruža članicama te poboljšali suradnju s njima, omogućili smo im da za određene javne ovlasti zahtjev za potvrdu ili dozvolu podnesu putem Digitalne komore kao i da online izvrše uvid u registre i imenike“.

image
HGK Zadar

Sve e-usluge razvijene su u suradnji s članicama HGK te s ciljem da zadovolje njihove potrebe i olakšaju im poslovanje. Iskustvo stečeno tijekom pripreme i implementacije projekta HGK će iskoristiti kako bi članicama pomogla u digitalnoj transformaciji njihovog poslovanja.

Koliko je dostupnost informacija važna za uspješno poslovanje potvrdio je i predsjednik Županijske komore Zadar Dario Jurin, koji je istaknuo: „E-uslugama Digitalne komore napravljen je značajan iskorak u unapređenju usluga koje pružamo članicama, a kojima su besplatne edukacije te informacije o zakonodavnom okviru, mogućnostima promocije i potencijalnim izvorima financiranja i više nego dobrodošle za planiranje poslovanja“.

image
HGK Zadar

Ukupna vrijednost projekta je 28.694.815,68 HRK od čega 85%, odnosno 24.390.593,32 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta. Više informacija o Digitalnoj komori dostupno je na digitalnakomora.hr.

image
HGK Zadar
28. travanj 2024 13:33