StoryEditorOCM
SportPROTIV BUDUĆNOSTI

Zadarska momčad muku muči upravo protiv crnogorskog kluba iz Podgorice, međutim, svemu dođe kraj, želja je zaustaviti moćnog suparnika

Piše Dražen Žura
18. travnja 2024. - 14:36

Hoće li Zadar konačno prekinuti prokletstvo brojnih poraza protiv Budućnosti, koja ih je u zadnje dvije sezone, dobila čak šest puta, ili će se niz poniranja ipak zaustaviti i poravnati omjer na 1:1, u seriji koja se igra tko prije do dvije pobjede koje će boljega odvesti u poluzavršnicu? Odgovor na ovo pitanje će se znati u petak navečer kroz ishod druge utakmice četvrtzavršnice košarkaške AdmiralBET ABA lige u kojoj su Zadrani domaćini. Istina, godinama u regionalnoj ligi zadarska momčad muku muči upravo protiv crnogorskog kluba iz Podgorice, međutim, svemu dođe kraj, pa je iz kuta stručnog stožera i navijača, nedvojbeno, želja zaustaviti moćnog suparnika. Podsjetimo, u prvom ogledu u dvorani Morača, Zadar se praktički moglo vidjeti tek na trenutke, što je u konačnici rezultiralo uvjerljivom pobjedom Budućnosti 100:69!

Ozračje koje se može primijetiti, ne samo u svlačionici, nego i među publikom, iznimno pozitivno, što je u skladu sa sportskim optimizmom. Dobra podloga može biti lanjski ogled u osnovnom dijelu sezone, u utakmici koju je Zadar dugo držao uz dobru prednost, štoviše, nepune dvije minute prije kraja imali su plus dvanaest i „prosuli” sve. Ali, unatoč dosadašnjoj nadmoći koju je iskazivala Budućnost, svijetlo se može nazrijeti, odnosno, malo tko se želi osvrtati na ono što je bilo, valja gledati naprijed....Umoru unatoč!

- Imali smo dva dana odmora, ali smo i radili, gledali te utakmice protiv Budućnosti. Pogled na zadnju utakmicu u Podgorici, sugerira kako smo u prvom poluvremenu bili dobri, međutim, u drugom nam je pala energija, stigao je i umor. Uglavnom, vidjeli smo što trebao raditi u ovoj utakmici koja slijedi, osobito na našem terenu s našim navijačima ćemo nastojati odigrati što bolje – kazao je Ariijan Lakić koji je podsjetio na gorku istinu ....

- Svakako da porazi koje smo imali u ove dvije sezone, koliko sam u Zadru, a bilo ih je šest, mogu biti dodatni motiv. Nitko ne želi da od bilo koga gubimo toliko puta! Njihov uspjeh je obrani, protiv koje se mučimo da dođemo do što više poena, znalo je biti ispod šezdeset ili sedamdeset. Zato će nam trebati trčanje, šut, igra leđima, jer ako to nemamo onda imamo problema protiv njih – zaključio je Lakić, igrač na kojeg se uvijek možete osloniti.

Ono što momčad Zadra krasi, jeste zajedništvo, borbenost i takav pristup im zna donijeti pobjede. Ovoga puta posebice ta međusobna potpora u igri plus podosta popunjene tribine, uz poneka očekivanja kako bi Krešin dom mogao biti ispunjen do posljednjeg mjesta kao potpora za sezonu u kojoj se Zadar od cilja zacrtanog na početku prometnuo do šestoga mjesta na ljestvici. Uz sve, ne zaboravimo, kako u svojim redovima imaju Luku Božića koji je drugi put zaredom „vlasnik” MVP titule u ABA ligi, dok mu se u cijeloj priči kao najbolji trener pridružio Danijej Jusup.

- Budućnost ima izuzetan potencijal u ofenzivnom smislu, ali i defanzivnom što znaju odigrati sjajno, a to se pokazalo kroz ovih par utakmica u dvije godine. To nas obavezuje - da i naša obrana bude organiziranija, da ne primamo lagane poene. U tom dijelu, moglo se vidjeti u Podgorici, u prvom poluvremenu dobro smo stajali na terenu. Napadački bi u ovoj utakmici trebali biti opušteniji, sigurniji, raznovrsniji i da zajednički s publikom pokušamo napraviti dobar rezultat. Zato pozivam navijače da dođu i zahvaljujem na njihovoj dosadašnjoj podršci – kazao je Jusup.

Detalj iz prve utakmice privukao je osobitu pozornost jer je Božić odigrao ispod svih očekivanja, što se realno gledajući ne smije previše ni zamjeriti obzirom na njegovu potrošnju. Zasigurno, Budućnost će ponovno puno toga usmjeriti upravo prema Božiću uz nastojanje da se njegov učinak ne rasplamsa za razliku od zadnjeg ogleda.

- Jasne su nama njihove ambicije i evidentno je da Luka nije bio nešto posebno raspoloživ, međutim, svaki igrač ima pravo na loš dan i nadam se da će biti bolji i raspoloženiji nego u toj prvoj utakmici. Jer bez Luke nije lako pobijediti ekipu iz tog ranga kvalitete – otvoreno će Jusup koji je kazao kako su za utakmicu svi spremno, što je dobra vijest, ako se zna koliko je izostanaka bilo ove sezone. Neki su igrači, doista, potrošeni iz razloga što se podosta utakmica igralo s malom rotacijom i onda to kad tad dođe na naplatu. Koliko je Zadar bio prazan u crnoj Gori, zorno kazuje uvjerljiv poraz od kojeg se nije moglo pobjeći!

Jusup pak nije želio donijeti konačni sud o sezoni koja je još u tijeku....

- Ja sam uvijek sklon tome da se na kraju sezone podvuče crta i onda donese procjena. Nisam nikad parcijalno davao ocjene, neću ni sad.Kad završi sezona onda može – zaključio je Jusup.

Utakmica se igra u petak s početkom u 19 sati uz izravan TV prijenos u programu Arenasport 1.

Budućnost – Zadar 6:0

U zadnje dvije sezone, momčad iz Podgorice, kako su to već naglasili Lakić i Jusup nanizala je šest pobjede, u osnovnom dijelu ABA lige te doigravanju i Superkupu.

Sezona 2022./20223. Zadar – Budućnost 103:104, Budućnost – Zadar 76:68. Sezona 2023./2024. Budućnost – Zadar 103:73, Zadar – Budućnost 57:67. Četvrtzavršnica, Budućnost - Zadar 100:69. Superkup: Budućnost – Zadar 70:58.(dž)

01. svibanj 2024 15:27