StoryEditorOCM
TribinaREDOVITI OBROCI

Doznali smo što jedu policajci na kontrolnim punktovima: ‘Neću valjda paliti vatru kraj ceste u zavjetrini iza auta?! Češće sami nešto kupimo...‘

Piše Katarina Marić Banje
16. travnja 2020. - 08:15
Pripadnici policije po 12 sati dnevno dežuraju na punktovima i kontroliraju propusnice Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Kolega, idem ja zakuhati gulaš iza patrolnog vozila pa se vraćam! - zamišljamo da čujemo po policijskim punktovima diljem Hrvatske. Kako veliki broj policajaca provodi smjene u kontroli na prometnicama, njihovi nadređeni su im osigurali kuhani obrok. Radi se o Cjelodnevnim suhim obrocima Tipa I. i II. iz Robnih rezervi.

Kalorijska vrijednost nije upitna, ali naše policajce mori što se uglavnom radi o hrani koju bi trebalo podgrijati ili čak i skuhati ako se radi o juhi u kesici, za što oni nemaju uvjete.

- A slušajte, volim vam ja gulaš, a i fažol, ali nisu baš ukusni hladni onako iz konzerve. Isto tako što ću ja s juhom u kesici, kako nemam na čemu podgrijati konzervu tako nemam na čemu ni zakuhati juhu. Neću valjda paliti vatru kraj ceste u zavjetrini iza službenog vozila. Drugi problem je kruh koji nije uvijek svjež pa onda na kraju ispada da češće idemo kupiti nešto za pojest nego da koristimo te lunch pakete - kaže nam jedan od policijskih službenika.

Iz Službe za odnose s javnošću MUP-a saznajemo kako su za policijske službenike koji službu u trajanju od 12 sati obnašaju na kontrolnim punktovima, nadzirući provođenje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, osigurani suhi obroci. 

- Obroci se osiguravaju zato što policijski službenici najčešće ne mogu napustiti mjesto obnašanje službene zadaće, a i zbog posebnog režima rada trgovina nisu u mogućnosti kupiti obrok, ako se za to nisu ranije pobrinuli. Uzevši sve te činjenice u obzir i vodeći računa o policijskim službenicima, iako ne postoji obveza, Ravnateljstvo policije donijelo je odluku da se za te policijske službenike osiguraju suhi obroci.  Navedeni obroci osigurani su putem Robnih zaliha, a radi se o suhim obrocima CSO Tipa I. i II., koje za potrebe Robnih zaliha priprema tvrtka Podravka d.d., a nominalna kalorijska vrijednost im je oko 1700-1800 kalorija - pojasnili su.

Cedevita i Kavabon

MUP-a napominje da se u ovom slučaju ne radi o pravu na dnevno ili tjedno sljedovanje obroka za terenski rad. Naime, služba koju obavljaju policajci na punktovima nije terenski rad kako ga definira Zakon o radu i Kolektivni ugovor već se radi o načinu rada policijskih službenika u tzv. turnusu 12 - 24, 12 - 48 sata i policijski službenici službu obnašaju na području svoje policijske postaje ili svoje policijske uprave. 

Što ima u popularnom CSO-u i kolika je njegova vrijednost u terenskim uvjetima upitali smo profesionalnog vojnika koji je upravo Podravkinu hranu jeo i na terenu u Afganistanu.

- To vam je obrok na kojem možeš izdržati cjelodnevni fizički napor, a pri tom ne mislim stajanje na prometnom punktu. Unutra ima: gulaš, narezak, jetrena pašteta, zatim instant juha, "Cedevita" i čaj. Bude sušenog voća, malog pakovanja meda, krekera, a od slatkog bomboni “Kavabon”, suhi kolač i tamna čokolada te pakovanje žvaka. Razlika u Tipu I. I II. je u sadržaju i kalorijskim vrijednostima te po roku trajanja. Naš CSO je na dobrom glasu jer je ukusan, ali za terenske prave uvjete i nije baš praktičan.

image
Božo Vukičević/HANZA MEDIA

Američki MRE (meal ready to eat, eng. obrok spreman za konzumiranje) radi se u strogom dogovoru s nutricionistima koji izdaju preporuku. U njihovom paketu ima jedna nazovimo je kesica u kojoj se kada je otvoriš juha automatski zagrije bez paljenja vatre što u neprijateljskom okruženju život znači. Naravno, policiji pri kontroli prometa nije neophodna ta razina sigurnosti, kao ni ta količina kalorija. Mogao bih se kladiti da im je cijeli paket čak i previše. A što se tiče praktičnosti i nezagrijanog gulaša rekao bih da je u službenom automobilu dovoljno toplo da im se hrana u konzervi ne ohladi ispod sobne temperature. Na Dinari je vojska na CSO-ima preživljavala tjednima i najmanje nas je tada brinuo hladni gulaš - kaže naš sugovornik.

Manipulacija u nabavi

Zatražili smo od Dubravka Jagića, predsjednika Sindikata policije Hrvatske da nam kaže imaju li pritužbi na dobivene suhe obroke, ali nije naveo ni jednu.

- Inače, na suhe obroke u pravilu ima pravo specijalna policija, ali sada se, obzirom na situaciju, isti distribuiraju svim policajcima koji rade u 12-satnim smjenama na kontrolnim punktovima - kazao je.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić tvrdi kako se godinama u MUP-u manipuliralo nabavkom hrane u dijelu lunch paketa. 

- Lunch paket Podravke d.d. je doista sadržajan i podržava sadržaj paketa u odnosu na cijenu koju je plaćen, dok se to ne može nikako reći za pakete prije listopada 2019. godine, kada smo za visoku cijenu (cca 70 kuna), dobivali mlijeko 0.5 l, četvrt kruha i 100 grama salame te paštetu. Točno je da pojedine Policijske uprave i nadalje lunch pakete nabavljaju ispod razine i količine cijene koju se plaća. Svakako smatramo da su kolege koji dobivaju takove lunch pakete zakinuti za obrok koji bi im primjerice osigurala Podravka d.d. s količinom hrane koja se nalazi u njihovom paketu - kaže nam Nikola Kajkić.

Terenski obroci za granicu pojačani


Iz MUP-a saznajemo kako osim CSO-a koje dobivaju policajci na prometnim punktovima postoje tjedna sljedovanja koja su način prehrane policijskih službenika u terenskim uvjetima prilikom zaštite i nadzora državne granice. Tu se radi o prehrani za terenski rad koja je prošle godine, na traženje Uprave za granicu, standardizirana i poboljšane kvalitete.

Od 22. listopada prošle godine sklopljen je okvirni sporazum za nabavu suhih obroka za razdoblje od dvije godine u vrijednosti od 21,46 milijuna kuna s PDV-om i ugovor o nabavi suhih obroka u vrijednosti od 12.47 milijuna kuna s PDV-om. Njihovi terenski obroci imaju kalorijsku vrijednost od najmanje 2.200 kalorija, ali postoji više različitih paketa, za razliku od gore navedenih paketa Robnih zaliha koje imaju dva različita paketa. 

27. travanj 2024 21:09