stdClass Object ( [id] => 599638 [title] => Šećer na kraju boćarske petoljetke! [alias] => secer-na-kraju-bocarske-petoljetke [catid] => 307 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na drugoligaškom boćalištu Crvenih kuća u Zadru polako se na zogovima već hvata paučina, što je pouzdan znak kako su boćari Vira spremili boće, dresove s vrećicama lavande stavili u ormar, a premijernu sezonu u Drugoj HBL pospremili u povijest. Kada se jednog dana iz prašnjavih arhiva budu izvlačile virske historijske boćarske knjige, na njihovim stranicama pisat će kako su virski Bluzeri u sezoni 2018./2019. osvojili drugo mjesto. Za momčad koja je prvi puta nastupila u drugom najvišem nacionalnom boćarskom razredu, ta će činjenica biti podcrtana i istaknuta kao veliki uspjeh. Poraz u posljednjem kolu od Umčana u utakmici bez prevelikog imperativa i značaja, ništa nije promijenio u doživljaju ove priče.

- Na početku sezone odredili smo ostanak u Drugoj HBL kao primarni cilj, što smo na kraju debelo nadmašili. Nismo mogli biti prvaci jer je Primošten dominirao natjecanjem i suvereno osvojio naslov prvaka, ali smo bili odmah do njih. Drugo je mjesto zato veliki uspjeh, odnosno rezultat iznad svih očekivanja - sumira sezonu predsjednik i boćar Vira Darko Bašić. Nedodirljivi narančasti iz Primoštena zaključili su svoju drugoligašku priču sa sjajnih 49 bodova na kontu, najviše ikad u konkurenciji drugoligaša s hrvatskog juga (Metković je sezonu ranije imao 48 bodova), pa će na jesen zaigrati u elitnom hrvatskom boćarskom društvu. Virani su zauzeli drugo mjesto s 31. bodom uz 10 pobjeda s jednim remijem i sedam poraza te s konačnom rezultatskom bilancom u pozitivi: 204:192 razlika je osvojenih i izgubljenih punata. Treći je bio Otok (30 bodova), četvrti Zlatan Otok (28), peti Hajduk Rašica (26) itd. Ključne pobjede i bodove Bluzeri su osvojili u gostima protiv Župe dubrovačke i rašičkog Hajduka, kao i uzimanjem boda u Otoku, i to u samoj završnici sezone kada su osvojili 19 od 27 mogućih bodova. Na svomu boćalištu bili su gotovo savršeni s osam pobjeda i jednim porazom (Primošten), a igrački doprinos Bašića u drugom je dijelu sezone bio vrhunski poput klupskog: nanizao je 10 pobjeda i jedan remi uz četiri poraza u disciplinama pojedinačno, precizno izbijanje i krug, od čega su dva poraza došla u posljednjem, nebitnom susretu za poredak. Također je Bašić jedini Bluzer sa 10 pobjeda u pojedinoj disciplini u ovoj sezoni, a to je ostvario u zahtjevnom pojedincu osvojivši 58,8 posto mogućih bodova uz ukupnu razliku punata 178:146. U drugom dijelu sezone bio je to Bašićev ples sa zvijezdama.

- Zadovoljan sam vlastitim igrama ove sezone. Mislim da sam napravio korak naprijed u karijeri, odnosno da sam tehnički i taktički odigrao na višem nivou nego dosad. Ovo mi je bila najzrelija sezona - procjenjuje Bašić.

Nakon što se slegla prašina na drugoligaškim zogovima, virske boćare očekuje prvo pauza, pa potom u svibnju kvalifikacijski turnir klupskog Kupa Zadarske županije. Virani će uz Muja ugostiti Brodaricu, Rupalj i Podgradinu, a onda u slučaju pobjede još će jednom na otoku proći kroz kvalifikacijski turnir s pobjednicima drugih skupina. Želja Virana bit će plasirati se na finalni turnir te ponoviti uspjeh iz 2017. godine kada se uz Muja kovalo i iskovalo zlato. Nije doduše riječ o imperativu, ali lijepo bi bilo ponoviti priču. Kada smo već kod osvojenih trofeja i medalja, samo jedan nedostaje u virskoj riznici, a riječ je o naslovu prvaka Zimske lige. Virani su je poput fusnote odigrali u rano proljeće između drugoligaških prvenstvenih obaveza i – gotovo osvojili. U finalu su bile bolje domaće Crvene kuće.

- Htjeli smo odigrati Zimsku ligu, ali nismo išli na naslov. Mene kao predsjednika kluba i igrača zapravo nije nimalo zanimala, ali je bilo bitno da nam boćari koji nisu mogli dolaziti na treninge utorkom i četvrtkom, imaju neke utakmice umjesto treninga - objašnjava Bašić strategiju Zimske lige koju su pored njega odigrali Igor Vučetić, Božo Deša, Marjan Bukvić, Toni Kapović, Nediljko Buškulić i Željko Soldo.

Summa summarum, ova će se sezona Boćarskog kluba Vir pamtiti kao najveća ikad. Ona je bila šećer na kraju boćarske petoljetke tijekom koje su Bluzeri osvojili četiri naslova ligaških prvaka, jedan naslov pobjednika Kupa Zadarske županije, a tim su trofejima pridodali naramak zlatnih, srebrnih i brončanih medalja s pojedinačnih županijskih kupova. Bašić i Vučetić nadogradili su tu priču s tri srebrne medalje na Prvenstvu Hrvatske, a vrijedi zabilježiti i da je Vir na završnici Kupa Hrvatske zauzeo peto mjesto. Drugim riječima, u povijesti boćanja Zadarske županije nije bilo momčadi koja je toliko dominirala županijskim boćalištima. No, pitanje je također, što je na koncu presudilo da primoštenski boćarski express tako uvjerljivo s 18 bodova viška trijumfira ispred Vira i drugih najbližih pratitelja? Recimo odmah: sigurno je riječ o kvaliteti koju posjeduju primoštenski narančasti, također i činjenica kako su u svojim redovima imali najboljeg igrača Druge HBL Renata Markoča, kao i legendarnog Antu Papaka, odnosno vrlo dobar roster koji je od početka do kraja sezone bio na okupu. A to znači kako je Primošten stalno bio natjecateljska momčad.

- Mi bolje od drugog mjesta nismo mogli, ali istina je kako smo mogli imati koji bod više. Primošten je u svakom slučaju bio bolja momčad koja je konstantno bila kompletna, dok smo mi u gostima redovito bili bez nekoliko igrača. Oni su ove godine željeli ući u Prvu ligu, što su zasluženo ostvarili - tako Bašić gleda na primoštenski uspjeh. Može li Vir na sličan način planirati sljedeću sezonu?

- Vidjet ćemo. Moramo se odmoriti i odraditi zajednički sastanak kako bi analizirali cijelu sezonu te vidjeli tko i na koji način može igrati u sljedećoj. Ne možemo dopustiti da nam se ponove stvari iz ove sezone kada smo nekompletni odlazili na gostovanja. Ipak mi nismo kanta za napucavanje. S druge strane, priznajem kako to nije bilo pošteno prema onima koji su išli na sva gostovanja i koji potom nisu igrali domaće utakmice. To je bila greška. Vidjeli smo također da nam neki igrači imaju limit, jer kada su utakmice bile važne, na terenima nije bilo sportske drskosti - zaključuje Bašić. Ne treba skrivati, u takvim okolnostima Viranima je ove sezone ponekad nedostajalo šmeka, ili prave momčadske kemije.

- Bilo je nezadovoljstva, i to opravdanog. Jednog igrača možemo tolerirarti, ali ne možemo tri ili četiri izostanka na gostovanjima. To ćemo svakako promijeniti - napominje klupski predsjednik. Drugo, Vir još nema potrebnu prvoligašku infrastrukturu, a to praktički znači domaće boćalište, potom jaču logistiku i više ljudi koji organizacijski nose klupski ustroj. Zasad nema ni voditelja, odnosno čovjeka koji s tribina prati igru i kreira momčad. Radili su to svih ovih godina Bašić i Vučetić izravno sa zogova, ali za ozbiljnije i (naj)veće stvari takva raspodjela uloga nikad nije pravo ili idealno rješenje.

- To je istina. Na Igoru je ove sezone bio preveliki pritisak, pa iako je dobro odradio voditeljski posao, očito je kako nešto trebamo napraviti. Moramo imati čovjeka koji će sa strane voditi momčad. Zapravo, imamo mi čovjeka koji to može i zna, ali je pitanje želi li. Probat ćemo - poziva Bašić svog prezimenjaka Roberta, ne prvi put, da se ambicioznije uključi u rad Bluzera. Riječanin virskog podrijetla ili Viranin s riječkom osobnom, kao vrhunski boćarski šmeker, definitivno je idealno rješenje za klupu Bluzera, no o tomu će se, također ne prvi put, nešto glasnije razglabati na skorom klupskom sastanku. Dotad će Virani uživati u uskrsnim blagdanima i činjenici kako su u prvoj sezoni u Drugoj HBL bili viceprvaci.

 

 

 

BAŠIĆ JE KLUPSKI MVP, ODMAH DO NJEGA BILOSNIĆ, NEMARIĆ I VUČETIĆ

 

Darko Bašić najbolji je ovosezonski igrač Bluzera, a pokazuje to obrađena i vrednovana statistika metodom koja zbraja sve pojedinačne pobjede (1 bod pobjeda i 0,5 bodova za remi), potom pobjede i remije u disciplinama koje se igraju paru (0,5 bodova pobjeda i 0,25 bodova za neriješeno) i trojkama prema bodovnom udjelu (0,33 pobjeda i 0,165 za remi). U zbroju se dobije iznos koji se dijeli s ukupnim brojem nastupa, a dobivena vrijednost predstavlja koeficijent uspješnosti u sezoni.

Evo primjera: Bašić je ostvario MVP koeficijent 0,4963 nakon osnovnog zbrajanja i dijeljenja s brojem utakmica, a riječ je o 20 pobjeda i 3 remija u pojedinačnim disciplinama, dvije pobjede u utakmicama parova i jedna u trojkama, uz 46 odigranih susreta.

Prema ovoj metodi evo kako izgledaju MVP koeficijenti cijele momčadi: 2. Antonio Bilosnić (0,4188), 3. Ante Nemarić (0,3358), 4. Igor Vučetić (0,2958), 5. Zoran Marko Kokić (0,2926), 6. Ante Kapović (0,2345), 7. Marjan Bukvić (0,1982), 8. Luka Buterin (0,1950), 9. Željko Soldo (0,1885), 10. Božo Deša (0,1874), 11. Nediljko Buškulić (0,1850), 12. Toni Kapović (0,1652) i 13. Milivoj Liverić (0,0).

 

 

NEMARIĆ NAJVIŠE POBJEDA I PORAZA, VUČETIĆ BEZ REMIJA U SEZONI

Evo još nekoliko statističkih zanimljivosti iz prve drugoligaške sezone virskih Bluzera. Bašić je dakle klupski MVP, ali najviše pobjeda u sezoni Viranima je donio Ante Nemarić (26), koji je ujedno odigrao najveći broj utakmica (54). Nemariću pripada i rekord u broju poraza (23), dok je Igor Vučetić cijelu sezonu odigrao bez neodlučenog ishoda – imao je 21 pobjedu i 15 poraza. Bez remija je i Željko Soldo, ali s puno manjim brojem utakmica (4 pobjede i 3 poraza). Luka Buterin propustio je rekordnih 8 utakmica, čak posljednjih 5 u nizu, a na svim utakmicama (18) u sezoni nastupili su jedino Vučetić, Nemarić i Božo Deša.

Ovosezonski rekord u preciznom izbijanju napravio je Bašić (27), Nemarić je u brzinskom izbijanju ponovio porošlogodišnji rekord (35), ali je pokvario prosjek pogođenih boća (prošle godine 30,8, sada 29,5). Antonio Bilosnić u paru s Nemarićem i Buterinom najviše je ove sezone u štafeti pogodio 43 boće (dva puta), što je osjetno manje od klupskog rekorda kojega drži sa virskim Svetim Lukom (50). Na snazi je i rekord postavljen još prije godinu i pol u disciplini parovi-krug (38) kojega drže Buterin i Nemarić, a nisu ga ove sezone ugrozili Bilosnić i Nemarić ili Nemarić i Vučetić (u oba slučaja 36). Najbolji rezultat u krugu napravio je Bilosnić (26), a najviše uzastopnih pobjeda ima Vučetić (7). Na četiri utakmice u nizu (Umčani, Otok, HE Dubrovnik i Župa dubrovačka) voditelj Gula nije osjetio gorčinu poraza. Vučetić ima i 6 uzastopnih pobjeda u disciplini parovi, što nikomu ove sezone nije pošlo za rukom. Bilosnić ima 5 pobjeda u nizu u pojedincu, kao i Marko Kokić u paru. Negativan rekord drži Nemarić sa svih 5 poraza u paru i katastrofalnom razlikom punata (19:61). Ante je nanizao i 4 poraza u brzinskom, ali i 4 pobjede u paru u krugu. Buterinu je trebala tek deseta utakmica da dođe do pobjede: dotad je na tri utakmice zabilježio 9 nastupa sa 7 poraza uz dva remija. Deša je odigrao 4 utakmice u pojedincu ove sezone, koju je završio bez pobjede s 3 poraza i jednim neodlučenim ishodom. Nemarić je četiri puta u sezoni imao sve tri pobjede na utakmici, Bilosnić tri puta, Bašić dva, dok je Vučetić samo jednom odigrao tri susreta u disciplinama na istoj utakmici (Zlatan Otok) i izgubio sva tri. Isto se dogodilo i Deši (HE Dubrovnik). Ni štafeta se ne može hvaliti: kombinirano je Bilosnić imao 7 pobjeda, 3 poraza i 2 remija (39,8 pogođenih boća u prosjeku); Nemarić 2. pobjede, 3 poraza i 2 remija (38,3 prosjek), a Buterin 5 pobjeda, 3 poraza i 2 neodlučena (39,4 prosjek). Riječ je o glavnim štafetnim igračima od kojih niti jedan nije dosegnuo prošlogodišnji prosjek od 41,5 pogođenih boći po susretu.

 

 

ISTI SASTAV I SLJEDEĆE SEZONE?

Prvu drugoligašku sezonu Boćarski klub Vir odigrao je od prvog do posljednjeg kola u istom rosteru: nastupali su predsjednik i boćar Darko Bašić, voditelj Igor Vučetić, kapetan Ante Kapović, potom Nediljko Buškulić, Toni Kapović, Milivoj Liverić, Antonio Bilosnić, Luka Buterin, Ante Nemarić, Željko Soldo, Božo Deša, Marjan Bukvić i Zoran Marko Kokić. Hoće li to biti momčad koju ćemo i sljedeće godine gledati na drugoligaškim terenima?

- Ne znam još. Prvo ćemo se svi ohladiti od ove sezone, pa obaviti razgovore. Znam da Luka Buterin ima tešku obiteljsku situaciju, a kako je još imao radnih obaveza, na njega ove sezone uglavnom nismo računati na gostujućim utakmica. U takvim okolnostima bio je i bez treninga. Zato ćemo najvjerojatnije pokušati pronaći još jedno rješenje za discipline tapeta - naglašava Bašić izražavajući zahvalnost Buterinu što je uopće u tako teškim okolnostima koliko-toliko izgurao sezonu. Na koncu, pitanje je koliko je Vir profitirao nastupima u Crvenim kućama? Rezultatski, bio je neumoljiv domaćin nanizavši 13 uzastopnih pobjeda računajući utakmice iz prethodne sezone (19 ukupno).

- Katastrofalni tereni u Crvenim kućama donijeli su nam dosta u valjačkom dijelu. Vidjelo se to kada smo gostovali u Dubrovniku gdje smo na četiri utakmice došli do dvije pobjede, a dva puta tijesno izgubili. Mogli smo dobiti sve četiri - objašnjava Bašić kako je grbavo boćalište u Crvenim kućama donijelo lakšu prilagodbu gostujućim zogovima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVU DRUGOLIGAŠKU SEZONU BOĆARI VIRA ZAVRŠILI NA DRUGOM MJESTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-19 18:40:04 [created_by] => 39508 [created_by_alias] => Kažimir Škrbić / Virski list [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-19 18:45:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-19 18:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 484 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 307 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sport [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije sportske vijesti iz Zadra, Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => košarka, nogomet, mali nogomet, futsal, veslanje, atletika, plivanje, rukomet, borilačke vještine, svjetsko prvenstvo, državno prvenstvo, kup, europsko prvenstvo, liga [secure] => 0 [page_title] => Sport [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Vucetic.JPG","\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Bilosnic.JPG","\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Nemaric.JPG","\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Buterin.JPG","\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Basic_Vucetic.JPG","\/Portals\/3\/Images\/2019\/04\/19\/IMG_Basic.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["IMG_Vucetic.JPG","IMG_Bilosnic.JPG","IMG_Nemaric.JPG","IMG_Buterin.JPG","IMG_Basic_Vucetic.JPG","IMG_Basic.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1280x779"},{"size0":"1263x840"},{"size0":"1280x823"},{"size0":"1255x840"},{"size0":"1280x829"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 307 [name] => Sport [alias] => sport [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15738580 Threads: 4 Questions: 3233405367 Slow queries: 7321852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236619851 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/sport ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /zadar/sport/secer-na-kraju-bocarske-petoljetke-599638 [printLink] => /zadar/sport/secer-na-kraju-bocarske-petoljetke-599638?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 398215 [name] => Vir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vir [link] => /tag/vir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 386750 [name] => sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sezona [link] => /tag/sezona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 326118 [name] => BOĆARI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bocari [link] => /tag/bocari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVU DRUGOLIGAŠKU SEZONU BOĆARI VIRA ZAVRŠILI NA DRUGOM MJESTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šećer na kraju boćarske petoljetke! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-13-00-35-39508 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Vucetic.JPG [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => IMG_Vucetic.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Vucetic.JPG [title] => IMG_Vucetic.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Bilosnic.JPG [title] => IMG_Bilosnic.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Nemaric.JPG [title] => IMG_Nemaric.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Buterin.JPG [title] => IMG_Buterin.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Basic_Vucetic.JPG [title] => IMG_Basic_Vucetic.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/3/Images/2019/04/19/IMG_Basic.JPG [title] => IMG_Basic.JPG ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na drugoligaškom boćalištu Crvenih kuća u Zadru polako se na zogovima već hvata paučina, što je pouzdan znak kako su boćari Vira spremili boće, dresove s vrećicama lavande stavili u ormar, a premijernu sezonu u Drugoj HBL pospremili u povijest. Kada se jednog dana iz prašnjavih arhiva budu izvlačile virske historijske boćarske knjige, na njihovim stranicama pisat će kako su virski Bluzeri u sezoni 2018./2019. osvojili drugo mjesto. Za momčad koja je prvi puta nastupila u drugom najvišem nacionalnom boćarskom razredu, ta će činjenica biti podcrtana i istaknuta kao veliki uspjeh. Poraz u posljednjem kolu od Umčana u utakmici bez prevelikog imperativa i značaja, ništa nije promijenio u doživljaju ove priče.

- Na početku sezone odredili smo ostanak u Drugoj HBL kao primarni cilj, što smo na kraju debelo nadmašili. Nismo mogli biti prvaci jer je Primošten dominirao natjecanjem i suvereno osvojio naslov prvaka, ali smo bili odmah do njih. Drugo je mjesto zato veliki uspjeh, odnosno rezultat iznad svih očekivanja - sumira sezonu predsjednik i boćar Vira Darko Bašić. Nedodirljivi narančasti iz Primoštena zaključili su svoju drugoligašku priču sa sjajnih 49 bodova na kontu, najviše ikad u konkurenciji drugoligaša s hrvatskog juga (Metković je sezonu ranije imao 48 bodova), pa će na jesen zaigrati u elitnom hrvatskom boćarskom društvu. Virani su zauzeli drugo mjesto s 31. bodom uz 10 pobjeda s jednim remijem i sedam poraza te s konačnom rezultatskom bilancom u pozitivi: 204:192 razlika je osvojenih i izgubljenih punata. Treći je bio Otok (30 bodova), četvrti Zlatan Otok (28), peti Hajduk Rašica (26) itd. Ključne pobjede i bodove Bluzeri su osvojili u gostima protiv Župe dubrovačke i rašičkog Hajduka, kao i uzimanjem boda u Otoku, i to u samoj završnici sezone kada su osvojili 19 od 27 mogućih bodova. Na svomu boćalištu bili su gotovo savršeni s osam pobjeda i jednim porazom (Primošten), a igrački doprinos Bašića u drugom je dijelu sezone bio vrhunski poput klupskog: nanizao je 10 pobjeda i jedan remi uz četiri poraza u disciplinama pojedinačno, precizno izbijanje i krug, od čega su dva poraza došla u posljednjem, nebitnom susretu za poredak. Također je Bašić jedini Bluzer sa 10 pobjeda u pojedinoj disciplini u ovoj sezoni, a to je ostvario u zahtjevnom pojedincu osvojivši 58,8 posto mogućih bodova uz ukupnu razliku punata 178:146. U drugom dijelu sezone bio je to Bašićev ples sa zvijezdama.

- Zadovoljan sam vlastitim igrama ove sezone. Mislim da sam napravio korak naprijed u karijeri, odnosno da sam tehnički i taktički odigrao na višem nivou nego dosad. Ovo mi je bila najzrelija sezona - procjenjuje Bašić.

Nakon što se slegla prašina na drugoligaškim zogovima, virske boćare očekuje prvo pauza, pa potom u svibnju kvalifikacijski turnir klupskog Kupa Zadarske županije. Virani će uz Muja ugostiti Brodaricu, Rupalj i Podgradinu, a onda u slučaju pobjede još će jednom na otoku proći kroz kvalifikacijski turnir s pobjednicima drugih skupina. Želja Virana bit će plasirati se na finalni turnir te ponoviti uspjeh iz 2017. godine kada se uz Muja kovalo i iskovalo zlato. Nije doduše riječ o imperativu, ali lijepo bi bilo ponoviti priču. Kada smo već kod osvojenih trofeja i medalja, samo jedan nedostaje u virskoj riznici, a riječ je o naslovu prvaka Zimske lige. Virani su je poput fusnote odigrali u rano proljeće između drugoligaških prvenstvenih obaveza i – gotovo osvojili. U finalu su bile bolje domaće Crvene kuće.

- Htjeli smo odigrati Zimsku ligu, ali nismo išli na naslov. Mene kao predsjednika kluba i igrača zapravo nije nimalo zanimala, ali je bilo bitno da nam boćari koji nisu mogli dolaziti na treninge utorkom i četvrtkom, imaju neke utakmice umjesto treninga - objašnjava Bašić strategiju Zimske lige koju su pored njega odigrali Igor Vučetić, Božo Deša, Marjan Bukvić, Toni Kapović, Nediljko Buškulić i Željko Soldo.

Summa summarum, ova će se sezona Boćarskog kluba Vir pamtiti kao najveća ikad. Ona je bila šećer na kraju boćarske petoljetke tijekom koje su Bluzeri osvojili četiri naslova ligaških prvaka, jedan naslov pobjednika Kupa Zadarske županije, a tim su trofejima pridodali naramak zlatnih, srebrnih i brončanih medalja s pojedinačnih županijskih kupova. Bašić i Vučetić nadogradili su tu priču s tri srebrne medalje na Prvenstvu Hrvatske, a vrijedi zabilježiti i da je Vir na završnici Kupa Hrvatske zauzeo peto mjesto. Drugim riječima, u povijesti boćanja Zadarske županije nije bilo momčadi koja je toliko dominirala županijskim boćalištima. No, pitanje je također, što je na koncu presudilo da primoštenski boćarski express tako uvjerljivo s 18 bodova viška trijumfira ispred Vira i drugih najbližih pratitelja? Recimo odmah: sigurno je riječ o kvaliteti koju posjeduju primoštenski narančasti, također i činjenica kako su u svojim redovima imali najboljeg igrača Druge HBL Renata Markoča, kao i legendarnog Antu Papaka, odnosno vrlo dobar roster koji je od početka do kraja sezone bio na okupu. A to znači kako je Primošten stalno bio natjecateljska momčad.

- Mi bolje od drugog mjesta nismo mogli, ali istina je kako smo mogli imati koji bod više. Primošten je u svakom slučaju bio bolja momčad koja je konstantno bila kompletna, dok smo mi u gostima redovito bili bez nekoliko igrača. Oni su ove godine željeli ući u Prvu ligu, što su zasluženo ostvarili - tako Bašić gleda na primoštenski uspjeh. Može li Vir na sličan način planirati sljedeću sezonu?

- Vidjet ćemo. Moramo se odmoriti i odraditi zajednički sastanak kako bi analizirali cijelu sezonu te vidjeli tko i na koji način može igrati u sljedećoj. Ne možemo dopustiti da nam se ponove stvari iz ove sezone kada smo nekompletni odlazili na gostovanja. Ipak mi nismo kanta za napucavanje. S druge strane, priznajem kako to nije bilo pošteno prema onima koji su išli na sva gostovanja i koji potom nisu igrali domaće utakmice. To je bila greška. Vidjeli smo također da nam neki igrači imaju limit, jer kada su utakmice bile važne, na terenima nije bilo sportske drskosti - zaključuje Bašić. Ne treba skrivati, u takvim okolnostima Viranima je ove sezone ponekad nedostajalo šmeka, ili prave momčadske kemije.

- Bilo je nezadovoljstva, i to opravdanog. Jednog igrača možemo tolerirarti, ali ne možemo tri ili četiri izostanka na gostovanjima. To ćemo svakako promijeniti - napominje klupski predsjednik. Drugo, Vir još nema potrebnu prvoligašku infrastrukturu, a to praktički znači domaće boćalište, potom jaču logistiku i više ljudi koji organizacijski nose klupski ustroj. Zasad nema ni voditelja, odnosno čovjeka koji s tribina prati igru i kreira momčad. Radili su to svih ovih godina Bašić i Vučetić izravno sa zogova, ali za ozbiljnije i (naj)veće stvari takva raspodjela uloga nikad nije pravo ili idealno rješenje.

- To je istina. Na Igoru je ove sezone bio preveliki pritisak, pa iako je dobro odradio voditeljski posao, očito je kako nešto trebamo napraviti. Moramo imati čovjeka koji će sa strane voditi momčad. Zapravo, imamo mi čovjeka koji to može i zna, ali je pitanje želi li. Probat ćemo - poziva Bašić svog prezimenjaka Roberta, ne prvi put, da se ambicioznije uključi u rad Bluzera. Riječanin virskog podrijetla ili Viranin s riječkom osobnom, kao vrhunski boćarski šmeker, definitivno je idealno rješenje za klupu Bluzera, no o tomu će se, također ne prvi put, nešto glasnije razglabati na skorom klupskom sastanku. Dotad će Virani uživati u uskrsnim blagdanima i činjenici kako su u prvoj sezoni u Drugoj HBL bili viceprvaci.

 

 

 

BAŠIĆ JE KLUPSKI MVP, ODMAH DO NJEGA BILOSNIĆ, NEMARIĆ I VUČETIĆ

 

Darko Bašić najbolji je ovosezonski igrač Bluzera, a pokazuje to obrađena i vrednovana statistika metodom koja zbraja sve pojedinačne pobjede (1 bod pobjeda i 0,5 bodova za remi), potom pobjede i remije u disciplinama koje se igraju paru (0,5 bodova pobjeda i 0,25 bodova za neriješeno) i trojkama prema bodovnom udjelu (0,33 pobjeda i 0,165 za remi). U zbroju se dobije iznos koji se dijeli s ukupnim brojem nastupa, a dobivena vrijednost predstavlja koeficijent uspješnosti u sezoni.

Evo primjera: Bašić je ostvario MVP koeficijent 0,4963 nakon osnovnog zbrajanja i dijeljenja s brojem utakmica, a riječ je o 20 pobjeda i 3 remija u pojedinačnim disciplinama, dvije pobjede u utakmicama parova i jedna u trojkama, uz 46 odigranih susreta.

Prema ovoj metodi evo kako izgledaju MVP koeficijenti cijele momčadi: 2. Antonio Bilosnić (0,4188), 3. Ante Nemarić (0,3358), 4. Igor Vučetić (0,2958), 5. Zoran Marko Kokić (0,2926), 6. Ante Kapović (0,2345), 7. Marjan Bukvić (0,1982), 8. Luka Buterin (0,1950), 9. Željko Soldo (0,1885), 10. Božo Deša (0,1874), 11. Nediljko Buškulić (0,1850), 12. Toni Kapović (0,1652) i 13. Milivoj Liverić (0,0).

 

 

NEMARIĆ NAJVIŠE POBJEDA I PORAZA, VUČETIĆ BEZ REMIJA U SEZONI

Evo još nekoliko statističkih zanimljivosti iz prve drugoligaške sezone virskih Bluzera. Bašić je dakle klupski MVP, ali najviše pobjeda u sezoni Viranima je donio Ante Nemarić (26), koji je ujedno odigrao najveći broj utakmica (54). Nemariću pripada i rekord u broju poraza (23), dok je Igor Vučetić cijelu sezonu odigrao bez neodlučenog ishoda – imao je 21 pobjedu i 15 poraza. Bez remija je i Željko Soldo, ali s puno manjim brojem utakmica (4 pobjede i 3 poraza). Luka Buterin propustio je rekordnih 8 utakmica, čak posljednjih 5 u nizu, a na svim utakmicama (18) u sezoni nastupili su jedino Vučetić, Nemarić i Božo Deša.

Ovosezonski rekord u preciznom izbijanju napravio je Bašić (27), Nemarić je u brzinskom izbijanju ponovio porošlogodišnji rekord (35), ali je pokvario prosjek pogođenih boća (prošle godine 30,8, sada 29,5). Antonio Bilosnić u paru s Nemarićem i Buterinom najviše je ove sezone u štafeti pogodio 43 boće (dva puta), što je osjetno manje od klupskog rekorda kojega drži sa virskim Svetim Lukom (50). Na snazi je i rekord postavljen još prije godinu i pol u disciplini parovi-krug (38) kojega drže Buterin i Nemarić, a nisu ga ove sezone ugrozili Bilosnić i Nemarić ili Nemarić i Vučetić (u oba slučaja 36). Najbolji rezultat u krugu napravio je Bilosnić (26), a najviše uzastopnih pobjeda ima Vučetić (7). Na četiri utakmice u nizu (Umčani, Otok, HE Dubrovnik i Župa dubrovačka) voditelj Gula nije osjetio gorčinu poraza. Vučetić ima i 6 uzastopnih pobjeda u disciplini parovi, što nikomu ove sezone nije pošlo za rukom. Bilosnić ima 5 pobjeda u nizu u pojedincu, kao i Marko Kokić u paru. Negativan rekord drži Nemarić sa svih 5 poraza u paru i katastrofalnom razlikom punata (19:61). Ante je nanizao i 4 poraza u brzinskom, ali i 4 pobjede u paru u krugu. Buterinu je trebala tek deseta utakmica da dođe do pobjede: dotad je na tri utakmice zabilježio 9 nastupa sa 7 poraza uz dva remija. Deša je odigrao 4 utakmice u pojedincu ove sezone, koju je završio bez pobjede s 3 poraza i jednim neodlučenim ishodom. Nemarić je četiri puta u sezoni imao sve tri pobjede na utakmici, Bilosnić tri puta, Bašić dva, dok je Vučetić samo jednom odigrao tri susreta u disciplinama na istoj utakmici (Zlatan Otok) i izgubio sva tri. Isto se dogodilo i Deši (HE Dubrovnik). Ni štafeta se ne može hvaliti: kombinirano je Bilosnić imao 7 pobjeda, 3 poraza i 2 remija (39,8 pogođenih boća u prosjeku); Nemarić 2. pobjede, 3 poraza i 2 remija (38,3 prosjek), a Buterin 5 pobjeda, 3 poraza i 2 neodlučena (39,4 prosjek). Riječ je o glavnim štafetnim igračima od kojih niti jedan nije dosegnuo prošlogodišnji prosjek od 41,5 pogođenih boći po susretu.

 

 

ISTI SASTAV I SLJEDEĆE SEZONE?

Prvu drugoligašku sezonu Boćarski klub Vir odigrao je od prvog do posljednjeg kola u istom rosteru: nastupali su predsjednik i boćar Darko Bašić, voditelj Igor Vučetić, kapetan Ante Kapović, potom Nediljko Buškulić, Toni Kapović, Milivoj Liverić, Antonio Bilosnić, Luka Buterin, Ante Nemarić, Željko Soldo, Božo Deša, Marjan Bukvić i Zoran Marko Kokić. Hoće li to biti momčad koju ćemo i sljedeće godine gledati na drugoligaškim terenima?

- Ne znam još. Prvo ćemo se svi ohladiti od ove sezone, pa obaviti razgovore. Znam da Luka Buterin ima tešku obiteljsku situaciju, a kako je još imao radnih obaveza, na njega ove sezone uglavnom nismo računati na gostujućim utakmica. U takvim okolnostima bio je i bez treninga. Zato ćemo najvjerojatnije pokušati pronaći još jedno rješenje za discipline tapeta - naglašava Bašić izražavajući zahvalnost Buterinu što je uopće u tako teškim okolnostima koliko-toliko izgurao sezonu. Na koncu, pitanje je koliko je Vir profitirao nastupima u Crvenim kućama? Rezultatski, bio je neumoljiv domaćin nanizavši 13 uzastopnih pobjeda računajući utakmice iz prethodne sezone (19 ukupno).

- Katastrofalni tereni u Crvenim kućama donijeli su nam dosta u valjačkom dijelu. Vidjelo se to kada smo gostovali u Dubrovniku gdje smo na četiri utakmice došli do dvije pobjede, a dva puta tijesno izgubili. Mogli smo dobiti sve četiri - objašnjava Bašić kako je grbavo boćalište u Crvenim kućama donijelo lakšu prilagodbu gostujućim zogovima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
IMG_Vucetic.JPG IMG_Bilosnic.JPG IMG_Nemaric.JPG IMG_Buterin.JPG IMG_Basic_Vucetic.JPG IMG_Basic.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/sport/secer-na-kraju-bocarske-petoljetke-599638 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee9303f77cf2b6b6c0d78846d3a383cd52f28bad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0e%C4%87er+na+kraju+bo%C4%87arske+petoljetke%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fsport%2Fsecer-na-kraju-bocarske-petoljetke-599638 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2Fsport%2Fsecer-na-kraju-bocarske-petoljetke-599638 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRVU DRUGOLIGAŠKU SEZONU BOĆARI VIRA ZAVRŠILI NA DRUGOM MJESTU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
SportPRVU DRUGOLIGAŠKU SEZONU BOĆARI VIRA ZAVRŠILI NA DRUGOM MJESTU

Šećer na kraju boćarske petoljetke!

Piše Kažimir Škrbić / Virski list
19. travnja 2019. - 20:35
IMG_Vucetic.JPG

Na drugoligaškom boćalištu Crvenih kuća u Zadru polako se na zogovima već hvata paučina, što je pouzdan znak kako su boćari Vira spremili boće, dresove s vrećicama lavande stavili u ormar, a premijernu sezonu u Drugoj HBL pospremili u povijest. Kada se jednog dana iz prašnjavih arhiva budu izvlačile virske historijske boćarske knjige, na njihovim stranicama pisat će kako su virski Bluzeri u sezoni 2018./2019. osvojili drugo mjesto. Za momčad koja je prvi puta nastupila u drugom najvišem nacionalnom boćarskom razredu, ta će činjenica biti podcrtana i istaknuta kao veliki uspjeh. Poraz u posljednjem kolu od Umčana u utakmici bez prevelikog imperativa i značaja, ništa nije promijenio u doživljaju ove priče.

- Na početku sezone odredili smo ostanak u Drugoj HBL kao primarni cilj, što smo na kraju debelo nadmašili. Nismo mogli biti prvaci jer je Primošten dominirao natjecanjem i suvereno osvojio naslov prvaka, ali smo bili odmah do njih. Drugo je mjesto zato veliki uspjeh, odnosno rezultat iznad svih očekivanja - sumira sezonu predsjednik i boćar Vira Darko Bašić. Nedodirljivi narančasti iz Primoštena zaključili su svoju drugoligašku priču sa sjajnih 49 bodova na kontu, najviše ikad u konkurenciji drugoligaša s hrvatskog juga (Metković je sezonu ranije imao 48 bodova), pa će na jesen zaigrati u elitnom hrvatskom boćarskom društvu. Virani su zauzeli drugo mjesto s 31. bodom uz 10 pobjeda s jednim remijem i sedam poraza te s konačnom rezultatskom bilancom u pozitivi: 204:192 razlika je osvojenih i izgubljenih punata. Treći je bio Otok (30 bodova), četvrti Zlatan Otok (28), peti Hajduk Rašica (26) itd. Ključne pobjede i bodove Bluzeri su osvojili u gostima protiv Župe dubrovačke i rašičkog Hajduka, kao i uzimanjem boda u Otoku, i to u samoj završnici sezone kada su osvojili 19 od 27 mogućih bodova. Na svomu boćalištu bili su gotovo savršeni s osam pobjeda i jednim porazom (Primošten), a igrački doprinos Bašića u drugom je dijelu sezone bio vrhunski poput klupskog: nanizao je 10 pobjeda i jedan remi uz četiri poraza u disciplinama pojedinačno, precizno izbijanje i krug, od čega su dva poraza došla u posljednjem, nebitnom susretu za poredak. Također je Bašić jedini Bluzer sa 10 pobjeda u pojedinoj disciplini u ovoj sezoni, a to je ostvario u zahtjevnom pojedincu osvojivši 58,8 posto mogućih bodova uz ukupnu razliku punata 178:146. U drugom dijelu sezone bio je to Bašićev ples sa zvijezdama.

- Zadovoljan sam vlastitim igrama ove sezone. Mislim da sam napravio korak naprijed u karijeri, odnosno da sam tehnički i taktički odigrao na višem nivou nego dosad. Ovo mi je bila najzrelija sezona - procjenjuje Bašić.

Nakon što se slegla prašina na drugoligaškim zogovima, virske boćare očekuje prvo pauza, pa potom u svibnju kvalifikacijski turnir klupskog Kupa Zadarske županije. Virani će uz Muja ugostiti Brodaricu, Rupalj i Podgradinu, a onda u slučaju pobjede još će jednom na otoku proći kroz kvalifikacijski turnir s pobjednicima drugih skupina. Želja Virana bit će plasirati se na finalni turnir te ponoviti uspjeh iz 2017. godine kada se uz Muja kovalo i iskovalo zlato. Nije doduše riječ o imperativu, ali lijepo bi bilo ponoviti priču. Kada smo već kod osvojenih trofeja i medalja, samo jedan nedostaje u virskoj riznici, a riječ je o naslovu prvaka Zimske lige. Virani su je poput fusnote odigrali u rano proljeće između drugoligaških prvenstvenih obaveza i – gotovo osvojili. U finalu su bile bolje domaće Crvene kuće.

- Htjeli smo odigrati Zimsku ligu, ali nismo išli na naslov. Mene kao predsjednika kluba i igrača zapravo nije nimalo zanimala, ali je bilo bitno da nam boćari koji nisu mogli dolaziti na treninge utorkom i četvrtkom, imaju neke utakmice umjesto treninga - objašnjava Bašić strategiju Zimske lige koju su pored njega odigrali Igor Vučetić, Božo Deša, Marjan Bukvić, Toni Kapović, Nediljko Buškulić i Željko Soldo.

Summa summarum, ova će se sezona Boćarskog kluba Vir pamtiti kao najveća ikad. Ona je bila šećer na kraju boćarske petoljetke tijekom koje su Bluzeri osvojili četiri naslova ligaških prvaka, jedan naslov pobjednika Kupa Zadarske županije, a tim su trofejima pridodali naramak zlatnih, srebrnih i brončanih medalja s pojedinačnih županijskih kupova. Bašić i Vučetić nadogradili su tu priču s tri srebrne medalje na Prvenstvu Hrvatske, a vrijedi zabilježiti i da je Vir na završnici Kupa Hrvatske zauzeo peto mjesto. Drugim riječima, u povijesti boćanja Zadarske županije nije bilo momčadi koja je toliko dominirala županijskim boćalištima. No, pitanje je također, što je na koncu presudilo da primoštenski boćarski express tako uvjerljivo s 18 bodova viška trijumfira ispred Vira i drugih najbližih pratitelja? Recimo odmah: sigurno je riječ o kvaliteti koju posjeduju primoštenski narančasti, također i činjenica kako su u svojim redovima imali najboljeg igrača Druge HBL Renata Markoča, kao i legendarnog Antu Papaka, odnosno vrlo dobar roster koji je od početka do kraja sezone bio na okupu. A to znači kako je Primošten stalno bio natjecateljska momčad.

- Mi bolje od drugog mjesta nismo mogli, ali istina je kako smo mogli imati koji bod više. Primošten je u svakom slučaju bio bolja momčad koja je konstantno bila kompletna, dok smo mi u gostima redovito bili bez nekoliko igrača. Oni su ove godine željeli ući u Prvu ligu, što su zasluženo ostvarili - tako Bašić gleda na primoštenski uspjeh. Može li Vir na sličan način planirati sljedeću sezonu?

- Vidjet ćemo. Moramo se odmoriti i odraditi zajednički sastanak kako bi analizirali cijelu sezonu te vidjeli tko i na koji način može igrati u sljedećoj. Ne možemo dopustiti da nam se ponove stvari iz ove sezone kada smo nekompletni odlazili na gostovanja. Ipak mi nismo kanta za napucavanje. S druge strane, priznajem kako to nije bilo pošteno prema onima koji su išli na sva gostovanja i koji potom nisu igrali domaće utakmice. To je bila greška. Vidjeli smo također da nam neki igrači imaju limit, jer kada su utakmice bile važne, na terenima nije bilo sportske drskosti - zaključuje Bašić. Ne treba skrivati, u takvim okolnostima Viranima je ove sezone ponekad nedostajalo šmeka, ili prave momčadske kemije.

- Bilo je nezadovoljstva, i to opravdanog. Jednog igrača možemo tolerirarti, ali ne možemo tri ili četiri izostanka na gostovanjima. To ćemo svakako promijeniti - napominje klupski predsjednik. Drugo, Vir još nema potrebnu prvoligašku infrastrukturu, a to praktički znači domaće boćalište, potom jaču logistiku i više ljudi koji organizacijski nose klupski ustroj. Zasad nema ni voditelja, odnosno čovjeka koji s tribina prati igru i kreira momčad. Radili su to svih ovih godina Bašić i Vučetić izravno sa zogova, ali za ozbiljnije i (naj)veće stvari takva raspodjela uloga nikad nije pravo ili idealno rješenje.

- To je istina. Na Igoru je ove sezone bio preveliki pritisak, pa iako je dobro odradio voditeljski posao, očito je kako nešto trebamo napraviti. Moramo imati čovjeka koji će sa strane voditi momčad. Zapravo, imamo mi čovjeka koji to može i zna, ali je pitanje želi li. Probat ćemo - poziva Bašić svog prezimenjaka Roberta, ne prvi put, da se ambicioznije uključi u rad Bluzera. Riječanin virskog podrijetla ili Viranin s riječkom osobnom, kao vrhunski boćarski šmeker, definitivno je idealno rješenje za klupu Bluzera, no o tomu će se, također ne prvi put, nešto glasnije razglabati na skorom klupskom sastanku. Dotad će Virani uživati u uskrsnim blagdanima i činjenici kako su u prvoj sezoni u Drugoj HBL bili viceprvaci.

 

 

 

BAŠIĆ JE KLUPSKI MVP, ODMAH DO NJEGA BILOSNIĆ, NEMARIĆ I VUČETIĆ

 

Darko Bašić najbolji je ovosezonski igrač Bluzera, a pokazuje to obrađena i vrednovana statistika metodom koja zbraja sve pojedinačne pobjede (1 bod pobjeda i 0,5 bodova za remi), potom pobjede i remije u disciplinama koje se igraju paru (0,5 bodova pobjeda i 0,25 bodova za neriješeno) i trojkama prema bodovnom udjelu (0,33 pobjeda i 0,165 za remi). U zbroju se dobije iznos koji se dijeli s ukupnim brojem nastupa, a dobivena vrijednost predstavlja koeficijent uspješnosti u sezoni.

Evo primjera: Bašić je ostvario MVP koeficijent 0,4963 nakon osnovnog zbrajanja i dijeljenja s brojem utakmica, a riječ je o 20 pobjeda i 3 remija u pojedinačnim disciplinama, dvije pobjede u utakmicama parova i jedna u trojkama, uz 46 odigranih susreta.

Prema ovoj metodi evo kako izgledaju MVP koeficijenti cijele momčadi: 2. Antonio Bilosnić (0,4188), 3. Ante Nemarić (0,3358), 4. Igor Vučetić (0,2958), 5. Zoran Marko Kokić (0,2926), 6. Ante Kapović (0,2345), 7. Marjan Bukvić (0,1982), 8. Luka Buterin (0,1950), 9. Željko Soldo (0,1885), 10. Božo Deša (0,1874), 11. Nediljko Buškulić (0,1850), 12. Toni Kapović (0,1652) i 13. Milivoj Liverić (0,0).

 

 

NEMARIĆ NAJVIŠE POBJEDA I PORAZA, VUČETIĆ BEZ REMIJA U SEZONI

Evo još nekoliko statističkih zanimljivosti iz prve drugoligaške sezone virskih Bluzera. Bašić je dakle klupski MVP, ali najviše pobjeda u sezoni Viranima je donio Ante Nemarić (26), koji je ujedno odigrao najveći broj utakmica (54). Nemariću pripada i rekord u broju poraza (23), dok je Igor Vučetić cijelu sezonu odigrao bez neodlučenog ishoda – imao je 21 pobjedu i 15 poraza. Bez remija je i Željko Soldo, ali s puno manjim brojem utakmica (4 pobjede i 3 poraza). Luka Buterin propustio je rekordnih 8 utakmica, čak posljednjih 5 u nizu, a na svim utakmicama (18) u sezoni nastupili su jedino Vučetić, Nemarić i Božo Deša.

Ovosezonski rekord u preciznom izbijanju napravio je Bašić (27), Nemarić je u brzinskom izbijanju ponovio porošlogodišnji rekord (35), ali je pokvario prosjek pogođenih boća (prošle godine 30,8, sada 29,5). Antonio Bilosnić u paru s Nemarićem i Buterinom najviše je ove sezone u štafeti pogodio 43 boće (dva puta), što je osjetno manje od klupskog rekorda kojega drži sa virskim Svetim Lukom (50). Na snazi je i rekord postavljen još prije godinu i pol u disciplini parovi-krug (38) kojega drže Buterin i Nemarić, a nisu ga ove sezone ugrozili Bilosnić i Nemarić ili Nemarić i Vučetić (u oba slučaja 36). Najbolji rezultat u krugu napravio je Bilosnić (26), a najviše uzastopnih pobjeda ima Vučetić (7). Na četiri utakmice u nizu (Umčani, Otok, HE Dubrovnik i Župa dubrovačka) voditelj Gula nije osjetio gorčinu poraza. Vučetić ima i 6 uzastopnih pobjeda u disciplini parovi, što nikomu ove sezone nije pošlo za rukom. Bilosnić ima 5 pobjeda u nizu u pojedincu, kao i Marko Kokić u paru. Negativan rekord drži Nemarić sa svih 5 poraza u paru i katastrofalnom razlikom punata (19:61). Ante je nanizao i 4 poraza u brzinskom, ali i 4 pobjede u paru u krugu. Buterinu je trebala tek deseta utakmica da dođe do pobjede: dotad je na tri utakmice zabilježio 9 nastupa sa 7 poraza uz dva remija. Deša je odigrao 4 utakmice u pojedincu ove sezone, koju je završio bez pobjede s 3 poraza i jednim neodlučenim ishodom. Nemarić je četiri puta u sezoni imao sve tri pobjede na utakmici, Bilosnić tri puta, Bašić dva, dok je Vučetić samo jednom odigrao tri susreta u disciplinama na istoj utakmici (Zlatan Otok) i izgubio sva tri. Isto se dogodilo i Deši (HE Dubrovnik). Ni štafeta se ne može hvaliti: kombinirano je Bilosnić imao 7 pobjeda, 3 poraza i 2 remija (39,8 pogođenih boća u prosjeku); Nemarić 2. pobjede, 3 poraza i 2 remija (38,3 prosjek), a Buterin 5 pobjeda, 3 poraza i 2 neodlučena (39,4 prosjek). Riječ je o glavnim štafetnim igračima od kojih niti jedan nije dosegnuo prošlogodišnji prosjek od 41,5 pogođenih boći po susretu.

 

 

ISTI SASTAV I SLJEDEĆE SEZONE?

Prvu drugoligašku sezonu Boćarski klub Vir odigrao je od prvog do posljednjeg kola u istom rosteru: nastupali su predsjednik i boćar Darko Bašić, voditelj Igor Vučetić, kapetan Ante Kapović, potom Nediljko Buškulić, Toni Kapović, Milivoj Liverić, Antonio Bilosnić, Luka Buterin, Ante Nemarić, Željko Soldo, Božo Deša, Marjan Bukvić i Zoran Marko Kokić. Hoće li to biti momčad koju ćemo i sljedeće godine gledati na drugoligaškim terenima?

- Ne znam još. Prvo ćemo se svi ohladiti od ove sezone, pa obaviti razgovore. Znam da Luka Buterin ima tešku obiteljsku situaciju, a kako je još imao radnih obaveza, na njega ove sezone uglavnom nismo računati na gostujućim utakmica. U takvim okolnostima bio je i bez treninga. Zato ćemo najvjerojatnije pokušati pronaći još jedno rješenje za discipline tapeta - naglašava Bašić izražavajući zahvalnost Buterinu što je uopće u tako teškim okolnostima koliko-toliko izgurao sezonu. Na koncu, pitanje je koliko je Vir profitirao nastupima u Crvenim kućama? Rezultatski, bio je neumoljiv domaćin nanizavši 13 uzastopnih pobjeda računajući utakmice iz prethodne sezone (19 ukupno).

- Katastrofalni tereni u Crvenim kućama donijeli su nam dosta u valjačkom dijelu. Vidjelo se to kada smo gostovali u Dubrovniku gdje smo na četiri utakmice došli do dvije pobjede, a dva puta tijesno izgubili. Mogli smo dobiti sve četiri - objašnjava Bašić kako je grbavo boćalište u Crvenim kućama donijelo lakšu prilagodbu gostujućim zogovima.

21. svibanj 2024 15:00