StoryEditorOCM
SportKAOS NA STANOVIMA

NK Zadar je što se tiče natjecanja jedno završeno poglavlje, ali ostaje pitanje hoće li HNK Zadar, krenuti od Prve ili Druge ŽNL?

Piše Dražen Žura
22. srpnja 2020. - 21:01

Nogometna mreža na zadarskim Stanovima prepuna je problema, tako da sportska javnost još uvijek nije spoznala činjenice koje govore na temu kako je NK Zadar veliki dužnik i da mu se jednostavno ne može pomoći. U svrhu spašavanja nogometne pozornice u Zadru  nedavno je utemeljen Hrvatski nogometni klub "Zadar" koji ni po čemu nije pravni sljednik NK Zadar, nego je priča za sebe iza koje stoji Grad Zadar. Stoga po tko zna koji put potrebno je istaknuti kako je gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, javno objavio  da Grad više nema namjeru "bacati novac" u rupu bez dna! O tome smo na stranicama Slobodne Dalmaciji jasno pisali, dok se u međuvremenu dugovanje kluba povećavalo, te je na kraju mjeseca siječnja iznosilo točno 2.694.395,71 kuna. I tu nije kraj jer nam je Marin Kokić, direktor kluba pridodao još negdje oko milijun kuna na "čekanju" ili stručnije rečeno utuženog dugovanja u redu za isplatu.

- Mi jednostavno nemamo taj novac, zadnja uplata od Grada Zadra bila je u siječnju 2020. godine i od tog iznosa svoja potraživanja preko FINA- e realizirao je 26 djelatnika kluba, računajući, trenere i igrače, kojima je isplaćeno dugovanje na ime plaća za siječanj i veljaču. U naplatnom redu ostalo je još njih 14, koji su zadnje primanje dobili u prosincu prošle godine – veli Kokić.

U "škafetinu" su i dvije suspenzije koje su također "mač nad glavom" i usko su vezane uz mogućnost nastavka natjecanja u 3. HNL, kojeg posve sigurno neće biti. Zašto?

- Klub je blokadi i u takvim uvjetima nama su jednostavno vezane ruke, jer nemamo pravni ni financijski okvir kojim bismo mogli riješiti situaciju. Svaki potez ovakav ili onakav bio bi protuzakonit, a u tako nešto nitko se nema namjeru upuštati. Odmah po mojem imenovanju jasno sam rekao da je moja uloga pomoći igračima i zaposlenicima da pravno riješe svoj status kako bi nesmetano mogli nastaviti svoju karijeru ili tražiti drugi posao - zbori Kokić koji ističe kako od njegovog dolaska i Skupštine kluba održane 17. ožujka 2020. nitko od dioničara nije ponudio rješenje kojim bi se saniralo dugovanje.

- Svima mora biti jasno da bi prema slovu zakona FINA ili netko od vjerovnika pokrenuo stečaj, da se nije pojavio COVID -19 i to je prema novoj odluci Vlade Republike Hrvatske prolongirano do 18. listopada ove godine. Dakle, nama na račun i ako "sjedne" koja kuna odlazi odmah na račune onih o kojima smo govorili da su u naplatnom redu. Onda kako možemo osigurati najmanje 500-600 tisuća kuna bez da platimo igrača, koliko je otprilike potrebno za organizaciju natjecanja u 3.HNL, a mi nemamo "pribite"! - otvoreno će Kokić koji je nastavio nizati "klipove" pod kotačima nekadašnjeg prvoligaša....

- Nadalje, moram pojasniti da bismo također prema aktima  Propozicija natjecanja dok ne podmirimo dugovanja koja su vezana uz suspenziju u svakom odigranom kolu bili kažnjeni jednim bodom. Kako su mnogi igrači iz NK Zadar svojom voljom uz valjane dokumente prešli u HNK Zadar, mi smo praktički ostali bez igračkog kadra. Slijedom toga, odmah nakon drugog kola mi bismo bili slikovito rečeno izbačeni iz lige – kazao je Kokić.

Iz svega se može zaključiti kako se zadarska nogometna javnost mora pomiriti s činjenicom da je NK Zadar što se tiče natjecanja jedno završeno poglavlje. Također, prema najavama gradskih vlasti čvrsto će stati uz novi klub, HNK Zadar, napose škole nogometa u koju su prešli gotovo pa svi dječaci iz matičnog im NK Zadra, koji će tako krenuti primjerima Varaždina koji je morao iz  početka graditi svoj status ili pak Orijenta koji je prošao istu kalvariju. Ostaje pitanje hoće li HNK Zadar, krenuti od Prve ili Druge ŽNL, iako postoji dokument u kojem stoji da ukoliko se ne uspije pronaći sredstva za nastavak 3.HNL, klub može krenuti iz višeg županijskog razreda.

27. travanj 2024 05:09