StoryEditorOCM
TribinaSUTRA NA BORIKU

Godišnja konferecija hrvatskih psihologa

Piše Zadarski.hr
7. studenog 2017. - 11:15
thumb.php

Hrvatsko psihološko društvo, uz suorganizaciju Hrvatske psihološke komore, Društva psihologa Zadar, Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Agencije za odgoj i obrazovanje, organizira 25. godišnju konferenciju psihologa s temom „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti". 25. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa će se održati od 8. do 11. studenog 2017. u predivnom ambijentu hotela Falkensteiner u Zadru.

Konferencija započinje svečanim otvaranjem, u srijedu, 8. studenog 2017. u 18 sati na kojem će biti dodijeljene nagrade „Marulić: Fiat Psychologia" i „Zlatni grb HPD-a", te nagrada „Snježana Biga Friganović" i „Zahvalnica Hrvatske psihološke komore" (HPK). Uz pozdravne govore Josipa Lopižića, predsjednika HPD-a, Andreje Bogdan, predsjednice HPK, i dr.sc. Daria Vučenovića, predsjednika Društva psihologa Zadar, skup će pozdraviti i Šime Mršić, zamjenik župana, Jagoda Surać, zamjenica gradonačelnika, prof.dr.sc. Ivanka Stričević, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru i Zvjezdan Penezić, pročelnik odjela za psihologiju sveučilišta u Zadru.

O temi i programu konferencije govorit će izv.prof.dr.sc. Vera Ćubela Adorić, predsjednica Programskog odbora 25. GKHP, prof.dr.sc. Mirjana Krizmanić, počasna predsjednica 25. GKHP, i dr.sc. Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora te dugogodišnji predsjednik i član Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora.

Središnja tema 25. GKHP je „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti". Oko 370 psihologa i psihologinja iz Hrvatske i inozemstva, koji aktivno sudjeluju u programu ovog znanstveno-stručnog skupa, diskutirat će o temeljnim načelima ljudskih prava i društvene pravednosti kao normativnim okvirima svog profesionalnog osposobljavanja i djelovanja, o ulozi psihologa u sustavu promocije i zaštite ljudskih prava, psihološkim aspektima kršenja ljudskih prava i načela pravednosti kao i o specifičnim znanstvenim i stručnim spoznajama koje su relevantne u promociji i zaštiti prava pojedinaca i društvenih skupina te u ublažavanju posljedica njihova kršenja.

U oko 200 različitih aktivnosti, uključujući simpozije, okrugle stolove te sekcije s usmenim i poster izlaganjima, na konferenciji će se govoriti, između ostalog, o obrazovanju psihologa o ljudskim pravima, percepciji i javnom pozicioniranju psihologije kao struke, ulozi psihologa u provedbi zdravstvenog i građanskog odgoja i obrazovanja, pravima starijih osoba, maloljetnih roditelja, LGBT osoba te zatvorenika i drugih dionika u penalnom procesu. Bit će dosta riječi o participativnim i drugim pravima djece te kliničkom radu s djecom i mladima, zatim o pravima djece s razvojnim teškoćama i osoba s invaliditetom na obrazovnu uključenost, kao i o psihosocijalnim odrednicama stigmatizacije i njihovim posljedicama po mentalno zdravlje, rodnoj ravnopravnosti u obrazovanju, rodnoj diskriminaciji na tržištu rada, integraciji izbjeglica i djece pripadnika manjina, nasilju u vezama i elektroničkom nasilju itd.

U nastojanju da 25. GKHP bude prostor razmjene relevantnih znanstvenih i stručnih spoznaja te argumentirane rasprave o središnjoj temi poseban će doprinos dati ugledni plenarni predavači: prof.dr. Dominic Abrams, voditelj Centra za proučavanje grupnih procesa na Sveučilištu u Kentu i dopredsjednik razreda za društvene znanosti Britanske akademije, mr.sc. Maja Gabelica Šupljika, zamjenica Pravobraniteljice za djecu RH, Polli Hagenaars, predsjednica Odbora za ljudska prava i psihologiju Europske federacije društava psihologa, prof.dr. Jan-Willem van Prooijen, predsjednik Međunarodnog društva za istraživanja pravde, te psihoterapeut Tom Warnecke, član Izvršnog odbora Europske asocijacije za psihoterapiju. 25. GKHP održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te supokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

28. travanj 2024 19:42