StoryEditorOCM
RegionalNASTAVAK SUĐENJA

Zavadlav tri i pol godine nakon zločina prvi put iznio obranu: ‘Trebaju mi dati nagradu!‘; Zastupa ga novi odvjetnik

Piše PSD.
25. rujna 2023. - 17:23

Tri i pol godine od trostrukog ubojstva, koje je zgrozilo Split, Filip Zavadlav (27) je po prvi put na Županijskom sudu iznio svoju obranu. Negirao je ubojstva Jurica Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25), koja mu se stavljaju na teret.

- Nisam ubojica, to su mediji od mene napravili. Ja sam samo tamo šetao. Meni treba dati Nobelovu nagradu za mir - izjavio je između ostalog optuženi Zavadlav.

Kako je negirao da ima ikakve veze sa stravičnim zločinom, tako nije iznosio nikakve detalje vezano za konkretni događaj. U svojoj obrani se rasplinuo na stvari nevezane za postupak.

Isto tako je odbio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, zamjenika županijskog državnog odvjetnika i svog branitelja. Suđenje se nakon toga nastavilo izjavom stalnog sudskog vještaka patologa dr. Antonia Alujevića.

On je na pitanje bi li netko od osoba koje su pokosili hici iz kalašnjikova preživio da su brže dobili  medicinsku pomoć odgovorio kako ne vjeruje. Nakon njega su se čitali dokazi te se rasprava nastavlja u utorak u podne.  

Filipa Zavadlava, koji je međuvremenu promijenio četiri odvjetnika sada po službenoj dužnosti zastupa odvjetnik Toni Vukičević. Radi se o odvjetniku koji je već u slučajevima teških krvnih delikat zastupao optuženike, ali i oštećenike, tako da nesporno ima iskustva za slučaj ovakvog kalibra.

image

Odvjetnici Toni Vukičević (lijevo) i Joško Čeh na jednoj od rasprava na splitskom sudu

Jakov Prkić/Cropix

Optuženi  Zavadlav je na prvom suđenju proglašen krivim i kažnjen s 40 godina zatvora jer je u siječnju 2020. godine u ranim satima poslijepodneva iz kalašnjikova ubio: Jurica Torlaka, Marina Bobana i Marina Ožića Paića. Visoki kazneni sud je u rujnu prošle godine presudu djelomično ukinuo.

Potvrdili su da je kriv za nelegalno nabavljanje automatske puške i pucanje po ulici kojim je ugrozio i druge ljude te pogodio objekte i vozila, ali su naložili da se provede novo suđenje vezano za onaj dio presude koji se odnosi na ubojstva.

Smatraju da nije sporna njegova namjera da ubije trojicu, ali žele da se podrobnije istraži pitanje motiva te je li ih ubio iz osvete. Drugo suđenje je trebalo započeti u siječnju ove godine, ali je tijekom ročišta Filip Zavadlav odgovarao samo na talijanskom.

Rasprava je prekinuta te je naloženo njegovo psihijatrijsko vještačenje, koje je do sada nad njim provedeno više puta. Odmah u prvim vještačenjima nakon uhićenja su psihijatri procijenili da je prilikom trostrukog ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv što znači da je raspravno sposoban.

image

Filip Zavadlav na suđenju

Ante Cizmić/Cropix

Raspravno nesposobne su samo neubrojive osobe tj. osobe koje boluju od duševne bolesti. Nakon zločina Filip Zavadlav je razvio disocijativni poremećaj, utvrdili su.

Radi se o vrsti poremećaja u kojoj se javlja potpuni ili djelomični rascjep svijesti o sebi i osjećanja određenih dijelova događaja. Osoba se svjesno ili nesvjesno emocionalno isključuje i odvaja od situacije ili događaja u kojoj se nalazi.

Tijekom prvog suđenja provedena je nadopuna navedenog vještačenja koja nije promijenila njegov status te je osuđen na kaznu zatvora. Prije drugog suđenja je ponovno napravljena nadopuna vještačenja kojom je ponovno proglašen raspravno sposobnim.

 

27. travanj 2024 14:35