StoryEditorOCM
SportNA VITRENJAKU KRSTILI BROD "HAKUNA MATATA"

Igor Marenić u nove izazove ide s Karlom Šavar - okušat će se u najatraktivnijoj olimpijskoj klasi jedrenja

Piše KM
13. studenog 2018. - 23:27
Wanderlust

Prije nešto više od godine dana, osvajači zlatne olimpijske medalje u Riju u klasi 470 te višestruki svjetski i europski prvaci, jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić, javno su objavili da se razilaze. Šime je izuzetno uspješnu karijeru nastavio u olimpijskoj klasi 49-er zajedno s bratom Mihovilom, dok je Igor neko vrijeme pauzirao tražeći svoj novi smjer.

Ove subote, 10. studenog, na zadarskom Vitrenjaku javno je objavio da okreće novu stranicu u svojoj karijeri, odnosno da u nove izazove ide s 19-godišnjom jedriličarkom Karlom Šavar, i to u olimpijskoj klasi katamarana "Nacra 17". Karla je rodom iz Zagreba, trenutno studira na tamošnjem Filozofskom fakultetu, a sve će treninge s Igorom uglavnom odrađivati na zadarskom Vitrenjaku. Tamo su u subotu zajedno i „krstili“ svoj novi brod, morem je zaplovio prvi hrvatski olimpijski katamaran zvučnog imena „Hakuna Matata“ (u prijevodu sa svahilija: „Nema briga“ ili „Laganini“).

- Zadnje dvije godine tražio sam mogućnost da nastavim s olimpijskim jedrenjem, što je moja najveća ljubav, i nedavno je od Hrvatskog jedriličarskog saveza (HJS) stigao prijedlog da jedrim s Karlom koja iza sebe ima određene lijepe rezultate u klasi Laser radijal. Veselimo se novim izazovima, rekao nam je zlatni Marenić. Natjecanja u klasi "Nacra 17" za oboje su novost, nešto u čemu će se pri put okušati, a riječ je zapravo o vrlo zahtjevnoj, najbržoj, pa time i možda najatraktivnijoj olimpijskoj klasi jedrenja.

Brži od ostalih

- Zajedno smo probali jedriti na brodovima ovog tipa i svidjelo nam se. Katamarani se pri većim brzinama, zbog svoje konstrukcije, izdignu iznad vode, otpor se smanjuje i on je stoga brži od ostalih jedrilica. Ajmo reći da to sve skupa onda izgleda opasnije, a kaciga nam je zbog sigurnosti obavezna oprema - objašnjava nam Igor.
Ističe kako su njemu i Karli u planu natjecanja Svjetskog kupa, a fokusirat će se na SP u Novom Zelandu jer je to prva prilika da se osigura norma za OI u Tokiju 2020.

Trener ove muško-ženske posade je Theo Pizzul iz Opatije, a kuma novog broda Hakuna Matata, koja je svečano otvorila šampanjac prije porinuća je Igorova djevojka Ana, arhitektica iz Španjolske koja sada živi i radi u Zadru. Krštenju broda na Vitrenjaku prisustvovali su obitelji i prijatelji, članovi zadarskog jedriličarskog kluba "Sveti Krševan", izbornik HJS Edo Fantela... Šime Fantela nije mogao doći zbog treninga u Splitu, ali bila je tu njegova obitelj, za koju Marenić kaže da je doživljava i kao svoju drugu obitelj. Sve u svemu, poseban, svečan trenutak kojim su obilježeni novi počeci. Ovaj jedriličarski par samouvjeren je, spreman na sve izazove i siguran u postizanje odličnih rezultata.

26. travanj 2024 08:03