StoryEditorOCM
SportFOTO: POGLEDAJTE KAKO JE ZADAR DOBIO CIBONU

Knowles i Ivanov pripitomili "vukove", Tornado postao Ponos Hrvatske

6. veljače 2018. - 01:04
cibona4-050218

ZADAR – Dvorana "Krešimir Ćosić". Gledatelja: 5323. Suci: Radović (Hrvatska), Majkić i Juras (Srbija).

ZADAR – CIBONA 79:73 (28:19, 19:16, 19:15, 13:23)

ZADAR: Knowles (19), Bašić (5), Vladović (5), Ivanov (18), Jelenković, Krajina (4), Vuković (5), Brzoja (14), Špralja (2), Erslan, Božić (7).

CIBONA: Bilinovac (6), Uljarević (6), Ratkovica, Geramipoor (4), Žorić (20), Ćorić, Gilbert (6), Novačić (9), Bošnjak, Rozić (10), Ljubičić, Tomas (12).

 

SEMAFOR

11:15 – Iako se Zadar odmah na otvaranju nametnuo tricom Prestona Knowlesa i ubačajima Kristijana Krajine, odnosno, vodstvom 7:2, Cibona je hitro preokrenula omjer, zahvaljujući dvojici rutinera, Luki Žoriću i Marku Tomasu, koji su olako kažnjavali iz reketa.

25:17 - Onda se skroz zainatio Ive Ivanov, ozbiljniju zapreku nije mu predstavljao ni visoki Žorić, okretao ga je "kao na kružnom toku". Potom su Jakov Vladović i Lovre Bašić zabili za tri poena, imali su koristi i od Luke Božića.

47:35 – U jednom trenutku Cibona se nakon učestalog zaostatka od devet poena, uspjela spustiti na tri manjka, glavni protagonist bio im je Marin Rozić. Ali se Zadar u gotovo samoj završnicu druge dionice uspio razigrati, napose Mislav Brzoja i Domagoj Vuković, dok ih je Knowles dotukao tricom.

58:42 - Brzoja je nastavio s odličnom izvedbom, predstavljao je veliki problem gostima, dok je Knowles tricom podigao na zavidnih šesnaest poena viška. Došla je Cibona malo do zraka, međutim, opet su na pozornici bili Knowles i Brzoja koji su tricama zaključili treću četvrtinu.

75:70 – Opustio se više nego previše Zadar, mislili su kako je onih 68:50 bilo dovoljno za dotući suparnika, ali je žilavost Cibone došla do izražaja. Dobru rolu imao je Ivan Novačić. Svi su se koju minutu prije pitali kako se Zadru moglo dogoditi toliko opuštanje, jer su uza malo više spretnosti Cibone mogli lako prokockati plus osamnaest. Na sreću navijača, gosti više nisu tako "opasan vuk", pa se dvoranu napustilo s smijehom na licu.

 

Nitko nije dvojio kako će se tribine na Višnjiku u velikoj mjeri popuniti, jer na parketu se iščekivala Cibona, veliki rival kojeg se uobičajeno zadarskom ozračju naveliko izviždalo. I to odmah po izlasku iz tunela, potom i kod predstavljanja. Onoga trenutka kad su na semaforu osvanuli sastavi obje momčadi krenula su pitanja zašto nema Filipa Kraljevića i Stevena Graya. Odgovor glasi: "Kraljević je u Laktašima stao na nogu Kristijanu krajini na nogu i ozlijedio zglob, dok Gray nema pravo nastupa u ABA ligi!". Svima je onda postalo jasnije, pa se mogli prepustiti zbivanjima na parketu.

Najprije se vidjeli zadarski iskorak u rezultatu, međutim, Cibona im nije ostala dužna, Žorić i Tomas okrenuli su omjer na gostujuću stranu. Onda je i Zadar imao svoju priču koju su ispisivali ponajviše spretni Ivanov, kojeg su tricama potvrdili Vladović i Bašić. Nakratko su se osvijestili "vukovi" hrabro ih je vukao Karlo Uljarević, kasnije se priključio i Rozić, međutim, Cibona nikako nije mogla upisati tricu, dok je Zadar preko Brzoje, Vukovića i Knowlesa "pumpao" prednost koja je na isteku prvog poluvremena otišla do 47:35. Svoju prvu tricu gosti su ostvarili na otvaranju treće četvrtine pogodio je Dominic Gilbert. Ali ni to nije previše jer su opet odlično reagirali Brzoja, Ivanov i Knowles, pa je omjer otišao na 58:42 u 25. minuti. Jest, uspjela je Cibona iskoristiti kratko opuštanje, međutim, Knowles ih je zakucao novom tricom, nekoliko trenutaka kasnije i Brzoja, za velikih 66:50 prije ulaska u zadnju dionicu.

Užitak je gledati moje nove suigrače, šteta što ne mogu biti na parketu, uz ovu divnu publiku bio bi osobit gušt igrati – tekao je razgovor između Kraljevića i Graya koji su utakmicu pratili s "press tribine".

Ono kad unaprijed "odjaviš" utakmicu jer je na semaforu ubačajem Šime Špralje pisalo 68:50, stvari krenu kliziti nizbrdo, odnosno, Ante Nazor nipošto nije želio potpisati poraz, nego je u igri držao najjače snage, Žorića i Tomasa, međutim, u seriji 15:4 najviše udjela imao je Ivan Novačić koji je dobro iskoristio veću pozornost Zadrana na spomenutom dvojcu iskusnih. Rezultat svega bilo je gostujuće spuštanje na 70:65, Zadrani su pak bivali sve nervozniji, na parketi i tribinama. Lopta je sve teže prolazila kroz obruč, "vukovi su grizli", jer im se zadarska momčad nudila, darovanim loptama i promašajima. U konačnici za mir su se pobrinuli Ivanov i Knowles s crte slobodnih bacanja.

 

Tornado ponos Zadra i Hrvatske

Na 13. dodjeli priznanja Ponos Hrvatske, koje od 2005. najhrabrijim i najplemenitijim građanima zajednički organiziraju Udruga Ponos Hrvatske, HRT i 24 sata, Udruga navijača Tornado jedna je od "Heroja 2017." Zadarski navijači nagrađeni su za humanitarni bojkot utakmice. Dok se utakmica igrala na Višnjiku, 3.500 ljudi ispunilo je dvoranu Jazine, a sav prihod od ulaznica, ukupno 28.600 kuna, Tornado je donirao oboljeloj sugrađanki Anđeli Piplović, stoji u obrazloženju priznanje. U ime KK Zadar uručivanjem prigodnog dresa zahvalio im se Željko Žilavec, direktor kluba.

30. travanj 2024 16:21