StoryEditorOCM
SportGOMILA UZBUĐENJA

Što čeka hrvatski sport u 2022.: EP za vaterpoliste je u Splitu, košarkaši su na EuroBasketu, a ‘vatreni‘ će u Kataru pokušati ponoviti čudo iz Rusije

Piše PSD
1. siječnja 2022. - 20:31

Danas je prvi dan 2022., godine u kojoj nas čeka gomila sportskih događanja. Od Zimskih olimpijskih igara, preko rukometnog Eura, vaterpolskog Svjetskog i Europskog prvenstva i Eurobasketa, pa sve do vrhunca godine – Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se u studenome i prosincu održati u Kataru. Uz sve to, tu su i naši tenisači, koji su imali sjajnu 2021. i koji će ponovno biti u lovu na najveće svjetske trofeje, a tu prvenstveno mislimo na najbolji par na svijetu – Matu Pavića i Nikolu Mektića.

Pa počnimo...

Prvo nas čeka Europsko prvenstvo u rukometu koje će se od 13. do 30. siječnja održati u Mađarskoj i Slovačkoj. Izbornik Hrvoje Horvat u četvrtak je objavio konačni popis igrača, a „kauboji” se nadaju boljim predstavama nego što su bile one prošlog siječnja, kada je Hrvatska ispala sa SP-a već nakon druge faze.

Vaterpoliste nakon neuspješnog nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine čekaju Svjetsko i Europsko prvenstvo. Izbornik Ivica Tucak slaže novu reprezentaciju i pokušava nagovoriti neke igrače da se vrate u reprezentaciju uoči SP-a u Fukuoki koje je na rasporedu u svibnju, a „barakude” zatim čeka europska smotra koja će se održavati u Splitu od kraja kolovoza do 10. rujna.

image
Željko Puhovski/Cropix

Košarkaše ove godine čekaju kvalifikacije za SP 2023., a u rujnu i nastup na EuroBasketu, koji se održava u Italiji,, Njemačkoj, Češkoj i Gruziji. Izabranici Veljka Mršića grupnu fazu će igrati u Milanu, a protivnici u skupini će im biti domaćini Talijani, Grci, Ukrajinci, Britanci i Estonci. Dalje će proći četiri momčadi, a knockout faza će se igrati u Berlinu.

Kako to obično i biva, tenisači će biti u akciji tijekom cijele godine, a s posebnim zanimanjem ćemo pratiti nastupe Mate Pavića i Nikole Mektića koji će biti u lovu na još pokoji Grand Slam i Masters te pokušati obraniti naslov u Wimbledonu.

Filip Zubčić bit će najveći hrvatski favorit za medalju na ZOI koje će se od 4. do 20. veljače održati u Pekingu, a tražit će je prvenstveno u tehničkim disciplinama i kombinaciji, dok će u srpnju na veliku scenu i Sandra Perković koju čeka nastup na Svjetskom atletskom prvenstvu u SAD-u. A ne treba zanemariti ni naše ostale atletičare koji će nastupiti na svjetskoj smotri.

image
AFP

U svibnju nas čeka završnica HNL-a koja će, kako sada stvari stoje, biti izuzetno dramatična. Dinamo se već pojačao dovođenjem Petra Bočkaja, Osijek traži kako potrošiti zarađeni novac, Rijeka igra uzbudljiv nogomet, a Hajduk je na dobrom putu da osvoji Kup i ostane u borbi za naslov do samog kraja, pogotovo ako Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius dovedu još pokojeg kapitalca na Poljud.

Vrhunac svega bit će Svjetsko prvenstvo u nogometu koje započinje 21. studenog i traje do 18. prosinca, a na kojem će nastupiti i Hrvatska. „Vatreni” će svoje protivnike u skupini saznati 1. travnja, kada je na rasporedu ždrijeb, ali od Dalićevih izabranika se uvijek očekuje prolaz, bez obzira na to s kim god se našli u grupi. Skeptici će reći da će Hrvatska teško opet doći do finala kao 2018. u Rusiji, ali ni tada nitko nije vjerovao da su "vatreni" sposobni napraviti takav podvig, stoga ne treba ništa isključiti.

Ono što je sigurno jest da će ovo biti još jedna uzbudljiva godina za hrvatski sport i da će nas naši sportaši gotovo sigurno razveseliti s pokojim odličjem.

28. travanj 2024 02:52