StoryEditorOCM
SportFOTO: ZADAR - CEDEVITA 67 : 75

Ostaje nepoznanica zašto je Cedevita na trenutke bila ispod razine sportskog ponašanja. Ali sve to nije utjeha za Zadrane

5. svibnja 2019. - 21:08
zadar_cedevita1-050519
ZADAR – Dvorana " Krešimir Ćosić". Gledatelja: 4123. Zadar – Cedevita 67 : 75 (15:19,19:15,18:18,10:10, 5:13).
Suci: Dožai (Zagreb), Vovk ( Slavonski Brod) i Radojković (Split).
ZADAR: Bašić (6) , Marić (3), Žorić (16), Magarity (3), Krajina, Dašić (12), Vuković (5), Brzoja, Špralja, Little (7), Božić (15), Planinić.
CEDEVITA: Cobbs (2), Krušlin (6), Katić (1), Žganec (2), Stipanović (10), Banić (2), Bošnjak (3), Cook (5), Ramljak (8), Mustapić, Murić (16), Pullen (20).

 

Serija u poluzavršnici Prvenstva Hrvatske unatoč željama nije počela dobro za Zadar, jer je Cedevita u produžetku iskoristila svoju bolju fizičku i mentalnu snagu, jasno i kvalitetu. Samo će ostati nepoznanica zašto su na trenutke bili ispod razine sportskog ponašanja. Ali sve to nije utjeha za Zadrane!

"Di vam je druga momčad", upitali su zadarski navijači stručno vodstvo Cedevite, dok su sucima isporučili zvižduke "dobrodošlice"! I onda je krenula utakmica koju je bolje otvorio Zadar, ali nije previše iskoristio činjenicu da gosti nisu mogli pogoditi baš ništa.

Jest, imali su tri slobodna bacanja i realizirao ih je Cook, međutim, svoj prvi ubačaj iz igre čekali su sve do šeste minute, "tricu" je pogodio Pullen. Iza toga se Cedevita "zapjenila" napravili su seriju 14:2, u kojoj su osim spomenutog Ameriknaca sudjelovali Krušlin i Murić.

Upravo je prema Muriću išlo ponajviše otrovnih strelica s tribina, jer je komentirao svaki svoj ubačaj, ali i odluke sudaca. U stvari svi su kod gostiju imali nešto za reći, nesvjesni kako su im suci u velikoj mjeri "gledali kroz prste", posebice kod koraka! Zadar se ubrzo oporavio od šoka, Žorić je preko Banića ubacio osam poena, pa se može zaključiti kako mu nije baš išlo na na bivšem domaćem terenu. Nije ni Zadrane služio šut za tri poena, osam pokušaja ni jedan ubačaj.

Murić je dodatni bijes i neukusne povike publike zaradio na ulasku u drugu dionicu, radi nove "trice", međutim, brzo je dobio odgovor na isti način od Marića, potom Bašića, na koncu Magaritiya, koji je prije toga dobio veliki pljesak za povratak u zadarske redove.

Kako je Zadar laganim koracima stizao prednost Cedevite, gosti su sve više gubili živce, napose Pullen koji je zbog "oštrog jezika" zaradio i tehničku. Mogla je pasti još jedna , ali su suci previdjeli da na terenu Cedevita ima šest igrača!

Ništa čudno komentirala je publika: "kod nas se svašta može vidjeti , pa i to da mi uvijek kod kuće igramo kao da smo gosti!"

Ulaskom Bašića, Zadar je dobio mir u organizaciji napada, još da je Dašić imao mirniju ruku, onda bi zasigurno na odmor otišli s prednosti, ovako su ubačajem Žorića utakmicu vratili na početak( 34:34).

Zadru su prve tri minute prošle kroz promašaje, Cedevita se naoružala strpljenjem i krenula graditi prednost, imal i su plus šest! S tribina su od Nazora tražili promjene i dobili kroz ulazak Bašića i Žorića, ali je zakucavanje Božića i njegova dva slobodna bacanja donijeli novo rezultatsko približavanje.

Bašić je pak pogodio za tri poena, a Dašić i Žorić ubacili "dvicu" ( 45:42), točno u 25. minuti! Slaven Rimac bio je primoran pozvati kratki jednominutni odmor, koji je poremetio ritam domaćina, odnosno, zaredali su s promašajima , dok je Stipanović "spremao otpatke", a Murić je pljuvao po parketu od muke zbog promašenih bacanja!

Cedevita je svoju neospornu kvalitetu dodatno hranila ozračjem na tribinama, kakav na svojim utakmicama kroz sezonu mogu samo sanjati. Ali je zato guštao Pullem sa svojih šest poena, donio je svojima poravnanje, k tomu na početku zadnje četvrtine zabio je i "tricu".

Još je i Ramljak bio precizan u šutu za dva poena. Istodobno, Zadar nije krenuo kako spada, krenuli su gubiti lopte i promašivali, kao da se u njih uvukao strah od moguće pobjede i vodstva u polufinalnoj seriji, jer tri minute bez koša najbolji su pokazatelj!

Jest, ubacio je za dva Žorić, ali je za dodatne dvije minute igre više nego premalo. Istina, nije se ni Cedevita pomicala naprijed, pa se svjedočilo nervoznoj i rastrganoj igri s obje strane. Onda je tko drugi nego Pullen tricom podigao svoje do vodstva 62:57, pa se činilo kako nema previše izgleda za dramu pred kraj.

Ali tako nije mislio Vuković, uzvratio je tricom, dok je Dašić donio poravnanje (62:62). Ostalo je još 43 sekunde, Pullen je promašio tricu, Krušlin popio blokadu od Dašića, a Little također bio neprecizan za tri poena i otišlo se u produžetak.

Čudno je zašto se u zadnjem napadu Zadar uopće odlučio napadati s vanjske pozicije umjesto da se lopta gurne do nekog visokog i iznudi prekršaj za bacanje! Umor je počeo razarati domaće, ruke su postale "teške", na drugoj strani spretni Stipanović provlačio se kroz zadarski reket, a Ramljak je svojom "tricom" Cedeviti donio plus pet!

Dodatno je koš opet zabio Stipanović i proslavio ga neobično, čak nesportski, suci su tu gestu samo komentirali bez osude. I onda je Stipanović u kontri zakucao i pao na stražnjicu. Možete misliti kako je to publika popratila!

01. svibanj 2024 03:31