StoryEditorOCM
SportMARKO ŠIMURINA, PREDSJEDNIK ZADARSKE UDRUGE ZA MALI NOGOMET

Treba nam futsal centar i imat ćemo prvoligaša!

Piše Ivica Gjergja
9. siječnja 2017. - 17:12
Marko

-Umoran sam kao pas, pusti da se odmorim, kazao nam je predsjednik Udruge za mali nogomet županije Zadar Marko Šimurina odmah nakon završenog turnira Futsal čarolija u Mocirama. Podsjetimo, na tom turniru su nastupila zadarska dica, reprezentativci i igrači iz Zadra koji igraju po europskim ligama.

Šimurinu ne treba posebno predstavljati, ljubitelji malog nogometa ne samo u Zadru nego i diljem Hrvatske pa i Italije, sjećaju ga se s parketa iz reprezentativnih malonogometnih dana. Sada je, pored funkcije predsjednika Udruge, osmislio i sportski projekt Futsal Zadar.

-Skupljajući godinama iskustvo igranja malog nogometa, kući i u inozemstvu, razgovarao sam s ljudima koji su bliski mojim stavovima o malom nogometu. Sada već neko vrijeme uspješno promoviramo i unaprjeđujemo hakl u županiji Zadar, ali u Hrvatskoj, kazuje nam Marko.

Uz mali nogomet u Zadru je vezano dosta ljudi, pa vam je time lakše?

-Da. U Udruzi za mali nogomet suhoparni podaci sve govore: registrirano je tisuću i dvjesto igrača u četrdeset osam klubova koji tvore tri županijske malonogometne lige. Podsjetimo da se godišnje u županiji organizira preko četrdeset malonogometnih turnira. No košarka je i dalje sport broj jedan. Svaki je početak težak i naporan, nastojat ćemo ga jačati i bolje organizirati, pa da prave stvari tek uslijede.

U čemu je bio najveći napredak?

-Svjesno smo išli na digitalni marketing koji je odigrao veliku ulogu. Tu treba spomenuti i izmjenu sustava natjecanja na play-off i play-out.

Imate internetske stranice, a javnosti su dostupne i društvene mreže te mobilna aplikacija, kakvu korist imate od toga?

-Pa društvene mreže su ključne, jer one prenose sve što se spominje na internetskoj stranici i na aplikacijama. Koliko je bitan sportski marketing jasno nam je i na njemu radimo. Nakon jedne godine postojanja imali smo rast od deset novih klubova što je za pohvalu. Uspješno smo mlađima prezentirali futsal, namjeravamo pokrenuti i žensku ligu.

Očekujete li i dalje rast Futsala Zadar?

-Bitno nam je da smo praćeni, treba znati animirati ljude i neće biti problema. Znamo koliko je futsal kreativan i uzbudljiv sport, a što je najbitnije dostupan je svima i još uvijek je jedini sport koji se svakog dana igra na ulici.

Riječ dvije o natjecanjima u Udruzi za mali nogomet Zadarske županije. Što je s višim rangom, Prva i Druga malonogometna liga Hrvatske?

-Naša županijska Prva liga je po kvaliteti izvrsna, a naši klubovi se na turnirima i u kup natjecanju izvrsno „nose" s prvoligašima i drugoligašima. Mogu reći da se u drugoj i trećoj ligi stječu znanja, igrači sazrijevaju. Kvalitetu i kvantitetu imamo, trebamo se profilirati prema natjecanjima na razini druge i prve malonogometne lige Hrvatske. Jednostavno Zadru treba futsal centar, a što je temelj uspješnog razvoja futsala u županiji. Stremimo tome da stvorimo stabilnog prvoligaša i drugoligaša, idemo korak po korak i uvjereni smo kako ćemo uspjeti, kazao nam je za kraj Šimurina.

Ivica GJERGJA

23. svibanj 2024 10:17