StoryEditorOCM
SportZADAR DOMAĆIN:

Završnica "Kupa Krešimira Ćosića" donosi košarkaško uzbuđenje pod Peku!

Piše Dražen Žura
11. veljače 2020. - 21:43
Konferencija za medije povodom zavrsnice Kupa Kresimira Cosica u konferecnijskoj dvorani SRC Visnjik. Sudjelovali su treneri Final EIGHT osam najboljih momcadi natjecanja.Jure Miskovic/Cropix

Završnica košarkaškog  „Kupa Krešimira Ćosića", a ujedno i trofej "Slobodne Dalmacije", ponovno se vratila u Zadar, njegov grad, gdje je legendarni igrač, košarkaški vizionar ostavio duboki trag.

Publika će moći uživati u dobroj košarci od 12. do 15. veljače.

 
Za Ćosića se oduvijek govorilo kako je bio daleko ispred svog vremena, a ni dan danas u njegovu slučaju vrijeme nema presudnu ulogu jer će Ćosićeva neupitna veličina u hrvatskoj košarci i njegovo naslijeđe trajati vječno. Upravo te riječi stoje u uvodniku kojeg je priredio Hrvatski košarkaški savez.  Organizaciju su pak preuzeli KK Zadar i SŠC Višnjik, što je ponukalo Stojka Vrankovića, predsjednika HKS-a, na emotivan govor.

- Izuzetna mi je čast što u ime HKS-a sve mogu pozdraviti upravo u  Krešinom gradu, u dvorani koja je po njemu dobila ime. Želja svih nas je da to bude jedna fešta košarke! Ekipama želim uspjeh i dobru igru, navijačima fer navijanje, uz nadu da ćemo doista uživati u pravoj košarci – kazao je Vranković te priču usmjerio prema trenerima klubova koji sudjeluju na završnom turniru.

Danijel Jusup, trener Zadra naglasio je kako je trofej, trofej.

- Uvijek je to nešto za što svi radimo i što svi žarko želimo, a to je i ono što se piše. Svi imamo isti cilj, a tko će ga ostvariti vidjet ćemo. Mislim da momčadi iz ABA 1 i ABA 2 lige objektivno imaju kvalitetu više u odnosu na ostale. Svakako ovim nominalno slabijim sastavima poput Pule i Hermesa treba čestitati što su uspjele ući među osam zato što možda neke momčadi koje su po meni nisu kvalitetnije, dijelom i zbog rasporeda. Tu je Gorica koja je uvijek nezgodna i godinama Zadru stvara probleme. Split igra dobro, imaju tu širinu odnosno dovoljan broj igrača koji idu do kraja. Pogotovo otkad im se vratio Pavle Marčinković. Cibona je uvijek Cibona koja ima iskustvo osvajanja trofeja i potrebnu kvalitetu – rekao je Jusup te naglasio kako Zadrani, kao domaćini, imaju jarku želju za pobjednom.

- Zadru je jako teško igrati protiv Sonik-Puntamike i to je tradicionalno. Ove sezone su nas vodili 15 razlike, pa smo uspjeli preokrenuti u završnici. Sonik igra izuzetno motivirano protiv sastava iz višeg ranga i to zato što imaju u svom rosteru dosta iskusnih i koji su igrali na ovoj višoj razini te žele dokazati da još mogu. Tu je jedan poseban motiv kod njih koji se manifestira kroz njihove dobre igre. Imaju to iskustvo i jedan određeni fanatizam koji ih je uvijek krasio tako da je nama vrlo teško igrati takve utakmice, jer imamo imperativ pobjede, a protivnik igra rasterećeno – zaključio je Jusup. 


Šime Kraljević, trener Sonik – Puntamike zadovoljan je svojim momcima:

- Moram biti zadovoljan s obzirom na to da smo prvu sezonu u elitnom rangu hrvatske košarke. Složili smo solidan roster. Imao tu malo iskusnijih igrača koji su predvodnici ovim mlađima tako da mislim da dobrom funkcioniramo pogotovo kad se uzme u obzir da treniramo tek jednom dnevno. To nam je mali deficit jer većina ostalih momčadi treniraju dva puta dnevno.
Rekao bih da nam je veći motiv protiv Cibone nego protiv Zadra. Sjever jug je jedna vrsta sportskog antagonizma.
Išao je trener Zadra pretakati iz jedne u drugu taktiku u tom prijelaznom razdoblju tako da smo iskoristili taj trenutak i bili konkurentni čak 33 minute, no nije bilo za očekivati da ćemo izdržati do kraja.  Ovo je protiv Cibone u nedjelju je zato bilo sasvim u redu i da ponovimo tu prezentaciju večeras protiv Zadra bili bi prezadovoljni, a rezultat ćemo vidjeti na kraju kako će ispasti. Nema tu puno filozofije, imam pet igrača u sastavu koji se već igrali na ovom rangu i ako im tu treba trener i kondicijski trener da naprave neku super kompenzaciju onda je džabe sve to iskustvo. Zadru želim svu sreću u nastavku sezone, ali protiv nas  u Kupu baš i ne – zaključio je trener Sonik Puntamike.  

Edi Dželalija, trener Šibenke rekao je kako imaju iskustva i sa Zadrom i s Cibonom:

- Kako smo već igrali ove utakmice i protiv Zadra i Cibone dosta se hrvatska košarkaška javnost apostrofira na naš klub, jer mi doista promoviramo i eksponiramo naše mlade igrače. Dajemo im tu zasluženost da uz kvalitetan rad sudjeluju u trenažnom procesu prve momčadi. Uklopili smo ih koliko-toliko, planovi su postavljeni za dugoročno razdoblje. Dobro znamo što želimo i što hoćemo po pitanju tih brojnih naših mladih igrača. Za razliku od naše prve utakmice s Cibonom kad smo olako shvatili prvo poluvrijeme i kad smo igrali bez našeg startnog playa Vladovića, moja je želja danas da pokažemo kompletno drugačiju sliku.Želja mi je da igrači budu borbeniji , srčaniji da to bude jedna druga Šibenka. Nedavno smo protiv Zadra, 33. minute bili u egalu i cilj je imati jednako tako dobar pristup protiv Cibone i da pružimo kvalitetniji otpor. Pokušat ćemo što duže utakmicu držati "živom" . Isto tako  moram kazati kako dobro  znamo da Cibona ima kvalitetu i da su jedan od favorita cijelog turnira. Te momčadi iz ABA lige imaju širinu rostera za igrati tri utakmice u samo pet dana i moramo biti iznad svojeg uobičajenog prosjeka da bi se mogli nadati nečem višem - rekao je Dželalija. 


Ivica Skelin, trener Splita smatra kako posljednje vrijeme njegovi momci igraju dobru košarku:

- Guramo dobro na dva fronta. Naravno, kup je sasvim drugo natjecanje,  igra se na jednu utakmicu i iznenađenja su više moguća nego u prvenstvenim utakmicama. Što se pak tiče  Pule, njih  pratimo od kad smo saznali da se križamo s njima. Gledali smo ih protiv Škrljeva u osmini finala prema tome ćemo ovoj utakmici pristupiti kao i svakoj dosad. Imamo malih problema s ozljedama, no imamo dovoljno širok kadar. Želimo od početka da budemo što je bliže moguće samom vrhu hrvatske košarke i stremimo ka najvišim ciljevima.  Ako govorimo o tome što očekujemo na Kupu u Zadru, onda tako nema potrebe još uvijek gledati prema eventualnom polufinalu, najprije moramo odigrati s Pulom, a onda ćemo u slučaju pobjede razmišljati o sljedećem protivniku. Nikad nije dobro gledati unaprijed, osobito kad su Kup natjecanja u pitanju , momčad mora biti usmjerena na  suparnika, nikako razmišljati o onome što može doći. Jednako kao i neke druge momčadi imamo igrače iza kojih je određeno iskustvo, unutra su i mladi, tako da  u Zadru želimo nastaviti s dobrom igramo koju se u našoj izvedbi moglo vidjeti zadnjih dana - zaključio je trener Splićana.


Ivan Velić, trener Cibone:

-Sigurno da to što smo Šibenku dobili dva puta ove sezone nije pravi pokazatelj, jer upravo zbog te dvije dobivene utakmice može doći do opuštanja igrača, međutim, mi smo se skroz fokusirali na Kup , te iako respektiramo Šibenku, vjerujem u svoju ekipu. Cilj je ostati što duže u turniru i tek kad se sretnemo sa Šibenkom, po završetku te utakmice možemo razgovarati o krajnjem dometu. Imam iza sebe dva finala u hrvatskom Kupu i nadam se da ću treći put biti sreća – zaključio je Velić.

Nicević, Sesar i Mravak o u Kupu

Bivši hrvatski reprezentativac Sandro Nicević dolazak Pule 1981 na turnir vidi kao čast koja im se ukazala, dok Josip Sesar trener Gorice respektira momčad Hermes Analitice.

Zvonimir Mravak koji će Hermes voditi protiv Gorice gotovo pa dijeli isto mišljenje, ističući kako je Kup dobra škola za njegove igrače. 

Parovi, srijeda 12.veljače:

Parovi, srijeda 12.veljače:  
Cibona – Šibenka (13 sati) 
Gorica  - Hermes Analitica (15.30) 
Split – Pula 1961 (18) 
Zadar – Sonik – Puntamika (20.30)

 

26. travanj 2024 11:44