StoryEditorOCM
SportNOVI FORMAT

Zanima li županijske nogometne klubove nastup u jedinstvenoj Trećoj ligi? Evo koje kriterije moraju zadovoljiti

Piše Ivica Gjergja
10. siječnja 2022. - 13:43

U Trećoj HNL-jug odigrana je polovica natjecanja i u punom su jeku pripreme za drugi dio sezone. Podsjetimo da je dosad odigrano 153 utakmice kojima korona nije pravila probleme, no nekoliko je susreta odgodila kiša, ali su n akraju sve odigrane i sve je bilo regularno.

Na vrhu je Jadran LP, a odmah iza njega je HV Posederje, što je veliki uspjeh. Kad već spominjemo „vitezove”, red je da kažemo da su županijski predstavnici još i Primorac koji je bio šesti, te desetoplasirani Zadar. Iz kog razloga ovo navodimo? Pa iz jednostavnog jer se ova liga posljednji put igra u ovom formatu: od sljedećeg ljeta kreće jedinstvena treća liga, koja je poluprofesionalna. Nju će činiti 16 klubova, a očekuje se da će plasman u nju ostvariti barem dva kluba iz sadašnje lige jug. U ovu ligu mogu ući samo klubovi koji će 25. svibnja 2022. godine ispunjavati sve propisane uvjete navedene u Odluci o uvjetima - kriterijima za natjecanje u trećem stupnju.

Prema onom što se zna, vjerujemo da će se sva tri kluba iz Zadarske županije potruditi da to ostvare, iako su „zakopčani“ do grla kad ih se pita hoće li u jedinstvenu, osim Primorca iz Biograda koji izražava želju da igra tu ligu. Hoće li je dohvatiti po uvjetima, no po kvaliteti vjerujemo da su sposobni, a ima još vremena te ostaje da se vidi na kraju natjecanja..

Evo koje uvjete treba ispuniti klubovi da bi se igrala jedinstvena Treća liga. Sustav licenciranja klubova HNS-a primjenjuje se na UEFA natjecanja i na natjecanje u Prvoj, Drugoj i Trećoj Hrvatskoj nogometnoj ligi. HNS izdaje 5 vrsti licenci i to:

UEFA licencu; Licencu za I. HNL; Licencu za II. HNL; Licencu za III. HNL; Licencu za UEFA Ligu prvakinja. Kriteriji za licenciranje klubova ispunjenje kojih je uvjet za dobivanje licence(i) su: sportski, infrastrukturni, kriteriji administracije i stručnog osoblja, pravni, financijski

Licence se izdaju za svako natjecanje za koje je tražitelj licence podnio molbu.

Ukoliko je tražitelju licence izdana licenca za natjecanje HNS-a za koje je podnio molbu, a on naknadno ne ostvari potreban sportski rezultat, licenca mu vrijedi za niži stupanj natjecanja u kojem će se natjecati osnovom ostvarenog sportskog rezultata. Središnji postupak započinje 31. prosinca kada Odjel za licenciranje klubova tražiteljima licence dostavlja dokumentaciju za licenciranje i završava 31. svibnja dostavom popisa odluka o licencama UEFA-i (u načelu). Bit će zanimljivo vidjeti tko će od aktualnih trećeligaša s juga predati zahtjev za drugoligašku ili trećeligašku licencu. Izdvojit ćemo neke od uvjeta koje klubovi moraju ispuniti za trećeligašku licencu:

SPORTSKI KRITERIJI

Kod prijave za ligu trećeg stupnja natjecanja klub mora imati pet (5) momčadi mlađih uzrasta u klubu prema dobnim kategorijama i to: 1. početnici, 2. mlađi pioniri, 3. stariji pioniri, 4. Kadeti, 5. juniori. Osim navedenih uzrasta klub može imati i više kategorija mlađih uzrasta ukoliko je to u mogućnosti. Za mlađe uzraste nadležni savez osigurat će redovno natjecanje. Svi igrači mlađih uzrasta moraju biti registrirani u ŽNS-u i HNS-u, s time da svaki klub mora imati najmanje 100 registriranih igrača mlađih dobnih uzrasta, u redovnom natjecanju raspoređenih u navedene kategorije. Iznimno, Izvršni odbor HNS-a na prijedlog Komisije za mlađe uzrasta i Natjecateljske komisije za (čija odluka mora biti najkasnije do 15. ožujka za sljedeću natjecateljsku godinu) može odobriti da pojedini klub iz opravdanih i realnih razloga nastupa samo s četiri momčadi mlađih uzrasta iz gore navedenih pet kategorija.

INFRASTRUKTURNI KRITERIJI

Klub zajedno sa lokalnim organima (vlasnicima objekta) mora izraditi Prosudbu o sigurnosti stadiona koju izdaje nadležno tijelo unutarnjih poslova, a ista mora vrijediti do kraja natjecateljske godine za koju se klub prijavljuje. Klub za odigravanje službenih utakmica u trećem stupnju natjecanja mora imati na raspolaganju stadion koji se nalazi na području grada/općine u kojoj se nalazi sjedište tog kluba. Izvršni odbor HNS-a, uz prethodno mišljenje Natjecateljske komisije može iznimno, ako se poduzimaju aktivnosti na izgradnji ili rekonstrukciji (obavezno već započeti radovi) stadiona dopustiti klubu da igra na drugom stadionu u svojoj županiji koji ispunjava sve uvjete iz ove Odluke o ispunjenju kriterija/uvjeta, uz davanje roka do kada može koristiti takav stadion.

KAPACITET: Minimalni kapacitet stadiona je najmanje 300 (tristo) individualnih sjedalica s naslonom i od toga obavezno 100 (sto) natkrivenih sjedalica.

RAZGLAS: Na svakom stadionu mora biti osiguran razglasni uređaj dovoljne jačine za komunikaciju s gledateljima na svim prostorima stadiona.

SEMAFOR: Na utakmicama mora biti elektronski semafor za objavu rezultata utakmice.

PRAVILA PONAŠANJA NA IGRALIŠTU: Svaki stadion mora izdati pravila ponašanja na igralištu i staviti ih na vidno mjesto na stadionu, na način da ih gledatelji mogu pročitat.

SANITARNI OBJEKTI ZA GLEDATELJE: Sa svake tribine omogućen pristup sanitarnim objektima, a kojih minimalno mora biti: 1 sjedeći zahod za muškarce, 2 pisoara i 1 sjedeći zahod za žene.

DRŽAČI ZASTAVA (JARBOLI): Svaki stadion mora biti opremljen s najmanje pet jarbola za zastave ili mora biti osposobljen da se na drugi povoljan način istakne najmanje pet zastava.

VELIČINA: Teren za igru mora biti slijedećih dimenzija: Duljina: min. 100 m do 110 m 15. Širina: min 64 m do max. 72 m.

KLUPE – ZAŠTITNE KABINE: Svaki stadion mora imati zaštitne kabine – natkrivene klupe za pričuvne igrače i stručno vodstvo momčadi: mjesta za najmanje 13 osoba, te dodatni prostor za postavljanje još pet (5) sjedalica/ stolica pored blizine klupe za pričuvne igrače.

MINIMALNA INFRASTRUKTURA: Minimalno 4 svlačionice za momčadi minimalne veličine 25 m2, te kupaonicom i WC-om (računajući i objekt za odigravanje utakmica). Kompletan poligon za obuku koji u svom sastavu mora imati: 2 pokretna gola normalnih dimenzija, 2 pokretna gola dimenzija 5 x 2 m, minimalno 1 nosač za viseće lopte, dovoljan broj stalaka, prepona i dr., i najmanje 15 nogometnih lopti po svakoj momčadi. Obavezno 1 pomoćni teren min. dimenzija (100 x 64 m) od umjetne ili prirodne trave. Prosotriju za delegata, prostoriju za doping kontrolu, svlačionicu za suce i svlačionicu za sutkinje.

KRITERIJI ADMINISTRACIJE I STRUČNOG OSOBLJA

Klub mora imati tajništvo kluba koje obavlja administrativne poslove. Za svaki klub, odgovarajuće tijelo (Izvršni odbor kluba, itd.) imenovat će glavnog direktora ili tajnika, koji je odgovoran za vođenje cjelokupnog poslovanja kluba. Svaki klub mora imati osobu koja je odgovorna za financije kluba (knjigovodstvo, priprema dokumenata za financijske kriterije, itd.) i pisano definirati njegova ili njezina prava i dužnosti. Svaki klub mora imenovati Voditelja programa razvoja mlađih uzrasta u ugovornom odnosu, koji je odgovoran za organizaciju, stručne aspekte rada s mlađim uzrastima i provođenje programa rada s mlađim uzrastima. Svaki klub mora uz definirana prava i obveze u

ugovornom odnosu imati trenera seniorske momčadi, a trener seniorske momčadi mora imati najmanje zvanje UEFA A-trener ili diplomu koja omogućava izdavanje nacionalne PRO licence. Svaki klub mora imenovati sportskog direktora uz definirana prava i obveze u ugovornom odnosu koji je odgovoran za nogometna pitanja i stručni razvoj kluba. Svaki klub mora imati najmanje dva (2) trenera momčadi mlađih uzrasta koji imaju najmanje diplomu koja omogućava izdavanje UEFA A licence i najmanje dva (2) trenera momčadi mlađih uzrasta koji imaju najmanje diplomu koja omogućava izdavanje UEFA B licence ili diplome koje omogućavaju izdavanje zadovoljavajuće nacionalne licence. Klub mora imati u ugovornom odnosu najmanje jednog liječnika koji je odgovoran za medicinsku skrb i savjetovanje registriranih igrača kluba, kao i za provođenje programa anti-dopinga. Klub mora imati najmanje jednog fizioterapeuta koji odgovoran za medicinske tretmane i masaže igrača tijekom treninga i utakmica. Klub mora imati utvrđenu organizaciju zaštite i sigurnosti na utakmicama koje igra na domaćem terenu i za svaku utakmicu na domaćem terenu angažirati dovoljan broj redara i/ili zaštitara.

PRAVNI KRITERIJI

Klub mora biti član HNS-a i ŽNS-a i ispunjavati uvjete za članstvo koji su definirani statutom i pravilnicima HNS-a i isto dokazati izvatkom iz registra klubova ili potvrdom nadležnog županijskog nogometnog savez

06. svibanj 2024 08:03