StoryEditorOCM
SportSTANJE U NK ZADRU

Damir Knežević: "Dioničari su na potezu, tako da je i dalje otvoreno pitanje u kojem ćemo se natjecanju naći na jesen"

Piše Dražen Žura
31. svibnja 2020. - 22:16

U Stanovima ništa novoga, zapravo, samo se nakon smirivanja pandemije koronavirusa stiglo posve blizu do odluke o pokretanju stečaja nad pravnim subjektom NK Zadar s.d.d. Jedini razlog zašto tako nešto još nije učinjeno jesu gospodarske mjere Vlade Republike Hrvatske, pa će se vrijeme do tog očekivanog koraka, rojiti priče o gašenju kluba.

I to kluba koji je na razne načine poput "mačke s devet života" preživljavao premještajući se po svim nogometnim razredima. Nikada nisu bili odlikaši, ali su ipak ostavili trag činjenicom da su u njihovoj školi nogometa priču započeli mnogi reprezentativci Hrvatske.

Međutim, agonija nije počela jučer, jer se još prije pet godina naveliko najavljivao kraj NK Zadra. Dugovi su se gomilali, pa opet nekako "stavljali pod tepih", ali se taj "stil plivanja" pokazao pogubnim. Odavno je ispričana priča o potopu, nerijetko i na stranicama Slobodne, pa nema potrebe vrtjeti stari film. Novi govori nešto drugo.....

- Koliko puta je potrebno ponoviti kako smo u blokadi od 20. siječnja, o čemu su obaviješteni svi dioničari kojima su dostavljeni svi valjani dokumenti nakon održane Skupštine kluba. Grad Zadar kao većinski vlasnik s nešto više od 41 posto dionica, još prije se očitovao kako ne misle novac rasipati samo tako, od ostalih nitko drugi nije nam se javljao – kazao je Damir Knežević, direktor NK Zadar koji je prijašnjim istupima znao potvrditi kako za "blokirano vlasništvo" nitko osim grada ne izdvaja niti jednu kunu.

Financijska slika se neće ni popraviti, jer da je netko mislio spasiti "voljeni klub", to bi učinio onoga trenutka kad se u novijoj povijesti počelo spominjati mogućnost stečaja, samim time i preseljenje u najniži razred natjecanja, u ovom slučaju Prvu županijsku ligu, medijski prostor doslovce pršti od boli za zadarskim nogometom.

- Nikakva odluka nije donesena, jer su otvorene dvije opcije, a koja od njih će zaživjeti znat će se do kraja lipnja. Prva je da netko uplati nešto više od dva milijuna kuna i odblokira račun, međutim, uvijek prijeti opasnost od novih "kostura", pa je upitno što bi se time dobilo. Druga je pak prijavljivanje Udruge HNK Zadar u Županijski nogometni savez i novi početak zadarskog nogometa s čistom situacijom. Dakle, nitko nije rekao ni donio odluku da odustajemo od 3.HNL, osobito stoga što takvu odluku ne možemo donijeti mi koji vodimo klub. Dioničari su na potezu, tako da je i dalje otvoreno pitanje u kojem ćemo se natjecanju naći na jesen – veli Knežević koji ističe kako 31. svibnja svim igračima Zadra ističu ugovori i slobodni su na nogometnom tržištu.

- Ukoliko se donese odluka da igramo u 3.HNL onda svi moraju biti svjesni kako su za tako nešto potrebna nova financijska sredstva. Krenemo li od 1.ŽNL posve je jasno da su troškovi višestruko manji. Sportska i ostala javnost mora znati, a čini mi se kako mnogi još nisu prihvatili činjenicu da se jednom mora krenuti s racionalnim promišljanjem i pritom nikako ne zaboraviti gdje nam je u ovom trenutku mjesto. Svi bismo voljeli da je Zadar kao Real, ali nije i to se mora prihvatiti, uhvatiti posla, okrenuti se školi nogometa zbog koje je i utemeljen HNK Zadar. Želimo dalje krenuti na zdravim temeljima, svjesni da je bolno donositi rezove, ali bez toga nitko ne može očekivati rezultate. Ako pogledamo sadašnji ustroj Škole nogometa, te poboljšanje infrastrukture na svim objektima kojima je Grad Zadar većinski vlasnik, zapravo dijelom već imamo dobru podlogu za razvoj mladih igrača. Oni su naš cilj – zaključio je Knežević koji nam je otvoreno rekao kako u proteklom razdoblju nitko od velikih igrača koji su potekli u Zadru, u klub nije poslao pismo namjere, niti je netko drugi ponudio formulu kako razriješiti postojeće stanje.

29. travanj 2024 07:56