StoryEditorOCM
SportZVONIMIR JURIĆ:

Četiri godine smo dijelili svlačionicu... I danas mladim igračima spominjem Hrvoja Ćustića kao primjer karaktera!

Piše Roman Morović
27. ožujka 2023. - 17:25

Kad je Hrvoje Ćustić kao 18-godišnjak ubilježio prvi službeni nastup za seniore Nogometnog kluba Zadar, Zvonimir Jurić je sa 25 godina bio jedan od stožernih igrača momčadi Stanka Mršića. Bilo je to 3. studenoga 2001., kada je Zadar u dvoboju 14. kola Prve HNL na Stanovima svladao Cibaliju s 1:0 golom Zorana Zekića. Hrvoje je u igru ušao četiri minute prije kraja, upravo umjesto strijelca Zekića i bio je to prvi od njegovih 127 nastupa u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa.

- Hrvoje je ušao u seniore kao vrlo talentirani mladi igrač velikog potencijala i vrlo brzo je svojim radom i kvalitetom opravdao ono što se o njemu pričalo. U to vrijeme nije bilo lako biti mladi igrač u Zadru, jer se klub uvijek borio za ostanak i nikada nije imao rezultatski komod da si može priuštiti da više gura mlade igrače. No, Hrvoje je bio vrlo karakteran momak i brzo se nametnuo u tom pogledu. Nije ga bilo strah igrati utakmice u kojima nam je "visio mač nad glavom". Osim toga, imao je i iznimnu igračku kvalitetu, brzinu, čvrstinu i strašnu lijevu nogu – prisjeća se Jurić na portalu Međunarodnog nogometnog turnira Hrvoje Ćustić.

Četiri godine Zvone i Hrvoje dijelili su svlačionicu, sve dok Hrvoje 2005. nije otišao put Zagreba. Kakva su sjećanja na ta vremena?

- Uvijek je lijepo prisjetiti se tog razdoblja. Atmosfera u momčadi je bila izuzetno prijateljska, praktički obiteljska i imali smo odlične odnose između starijih i mlađih igrača iz naše škole nogometa. Znala se hijerarhija i postojalo je iznimno međusobno poštovanje. Mi stariji nikada nismo gledali na mlađe kao na konkurente za određenu poziciju, već smo im nastojali prenijeti naša iskustva i na neki način ih nogometno odgajati. A mlađi su bili vrlo ponizni, korektni i pratili su nas. Svatko je znao koja je njegova zadaća i tu nije bilo problema. Tako i Hrvoje, nikada mu ništa nije bilo teško, nikada nije kukao, nego bi odradio svoje zadatke i poštivao hijerarhiju. A bio je i izuzetno ugodna osoba u društvu. Funkcionirali smo kao jedna velika obitelj.

Nekadašnji legendarni zadarski lijevi bočni danas je trener juniorske momčadi HNK Zadra, koja će nastupiti na prvom Međunarodnom nogometnom turniru Hrvoje Ćustić.

- Drago mi je da se nakon toliko vremena pokrenuo turnir koji nosi Hrvojevo ime. Iako je prošlo već 15 godina, za dobre stvari nikada nije kasno, a Hrvoje je to definitivno zaslužio. Svake godine oko uskršnjih blagdana emocije postaju snažnije i vraćaju nam se uspomene na njega. Mi koji smo s njim igrali i živjeli sigurno ga nikada nećemo zaboraviti, a vjerujem da će na ovaj način njegovo ime ostati još snažnije utisnuto u naš grad i cijeli hrvatski nogomet.

image
Jure Miskovic/Cropix

Kakva su sportska očekivanja od samoga turnira?

- Moji igrači svjesni su imena koje turnir nosi i kvalitete momčadi koje će na njemu sudjelovati. Željni su dokazivanja i svi imamo veliki motiv da se predstavimo u najboljem mogućem svjetlu, pogotovo jer se igra u našem gradu i za našeg Hrvoja. Dosta puta sam im kroz treninge i priče spominjao baš Hrvoja kao primjer karaktera mladih igrača koji su ulazili u prvu momčad, borili se, šutili i radili, a iznad svega voljeli svoj grad i klub u kojem igraju. Nadam se da će i to na ovom turniru biti naša dodatna snaga. Za te mlade igrače će ovo sigurno biti iskustvo koje će pamtiti cijeli život i siguran sam da će dati sve od sebe da ostvare što bolji rezultat.

Prva utakmica na turniru na rasporedu je u utorak, 11. travnja u 17 sati, kad će na Stanovima igrati HNK Zadar i HNK Hajduk.

- Naš grad i županija oduvijek su živjeli nogometno i siguran sam da su svi željni dobrih utakmica. Nažalost, već dosta godina nemamo klub u prvoj ligi, ali ovaj turnir će sigurno biti na prvoligaškoj pa i europskoj razini. Vjerujem da će ljudi to prepoznati i doći u velikom broju podržati naše mlade igrače te da će imati što za vidjeti – zaključio je Jurić.

30. travanj 2024 09:33