StoryEditorOCM
SportTRI MINUTE DRAME

Uzbudljiva završnica u susjedskoj borbi za "jedinicu" - Zadar slavio s pola koša protiv Splita na Gripama!

Piše Ivan Renić
29. ožujka 2022. - 20:27

SPLIT – ZADAR 77:78 (24:19, 18:17, 19:24, 16:18)

Split, Dvora KK Split na Gripama

HT Premijer liga za prvaka, 3. kolo.

Gledatelja 900.

Suci: Tomislav Hordov, Josip Radojković i Franko Gracin

SPLIT: Perković (7), Kedžo (2), Runjić (3), Žganec (13), Ukić (15), Čampara (3), Jukić (2), Kovačevič (16), Jones (4), Shorter (10), Barič (2)

ZADAR: Carter (15), Marčinković (6), Paponja, Jordano (4), Brala, Junaković (6), Buljan (6), Drežnjak (15), Mavra (19), Thompson (7)

Košarkaši Splita u dramatičnoj su završnici poraženi od Zadra u derbiju 3. kola HT Premijer lige za prvaka rezultatom 77:78. Bio je to susret za „jedinicu” koju „žuti” nisu uspjeli oteti Zadranima i revanširati im se za težak poraz na Gripama od prije dva tjedna. Porazom od velikog rivala otvorili su nemilosrdni tjedan u kojem će odigrati tri utakmice.

Živo su na početku izgledali košarkaši Srđana Subotića. Igralo se koš za koš. Prednost je „šetala” s jedne na drugu stranu. Split se uspio odlijepiti sredinom prve četvrtine kada su u igru ušli Roko Leni Ukić i Karlo Žganec.

Na krilima raspoloženog dvojca ubacili su „žuti” u brzinu više. Prelako je pucala prva linija obrane Zadra. Ukić je s lakoćom probijao i upošljavao krilne igrače. U odsustvu Darka Baje, pod košem je najviše vremena proveo Žganec. Borio se za svaku loptu uzevši pritom i nekoliko napadačkih skokova.

S druge strane, igra Zadra uglavnom se svodila na Dominika Mavru. Vođa gostiju s loptom u rukama je, ili kretao u samostalni prodor, ili spuštao u reket na Trevora Thompsona. Iskoristili su to „žuti” s tri niska igrača u postavi, dok je od visokih u igri gotovo cijelo vrijeme bio Žganec.

Dobio je Split obje četvrtine i sa šest razlike otišao na odmor. Međutim, stvari su se preokrenule u nastavku. U prve dvije minute Zadrani su ekspresno poravnali rezultat. Proradio je šut za tri gostujućih košarkaša. Dario Drežnjak i Antonio Jordano kreirali su povratak.

„Raspištoljile” su se obje ekipe u trećoj četvrtini. Sijevale su trice sa svih strana. Drežnjaku i Mavri je s druge strane uzvraćao Kovačevič. Nakon loše treće četvrtine, u zadnjoj se Split vratio na razinu iz prve dvije. Na krilima igrača koji su utakmicu počeli s klupe vraćaju se u vodstvo.

Tri minute do kraja lomio se rezultat, Zadrani su zaprijetili novim povratkom, no petom tricom nade im je ugasio Kovačevič. Ali ne za dugo. Uporni gosti bolje su šutirali slobodna bacanja, a naslonilo se na to nekoliko promašenih otvorenih šuteva Splita. S par neforsiranih pogreški Subotićevih momaka i nerezonskim pokušajem za tri Ukića, Zadar je dobio pobjedu na pladnju. Marčinković je lijepo prošao i pogodio za plus dva. Shorter je u sljedećem napadu blokiran od Cartera i vremena za povratak više nije bilo.

Najefikasniji igrač susreta bio je Mavra s 19 koševa, dok je Drežnjak dodao 15. S druge strane, kod Splita su raspoloženi bili Kovačevič sa 16 i Ukić s 15.

Pakleni ritam „žuti” nastavljaju već u četvrtak kada na Gripe dolazi Mega (18 sati), a u subotu je na rasporedu ogled s FMP-om (19 sati).

 

Semafor

16:14 (7.) Lijep prodorom Ukića tek što je ušao s klupe Split opet prelazi u vodstvo. Igralo se koš za koš, izmjenjivalo se vodstvo, prelazilo s jedne strane na drugu. Zadar je najviše imao plus tri (11:14), no „žuti” s brzih 5:0 vraćaju prednost.

24:17 (9.) Nastavila je rasti prednost Splita. Žganec je sjajno otvorio s dvije trice. Obrana je izgledala čvrsto i pokretljivo što je Zadrane prisililo na nekoliko teških šuteva preko ruke.

34:25 (16.) Žganec nastavlja sjajnu partiju. Prvi je stigao do dvoznamenkastog učinka. Napadačkim skokom i polaganjem upisao je deseti koš. Odlično je reagirao i Ukić. Nakon promašene trice požrtvovno se vratio i ukrao loptu Drežnjaku i odmah uposlio Kovačeviča koji je pogodio novu tricu za do tada najvećih plus devet.

42:42 (22.) Zadar je puno bolje ušao u nastavak. Javio se Jordano s ukradenom loptom i četiri brza poena i gosti su se ekspresno vratili u igru. Subotić je bio prisiljen pozvati „time-out”, potonuo je Split početkom drugog dijela.

53:51 (28.) Serijom od 10-3 Zadar uzvraća Splitu i vraća prednost na svoju stranu. Poveli su gosti s tri koša prednosti, no „žutima” nije trebalo dugo da uzvrate. Tricom Kovačeviča Split se vraća na plus dva.

71:62 (36.) Tricom Kovačeviča Split odlazi na devet razlike. Zadrani nisu imali rješenja za nisku postavu „žutih”. S lakoćom su kreirali i probijali vanjsku liniju gostiju što je ostavljalo mjesta za šutere domaćih.

77:78 (40.) Sve dobro što su napravili, košarkaši Splita prosuli su u zadnjih nekoliko minuta. Nerezonski šutevi i nekoliko pogrešaka Zadrani su mudro iskoristili. Također, realizirali su svoja slobodna bacanja. Ukić je s istekom vremena pogodio tricu, ali to nije bilo dovoljno za produžetak.

28. travanj 2024 11:08