StoryEditorOCM
SportNOVI TRENER ZADRA OTVORENO O SVOJOJ KARIJERI

Plantak: Ostvario mi se dječački san - tko kaže da ne bi preuzeo Zadar taj laže!

6. prosinca 2016. - 21:39
zadar_sokoli5-021216

Neven Plantak novi trener na klupi Zadra ostvario je svoj san, zasigurno, u trenutku kad se najmanje nadao, međutim, nikad nije kasno, ukoliko imaš hrabrosti. Plantak je prošao podosta toga, istina, u klubovima koji nisu, niti mogu biti na razine zadarske košarkaške povijesti. Ali, ukoliko imaš dovoljno hrabrosti onda i snovi postanu java...

- Tko god kaže da ne bi vodio Zadar, zbog bremenite situacije i problema s kojima se susreću u klubu, što nije rijetkost ni kod drugih, onda taj laže - odmah u glavu ispalio je Neven koji je potanko opisao svoj košarkaški put.

- Nije nikakva novost kazati kako sam kao i mnogi zadarski dječaci maštao o Zadru, međutim, nisam krenuo iz Jazina nego Arbanasa, odnosno, u to vrijeme Omladinca. Kasnije me priča odvela u hram košarke, našao sam se u generaciji Borisa Hrabrova, Danijela Jusupa, Darka Pahlića, Dragomira Čiklića i drugih , došli smo do naslova juniorskih prvaka Hrvatske, dok je naš plasman u Jugoslaviji , bilo treće mjesto. Potom su moji suigrači bili Draženko Blažević i Stojko Vranković i s obojicom sam ostao veliki prijatelj od tada do danas - veli Neven .

I onda je trener Zadra priznao ono što mnogima nije baš lako prenijeti preko usana i za razliku od takvih nikoga ne vidi krivcem za izostanak iskoraka u seniorsku momčad...

- Realno, u to vrijeme pokraj Pahlića i Ante Matulovića nisam imao što tražiti, k tomu s mojih 185 cm, u vrijeme košarke kakva se tada igrala nikako nisam mogao naprijed, nedostajalo mi je visine i brzine - pojasnio je Plantak koji se odmah okrenuo trenerskom poslu, vodio je brigu o mladima u KK Ričine i Školi košarke KSZŽ, potom i Boriku.

Svoj seniorski debi imao je na klupi Posušja gdje se zadržao pune četiri godine, sudjelovao je u svim završnicima Prvenstva Bosne i Hercegovine, stekao je i međunarodno iskustvo kroz Kup Radivoja Koraća. Njegov rad nije ostao nezapažen, prizvali su ga u Široki, gdje je također radio s mladima, osvajao s njima PH BiH, bez poraza, pa se logičnim nizom činila prva momčad...

- Dogodilo se to u sezoni 2003./2004. i to u Fibinoj Euroligi, te ABA ligi u koju smo zakoračili izvrsno, dobili u prvom kolu euroligašku Krku. Ali je od nas stradao i Split, sjećam se sportski direktor "žutih" bio je uvaženi trener Velimir Perasović, predsjednik legendarni Dino Rađa, na parketu Roko Ukić, Hrvoje Perić, Mateo Kedžo, Franko Kaštropil i drugi. Imali smo u jednom trenutku i plus trideset , na koncu je završilo s 23 razlike. Iste godine radio sam kao pomoćnik Joška Pulje u juniorskoj reprezentaciji Hrvatske, dok je direktor svih reprezentacija bio Giuseppe Giergia - prisjeća se Plantak .

Imao je Neven svojih "intervencija" u slovačkim klubovima Komarnom i Handlovom, pa se nakratko našao i u jednom trećeligašu...

- Meni nikad nije bilo ispod časti raditi bez obzira o kojem se razredu natjecanja radilo. Eto, meni je jako ugodno bili raditi u KK Otok Ugljan. Ne vidim zašto bih tako nešto skrivao, kad radiš pošteno i s ljubavlju onda ništa drugo nije bitno. Imao sam u rukama i Jazine (2004.- 2005), s kojima sam osvojio prvo mjsto i kvalifikacije za A-1 ligu. Nismo prošli... Iza toga opet su me zvali u Posušje, hoću reći kako nigdje nisam zalupio vrata za sobom, niti me mučilo što sam nakon seniorske košarke ponovo radio s mladima, primjerice u Boriku. I tu sam išao jednu skalinu gore, nakon odlaska Tihomira Bujana u Zadar, sjeo sam na klupu i u toj sezoni Borik - Puntamika je ostvarila svoj najveći uspjeh, bili smo peti u Ligi prvaka - podcrtao je Neven koji iz sjećanja nije ispustio dvije utakmice.

- Nemoguće je zaboraviti našu pobjedu nad Cibonom, u konačnici je bilo 23 razlike za nas, dok se Cedevita tek u zadnjim minutama domogla pobjede s tri poena razlike, a oni su te godine igrali Final four Eurocupa - ponosno će Plantak koji je u sezoni 2011. - 2012. Borik - Puntamiku spašavao od ispadanja, iako je na klupu sjeo zadnja dva mjeseca.

Nakon toga stigao je poziv s Kosova, zvali su ga iz Treppe, kluba u kojem je radio, evo do prije nekih dvadesetak dana, prije se nego preselio "u snove "...

- Moj prvi odlazak na Kosovu ostat će mi u trajnom sjećanju, osvojili smo tamošnji Kup i Prvenstvo. Uh, taj ambijent valja proći, jer je po mnogo čemu te sezone bilo kao u vrelim Jazinama. Zamislite kad se u dvoranu od dvije tisuće sjedećih mjesta natiska više od tri tisuće gledatelja. čovjek ne čuje sam sebe od buke koja se stvori - veli Plantak koji je neko vrijeme bio u Slavonskom Brodu, pa možemo zaključiti kako je prošao podosta toga dok nije stigao na košarkaški izvor.

O Zadru pod Vašim vodstvom?

- Nema se što dodati nego je već rečeno, jedino mogu podcrtati kako nas sve skupa očekuje dosta mukotrpnog rada na treninzima i mjesto u momčadi će imati isključivo oni koji svojim odnosm prema tom radu zavrijede - zaključio je Plantak.

30. travanj 2024 11:09