StoryEditorOCM
RegionalEUROPSKA SREDSTVA

Završena je gradnja nove i moderne luke u Tkonu na otoku Pašmanu! Projekt je vrijedan 32,5 milijuna kuna, pogledajte kako danas izgleda

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. prosinca 2021. - 14:08

Završena je gradnja nove i moderne luke u Tkonu na otoku Pašmanu, prvog projekta unaprjeđenja lučke infrastrukture u Hrvatskoj koji je financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. Od kolike je važnosti bila modernizacija ove luke najbolje govori činjenica kako kroz trajektnu luku Tkon godišnje prođe 500 tisuća putnika i oko 115 tisuća vozila, čime je druga u Zadarskoj županiji po ostvarenom prijevozu putnika i vozila. Uz to, cjelogodišnja trajektna linija Biograd – Tkon deveta je po broju prevezenih putnika i jedanaesta po broju prevezenih vozila u trajektnom prometu u Hrvatskoj. Prizori gužvi na cesti DC-110, koji su bili učestali prizor tijekom ljetne sezone, sada bi trebali postati prošlost jer je luka, zahvaljujući bespovratnim europskim sredstvima, u potpunosti modernizirana.

image
Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave
Jure Miskovic/Cropix

- Ponosan sam što smo prvi od svih lučkih uprava u Hrvatskoj uspjeli završiti ovako veliki projekt s europskim sredstvima i to bez ijedne financijske korekcije. Ove velike projekte u Županijskoj lučkoj upravi radi naš mali tim od svega nekoliko ljudi, bez velikih konzultanskih kuća, i posebno nam je zadovoljstvo što smo ga ovako uspješno realizirali - kazao je Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar na završnoj konferenciji projekta koja je u utorak održana u hotelu Kolovare.

Nova luka Tkon dobila je gat s dva veza za prihvat trajekata duljina do 50 metara, zatim ukrcajno-iskrcajni prostor te čekalište. Napravljeni su novi platoi, 74 regularna parkirna mjesta te četiri parkirna mjesta za osobe s invaliditetom, kao i veliko autobusno stajalište. Napravljen je i podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija, a sve navedeno trebalo bi u konačnici poboljšati organizaciju pomorskog prijevoza tijekom cijele godine.

image
Državni tajnik Šime Mršić, zamjenik župana Šime Vicković, saborska zastupnica Grozdana Perić
 
Jure Miskovic/Cropix

- Ovaj projekt bio je početak renesanse na našoj obali. Sada, na kraju 2021. godine možemo reći kako smo potpisali 28 ugovora vrijednih čak 1,3 milijarde kuna europskih sredstava, a u najavi je još barem 15ak projekata. Uključujući i luku Sali te dovršetak obnove zadarske rive koji vodi državna Lučka uprava Zadar - kazao je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministartvu mora i prometa.

Ukupna vrijednost luke Tkon je nešto više od 32,5 milijuna kuna, od čega je 27,7 milijuna kuna financirano iz Kohezijskog fonda. Otvorenje luke trebalo se održati ljetos, no cijela priča ipak je prolongirana za kraj godine.

Zadarska županija ima najmanji pad

- Svi znamo da će zadovoljan stanovnik ostati živjeti u svojoj sredini, a najbolji dokaz za to bit će novi popis stanovništva prema kojemu je upravo Zadarska županija jedna od onih koji imaju najmanji pad stanovništva u odnosu na 2011. godinu - naglasio je zadarski dožupan Šime Vicković.

image
Zdravko Livaković, bivši državni tajnik
Jure Miskovic/Cropix
04. svibanj 2024 17:02