StoryEditorOCM
SportPRVI LICENCIRANI MALONOGOMETNI SUDAC U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

​Mateo Šimunov: Veliko mi je zadovoljstvo dijeliti pravdu na terenu

Piše Ivica Gjergja
7. prosinca 2017. - 19:13
Mateosudac_.JPG

Mateo Šimunov je u dvadesetčetvrtoj godini postao prvi licencirani malonogometni sudac u Zadarskoj županiji. Mateo sudi u višem rangu natjecanja, Drugu hrvatsku malonogometnu ligu, igra mali nogomet kao član MNK Ugljana, a pored toga redovit je posjetitelj Mocira u terminu kada se treniraju, ali i igraju utakmice.

Iako je po profesiji specijalist javne uprave, Mateo je „cili u balunu“. Takav mu je uostalom i otac Radenko, nekadašnji vratar Dinama, Zadra i mnogih klubova u Zadarskoj županiji, a sada uspješni trener vratara, i prvi pomoćnik Dragana Blatnjaka u biogradskom Primorcu.

Mateo je dakle jedini malonogometni sudac u Zadarskom nogometnom savezu koji ima položene ispite za sudačku licencu. Prošao je sve seminare još u rujnu, a posljednji, test znanja i testove fizičke spreme, položio je nedavno i tako postao arbitar koji dijeli pravdu na malonogometnim terenima.

- Sa suđenjem sam počeo prije par godina jer me uvijek zanimalo. Završio sam seminar i položio sve što je trebalo tako da sada sudim drugu hrvatsku ligu. U Prvoj ligi sam za sada treći, odnosno četvrti sudac. Dijeliti pravdu na nogometnim susretima čini mi veliko zadovoljstvo. Najviše volim kada se sudačke odluke poštuju od strane igrača, ali i publike. Nekad bude i nesporazuma, no to su pojedinačne situacije u kojima uvijek sudac izađe kao "pobjednik". Da bi mogao kvalitetnmo suditi moraš dobro poznavati tehniku, ali i duh igre. Moraš osjećati igrače na terenu, razumjeti njihovu logiku natjecanja i želje za igrom. Samo tako se može stvarati autoritet na terenu i biti cijenjen kod svih protagonista jedne utakmice. Zato mnogo vremena ulažem u edukaciju. Svakog dana naiđem na nešto novo tako da me ništa ne može iznenaditi - kazuje nam Mateo, koji je na put do sudačke licence krenuo zajedno s Jurom Musapom kojeg završni ispiti čekaju u veljači iduće godine.

- Ne sumnjam da neće uspjeti, jer znam koliko zna. I Jure je potpuno posvećen malom nogometu, detaljno prati sva zbivanja i sve što je potrebno za jednog uspješnog suca – govori Mateo.

Što namjeravate dalje?

- Dječje bolesti u suđenju prošao sam uspješno na utakmicama u Šibeniku, a sve što sam prošao u zadarskim ligama malog nogometa bilo mi je veliko i neprocjenjivo iskustvo. Sada mi se otvorio svijet suđenja i želim u njemu još dugo ostati. Nadam se uspješno – na kraju će Mateo Šimunov.

 

26. svibanj 2024 19:33