StoryEditorOCM
SportDRAGULJI S NILA

Počinje operacija Euro, na startu ‘ukletog turnira‘ Hrvatska lovi pobjedu protiv rivala s kojim ima negativan skor

Piše Frane Vulas
23. ožujka 2024. - 09:33

Prvu prijateljsku utakmicu u sklopu priprema za Euro nogometna reprezentacija Hrvatske igra u subotu navečer u Egiptu (21 sat po hrvatskom vremenu, 22 po lokalnom, prijenos Nova TV). Izabranicima Zlatka Dalića na stadionu Cairo Internacional Tunis će biti protivnik u polufinalu međunarodnog prijateljskog turnira ACUD Cupa (od 22. do 26. ožujka). U drugom polufinalu susrest će se u subotu navečer domaćin Egipat i Novi Zeland.

S obzirom da je sve od početka s ovim turnirom krenulo naopako, prvotno se trebao igrati u Abu Dhabiju pa mu je domaćin promijenjen, nakon toga i termini odigravanja susreta, a zatim i lokacije, najvažnije od svega je da se nakon svih tih peripetija ‘ukleti turnir‘ ipak igra. Koliko god to zvučalo izlizano, kao fraza, rezultat je manje bitan, u drugom planu. U fokusu je stvaranje atmosfere, ‘team building‘ za kontinentalnu smotru u Njemačkoj (od 14. lipnja do 14. srpnja). U tom kontekstu će sigurno ovaj susret i generalno nastup na turniru dobro doći Daliću da osjeti momke, da procijeni neke igrače koji još nisu sigurni putnici u Njemačku, za uigravanje... Ne treba imati prevelika očekivanja od igre i(li) rezultata. Makar su najbolji ‘team building‘ ipak – pobjede. Trijumfi najbolje stvaraju dobro raspoloženje, homogenost, grade kult reprezentacije. Nakon ovog susreta Hrvatsku potom u utorak očekuje ili finale ili susret za treće mjesto (također u 21 sat).

Nema Perišića, Budimira, Šutala...

Sigurno će Dalić dozirati minutažu, pobrinuti se da se igrači koji su pod većim opterećenjem u klubovima ne budu pod nepotrebnim rizikom od ozljeda. No, opet se očekuje najboljih 11 kojih u ovom trenutku Dalić može poslati na teren.

U kadru nije Ivan Perišić koji nije ni otputovao s momčadi u Egipat. Postojala je mogućnost da nogometaš Hajduka ode na turnir, ali isključivo zbog spomenutog ‘team buildinga‘. Ipak, procjena je da je bolje da te dane potroši na nastavak rehabilitacije u svrhu povratka na teren. Pola godine je prošlo od teške ozljede koljena koju je zaradio na treningu svog tadašnjeg kluba Tottenhama. Traje borba da se Perišić vrati do Eura. Perišić trenira, tako je neke vježbe i u Zagrebu odrađivao s reprezentacijom, ali još ne odrađuje kompletne momčadske treninge, niti radi pod punim opterećenjem. Trebat će mu još vremena dok se vrati, a i kada zaigra imat će doziranu minutažu.

image

Ivan Perišić (OVA ZA TISAK)

Ronald Goršić/Cropix

Uz Perišića u Kairo nije otputovao ni Ante Budimir. Napadač španjolske Osasune je na okupljanju dobio povišenu temperaturu. Šteta, pogotovo zbog toga što je Budimir u odličnoj formi ove sezone. S 15 postignutih pogodaka je drugi najbolji strijelac Primere (on i Borja Mayoral iz Getafea). Više je zabio samo fantastični veznjak Real Madrida Jude Bellingham, Englez je postigao gol više. Uostalom, zabio je Budimir i onaj ključni pogodak za pobjedu protiv Armenije koja nam je potvrdila plasman na Euro (makar nije ni bilo presudno, Wales nije svladao Tursku).

Stanišić u prvih 11?

Zbog ozljeda su već ranije otpali Josip Šutalo, Martin Baturina, Luka Sučić... S obzirom da nema Šutala, očekuje se kako bi na stoperima mogli zaigrati Martin Erlić i Domagoj Vida. Naime, Dalić bi ponovno mogao Joška Gvardiola poslati na poziciju lijevog beka, Borna Sosa se baš kao i njegov Ajax ove sezone još traži. A odličnim igrama u senzacionalnom lideru Bundeslige Bayeru iz Leverkusena Josip Stanišić istaknuo je kandidaturu za početnu postavu na desnom beku. U tom slučaju bi istisnuo iz prvih 11 bivšeg kapetana Hajduka i imenjaka Juranovića. Mario Pašalić odličnom formom u Atalanti kuca na vrata početne postave. Očekivani sastav Hrvatske: Livaković - Stanišić, Erlić, Vida, Gvardiol – Kovačić, Modrić, Brozović - Kramarić, Petković, Ivanušec.

image

Trening reprezentacije Hrvatske (OVA ZA TISAK)

Ronald Goršić/Cropix

Od novih lica u momčadi koja je u četvrtak otputovala za Egipat je vratar Hajdukovog i Dinamovog europskog krvnika PAOK-a Dominik Kotarski. Novu priliku, pomalo neočekivano, dobio je Rijekin Marco Pašalić. Tu je i njegov klupski suigrač, veliki reprezentativni povratnik Marko Pjaca. Dobije li minutažu u subotu ili u utorak, to će mu biti prvi nastup za Hrvatsku poslije pet i pol godina.

Prema transfermarktu momčad Tunisa vrijedi 35,2 milijuna eura, od toga najviše Juranovićev suigrač iz Union Berlina veznjak Aissa Laidouni koji je procijenjen na 10 milijuna. Hrvatska vrijedi 278,2 milijuna. Međutim, to ne treba zavaravati. Samo jednom dosad je Hrvatska igrala protiv Tunisa. I to baš u Dalićevom mandatu. Prije pet godina u Varaždinu nanijeli su ‘kockastima‘ poraz 1:2.

Još dvije provjere u lipnju

Poslije Tunisa te finala ili susreta za treće mjesto u Kairu protiv Egipta ili Novog Zelanda, Hrvatsku uoči Eura očekuju još dvije provjere. Hrvatska će ugostiti Sjevernu Makedoniju 3. lipnja u Rijeci. A generalna proba za nastup u Njemačkoj bit će gostovanje kod Portugala 8. lipnja. Podsjetimo, Hrvatsku u skupini B Eura očekuju Španjolska (Berlin), Albanija (Hamburg) i Italija (Leipzig).

image

Joško Gvardiol

AFP
27. travanj 2024 03:32