StoryEditorOCM
SportNAKON FMP-a

Iza zadarske momčadi je omjer od pet pobjeda i četiri poraza, u iduća tri kola imaju jedno neugodno gostovanje i dvije ‘laganice‘

Piše Dražen Žura
3. prosinca 2022. - 14:25

Zadar kroz AdmiralBET ABA ligu korača upravo prema zamislima koje je u nastupnom govoru istaknuo Denis Pleslić, sportski direktor, koji je, podsjetimo, rekao kako nakon dugo sušnih godina u konačnici želi vidjeti učinak iznad pedeset posto. I evo, broj je došao na svoje... Iza zadarske momčadi je omjer od pet pobjeda i četiri poraza, čime je skroz otvorena opcija svrstavanja Zadra u krug od osam momčadi koje će igrati na završnom turniru. Borba za ostanak, kako je to uoči sezone najavio trener Danijel Jusup, u ovom trenutku nije realnost, pa se upravo takav istup prvog čovjeka stručnog stožera Zadra iz današnjeg kuta može gledati kao na „pilu naopaku”. Zašto? Jer je Jusup pri slaganju momčadi imao jasnu viziju što može dobiti od svih igrača koji su se uklopili u njegov postulat: red, rad i disciplina, ili skraćeno „krvava koljena i čista glava”! A Zadar se baš bori, nekad i primjetne nedostatke pokrivaju, odnosno, znaju kako nadomjestiti borbenošću i velikom energijom.

Osjetio je to i FMP (103-97) do dolaska u Krešin dom momčad iza koje je stajao svega jedan poraz i sedam pobjeda.

– Ova ekipa nije slučajno druga na tablici kako sam i rekao u najavi utakmice. Riječ je o sjajnoj momčadi, kombinaciji mladosti i iskustva. Brzi su i sjajni su šuteri. U prvom smo poluvremenu imali dobar rezultat jer smo i mi imali dobar šut. Imali smo problem s defanzivnim skokom u tom prvom dijelu iako smo se pripremali za to. Međutim, njihovi igrači su prilično brzi, pogotovo Ebuka Izundu kojeg nije lako zagraditi. Izuzetno sam sretan zbog ove pobjede. Na kraju se osjetio i taj grč kao posljedica utakmice s Budućnosti, ali ovog smo puta bili mirniji, staloženiji i priveli smo utakmicu kraju u našu korist - kazao je trener Zadra Jusup.

Još jednom valja istaknuti „četiri mušketira”, Darija Drežnjaka, Antonija Jordana, Marka Ramljak i Karla Žganeca koji su podosta toga iznijeli na svojim leđima. Unatoč tomu što je u konačnici upisao 16 poena, od čega deset s crte slobodnih bacanja, te jedanaest skokova te pet izgubljeni lopti, Luka Božić nije bio dio pogonskog motora. Međutim, unatoč tomu nikako se ne smije smetnuti s uma njegova iznimna želja da bude brži i jači od ostalih. Ali, ga je mučio šut, svega tri uspješna iz jedanaest pokušaja, međutim, u konačnici najvažnija je pobjeda Zadra!

Što se može očekivati u iduća tri kola ABA lige koja bi trebala potvrditi opravdana razmišljanja o F-8? Zadar ima jedno nimalo ugodno gostovanje kod Igokee, ali momčad koja u Beogradu sruši Crvenu zvezdu ima pravo ići i na pobjedu u Laktašima!

Potom slijede dvije, možemo ih nazvati „laganice” koje se igraju u ulozi domaćina, jer na Višnjik dolaze MZT Skopje Aerodrom i Cibona.

Mora se kazati i to kako Zadar nije bez problema koji su izravno vezani za parket i mogu treneru Jusupu stvarati probleme iz razloga što je propuh u klupskoj blagajni. A potrebno je riješiti zaostale plaće te pronaći financijska sredstva kojima bi se pokrio ostanak Božića i Juana Davisa koji su potpisali kratkoročne ugovore. Isto tako valjalo bi razjasniti glasna kuloarska šaputanja o odlasku dvojice igrača, čija imena ne želimo isticati, jer obojica imaju valjane ugovore, pa nam je cilj zaštiti njihovu privatnost.

Novac iz rebalansa gradskog proračuna nije ni bio na Dnevnom redu Gradskog vijeća, dok se redovita financijska sredstva mogu očekivati kroz mjesec siječanj 2023. Stoga je pred svim klupskim strukturama glavni zadatak kako se izboriti za povjerenje spomenuta dva igrača kad je riječ o produživanju ugovora. Ali i ostalih koji bi željeli u blagdanske dane zakoračiti s ispunjavanjem svih ugovornih obveza obzirom da je bilo govora na temu koju je otvorio trener Jusup kako neki igrači nisu dobili, slikovito rečeno, „niti lipe”! Taj dio pojasnio je direktor David Gunjević, provjerenom tvrdnjom kako neki igrači nisu otvorili obrt, pa im se sukladno zakonu nije moglo isplatiti plaće.

Ono što čudi jest činjenica kako se od sponzora još nitko nije „zalijepio” na izvrsnu igru Zadra i dosadašnji učinak, jer je rezultat u svim sportovima glavni mamac?

Alkar ne bi trebao biti problem

U 10. kolu HT Premijer lige, Zadar će ugostiti momčad sinjskog Alkara o kojoj Danijel Jusup ima jako visoko mišljenje.

– Alkar ima dobar roster. Imaju i visinu i vanjske igrače koji su dosta nezgodni. S njima smo igrali i utakmicu u pripremnom periodu koju smo uvjerljivo pobijedili ali mislim da pobjeda s tako velikom razlikom nije realna. Mislim da su oni sada puno bolja momčad – razmišlja Jusup, daleko od njegovih misli nije ni kapetan zadarske momčadi.

– Alkar je nekoliko utakmica u HT Premijer ligi izgubio vrlo tijesno i njihove samo tri pobjede nakon ovih devet utakmica nije prava slika te ekipe. Mogu biti jako nezgodni ako uđu u svoj ritam i ako se raspucaju. Ali vjerujem ako mi budemo pravi da pobjeda neće doći u pitanje. Moramo biti skoncentrirani da nam se ne dogodi opet loš ulazak u utakmicu kao protiv Zaboka – kazao je Marko Ramljak.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 18 sati, izravni prijenos je na HKS - TV platformi.

30. travanj 2024 11:04