StoryEditorOCM
RegionalKOORDINIRANA AKCIJA?

Zbog dojave o bombi evakuiraju se i zgrade splitskih sudova, prijeteće mailove dobila većina državnih institucija, među njima i Vlada!

Piše Marko Didić, Vladimir Urukalo, PSD
5. prosinca 2022. - 10:35

Na Općinskom i Županijskom sudu u Splitu traje evakuacija namještenika i zaposlenika zbog dojave da je postavljena bomba u prostorijama ta dva suda. Dojava je stigla u 9:25, a djelatnici policije se već nalaze na licu mjesta i otkrivaju je li dojava lažna ili prava.

Zaposlenici splitskog Općinskog i Županijskog suda, Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva te zemljišnika, njih nekoliko stotina, evakuirano je iz zgrada zbog dojave o postavljenoj bombi.

Tu je informaciju Hini potvrdio glasnogovornik Županijskog suda sudac Dinko Mešin koji je rekao da su dojavu o bombi primili na mail u 9.24 sata. Navodno je pisalo "Rušit će se zgrade. Nemojte ovo zanemariti. Bomba je postavljena".

- U mail dojavi nije specificirano gdje je bomba točno postavljena pa se pretpostavlja da je mail poslan na više adresa. Za sada smo takav mail primili mi i Općinski sud. Policija je brzo stigla na mjesto događaja i trenutno se oko tristotinjak djelatnica Županijskog suda, dvaju odvjetništava i zemljišnika nalaze van zgrade dok se prostor ne pregleda, rekao je Mešin.

Na terenu je policija sa psima i trenutno je u tijeku pregled zgrada.

A dojave o bombama nisu se ograničile samo na Dalmaciju jer stižu vijesti da je situacija slična i diljem države. 

Prije 15 minuta zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

U Zagrebu je pak dojava oko 9.30 sati da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene bombe. Prijeteće upozorenje dobili su Vrhovni sud koji se nalazi u zgradi u Amreuševoj te Visoki kazneni sud i zagrebački Županijski sud koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a dojave su navodno upućene e-mailom. Obje zgrade su evakuirane, te bi policija ubrzo trebala provesti protueksplozijsku kontrolu.

Jutarnji saznaje kako je osim svih sudova, prijeteći mail dobila i većina državnih institucija, a prva na popisu onih kojima je dojavljeno o prijetećoj bombi je Vlada RH, piše Jutarnji list.

05. svibanj 2024 07:09