StoryEditorOCM
SportŽURA ODGOVORIO KLUBU

Dramatično upozorenje javnosti iz KK Zadra zapravo je alibi za sutra! Očito su zaboravili lanjski slučaj odlaska mladog Buljana...

Piše Dražen Žura
7. srpnja 2023. - 16:33

Upozorenje iz KK Zadra: nemoguće je vratiti ono što je uloženo u mlade igrače! Što će biti s Michaelom Ružićem? Naslov je izvučen iz dramatičnog obraćanja javnosti, napose poklonicima košarke, jer novi Zakon o športu ne štiti klubove? I stoga još jednom valja  izvući neke fragmente koji su dio razmišljanju KK Zadar,  koje se može nazvati i alibijem za sutra i glasi: „Nažalost, novi Zakon o sportu, usklađen s europskom pravnom stečevinom, od 1. siječnja 2023. godine stavio je klub u nepovoljan položaj prema igračima koji bi trebali potpisati prve ugovore te ne postoji način na koji bi mogao zaštititi svoja ulaganja u njihov razvoj”! 

Prema napisanom, ispada kako je Zadar godinama imao prihode od mladih igrača, jednako kao i mogućnost velike zarade od ovosezonskih prvaka Hrvatske! 

Kako legalisti iz KK Zadar redovito konzumiraju novac poreznih obveznika i odmah nakon što im je izdano jamstvo za kredit te potpisan trogodišnji ugovor s Gradom Zadrom, sjetili su se kako Zakon o športu koji je temeljen na europskim stečevinama, nije na njihovoj strani. 

Jer, brižni, neće moći na tržište s darovitim igračima, odnosno, neće moći naplatiti uloženo. Zaboravili su lanjski slučaj odlaska Tomislava Michaela Buljana koji je participirao u seniorskoj momčadi, ali nije bilo dovoljno novca u blagajni kako bi se isplatio sitniš od zaostataka prema igraču. I Buljan je rekao: ”Doviđenja”! 

Čudno je, kako se od nikoga iz kluba nije moglo čuti koji su igrači, bilo da je riječ o kadetima ili juniorima u projekciji za novu sezonu. Nego se lamentira razmišljanjem: ”Mi smo u prošloj sezoni imali igrače koji su dobro iskoristili rad s prvom momčadi, došli su do reprezentativnog fokusa te su maksimalno motivirani da i u novoj sezoni naprave iskorak. Vjerujem da će im se u sljedećim sezonama priključiti i veći broj igrača iz selekcija koje su ove godine ostvarile zapažene rezultate”! 

Ovo su riječi Denisa Pleslića sportskog direktora KK Zadar kojem je zadatak u istoj mjeri voditi brigu o svim uzrastima u klubu. Rekao je i ostao živ!

Ali je zato nijemo promatrao kako se mlađi uzrasti sele s Višnjika u Jazine gdje su odradili cijelu sezonu, nerijetko se smrzavajući, jer je ”štekalo grijanje”. A uvelike se obećavalo kako će Jazine zablistati, što se još uvijek nije dogodilo!

Pleslić tvrdi kako su roditelji djece bili iznimno zadovoljni uvjetima, međutim, slika je posve drukčija, samo se nitko nije želio javno izjasniti o neuvjetnoj dvorani, nego su rogoborili u kuloarima. A zašto su se tako ponašali? Očito su razmišljali da bi njihovo dijete moglo ispaštati u mogućoj selekciji, odnosno  na trasi prema seniorskoj momčadi.

„Mi smo u prošloj sezoni imali igrače koji su dobro iskoristili rad s prvom momčadi, došli su do reprezentativnog fokusa te su maksimalno motivirani da i u novoj sezoni naprave iskorak. Vjerujem da će im se u sljedećim sezonama priključiti i veći broj igrača iz selekcija koje su ove godine ostvarile zapažene rezultate”! I ovo je isječak Pleslićevog iskoraka, međutim, još jednom se valja upitati: Koga je poimence spomenuo kao klupski projekt? Nikoga! Usmjerio ih je na neke druge sezone, za ovu im je izgleda Zadar ”sanak pusti”. 

U konačnici, mnogi su radije potražili mogućnost angažmana u nekoj drugoj sredini, bilo da je riječ o klubu ili košarkaškoj akademiji. Upravo u trenucima dok je pisan ovaj tekst stigla je vijest kako je u Ameriku, u završni razred Srednje škole, u Dream City Christian Academy u Phoenixu, otputovao Vito Perković, koji je netom završenu sezonu kao igrač Zadra bio u razvojnom klubu KK Diadora. Stigla je i njihova zahvalnost preko društvene mreže: „Sretni smo što smo makar na kratko bili dio tvoje košarkaške priče koja će, uvjereni smo, biti velika. Vito, svu sreću želimo ti u tvojoj novoj avanturi i nadamo se da ćeš nas ponosnima ponovno učiniti i jednom kad se vratiš kući”! 

Iz KK Zadar još uvijek nije stigla vijest o Perkovićevom odlasku ili ih nije briga, ili još nisu dobili ”službeno”!

Znamo, nije moguće sve staviti kao preporuku treneru prve momčadi koji je također po završetku sezone ustvrdio kako su odlični treninzi poslužili kao iskorak za mlade igrače. Ima ona stara dobra: „Nitko nije postao igrač sjedeći na klupi”! 

Kao klupski dragulj kroz sezonu se stalno isticao Michael Ružić koji je, tvrdi Pleslić, još uvijek na popisu Zadra! E, pa što? Zašto Pleslić nije javno rekao, kako je daroviti igrač upravo taj kojeg će se maksimalno gurati, jer se u njemu prepoznalo kvalitetu, koju je istina istaknuo, ali ju još uvijek nije realizirao. Neka podsjetnik Plesliću i svima u klubu posluži izjava Tomislava Ružića, pomoćnog trenera u seniorskoj momčadi, oca Ružića Jr. koju je dao portalu Antena Zadar, citiramo: ”Sve će se znati uskoro. Michael nije bio u kontaktu samo s Joventutom, već i s drugim klubovima. Uostalom, imate adresu od KK Zadra, Obala kralja Tomislava 1, i pitajte ih kakva je sportska politika Kluba”.

Je li se Ružić senior zaigrao ovakvim istupom u kojem je kratko i jezgrovito rekao sve o klupskoj politici? Ne znamo, ali nije nemoguće kako je - iz nekih razloga ”ručna ipak potegnuta”, međutim, nema potrebe nagađati, baš kako je rekao Ružić senior, pričekajmo!

28. travanj 2024 18:35