StoryEditorOCM
SportNAKON POBJEDE ZADRA NAD MTZ-OM

Branimir Longin: "Dobar je osjećaj probuditi se i popiti kavu koja nije gorka nego slatka!"

1. svibnja 2019. - 22:41
zadar_cedevita13-180216

Srdačan stisak ruke sportskog direktora Branimira Longina s istinskim prijateljima KK Zadar i širok osmijeh olakšanja nakon pobjede nad MZT-om nagnali su novinarsku znatiželju na pitanje o tome koliki je teret pao s njegovih leđa.

- Zamolio bih vas ako možemo o tome dan poslije, jer emocije su u ovom trneutku snažne, trebalo je sve ovo preživjeti – bio je iskren Longin kojem je telefonski poziv upućen prema dogovoru.

- Slegli su se dojmovi, i dobar je osjećaj probuditi se i popiti kavu koja nije gorka nego slatka. Napokon smo u utakmicu ušli kako treba , tako da na koncu rezultat nije mogao izostat i- uvodno će Longin.

Je li slavlje i veselje na kraju dvoboja s MZT-om ujedno znak, kako je ABA liga klupski izbor, unatoč tomu što još nema službenog stava?

- Je, tako ispada, još nismo imali sastanak Upravnog odbora na kojem će sigurno biti govora o svemu što se događalo u završnici ABA lige, odnosno, finalu. Mi smo svoje morali odraditi i dokazati kako na parketu možemo izboriti svoj status, što nas čini zadovoljnim, jer ovo se moralo proći radi kluba, navijača i Grada. Što god se dogodilo ili bude događalo u ABA ligi mi smo svoje napravili.

Ako još uvijek nema službenog stava kluba oko ABA lige, čiji je suvlasnik, ujedno i jedan od utemeljitelja i KK Zadar, možete li barem reći svoje mišljenje?

- Meni kao sportašu liga je interesantna, jednako tako i za trenere, igrače, na koncu i navijače, vjerujem i sponzore. Na kraju krajeva ABA liga je besplatna, ima protočnost prema europskim natjecanjima. Iskreno, jednim okom gledamo na neko od njih, međutim, to će sve ovisiti o finacijskom stanju u klubu, odnosno, hoće li se moći zadovoljiti profil igrača koji kvalitetno mogu participirati u jednoj od jačih liga u Europi.

Želim vas podsjetiti na jedan od razgovora kojeg smo vodili u kojem ste bili više nego jasni na temu rasprave tko ostaje, tko odlazi ili dolazi u klub u novoj sezoni. Jeste li promijenili mišljenje?

- Nisam niti hoću , jer nitko od nas u klubu nije tu zauvijek, niti bilo tko ima nekakav basnoslovan ugovor, počevši od trenera do igrača, pa da smo vezani posebnim sidrima. O svemu ćemo razgovorati, idemo se sad okrenuti HT Premijer ligi.

Prije nego se dođe do službenog stava KK Zadar, opet valja ponoviti kako svi koji glasno - glasnije navijaju protiv regionalne ABA lige, a sve donedavno su bili njezini zagovornici, treba poručiti da se svi mogu složiti u jednome:

Huliganizmu nije mjesto u sportskim dvoranama! I u ta kola se trebaju svi upregnuti, uložiti dodatne napore da se bilo kakvi incidenti svedu na najmanju moguću razinu, skroz benignu, tako da odlazak na košarkašku utakmicu bude blagdan, a ne mučilište. Nadalje, treba razmišljati i biti trezven, te shvatiti kako u ovom trenutku ABA liga jedina ima prolaz prema europskim natjecanjima.

Može se uvažiti stavove pojedinih nacionalnih Saveza koji svojim ligama žele dati osobit značaj. I to je u redu! Ali, zamislite da prvaci sedam nacionalnih liga, koliko ih je nastalo raspadom bivše države traže mjesto u sadašnjoj Euroligi, koja je mnogim, ne samo našim klubovima nedohvatljiva. Zar ne bi bilo bolje da se čelnici spomenutih Saveza, sve eminentna imena, od Vrankovića, Rađe, Sabonisa i drugih svojim autoritetom za isti stol dovedu čelništvo ULEBA-a čija je članica i ABA liga i FIBA Europe, pa da se dogovore kako pomoći košarci. Nikakve podjele ne donose dobro, valja dati ruku sportu i sportašima, jer oni uredski "miševi" nikako ne smiju voditi kolo.

28. travanj 2024 00:02