StoryEditorOCM
RegionalSRAMOTAN ISPAD

Zaštitar napao fotoreportera ‘Slobodne‘ dok je obavljao zadatak i oteo mu fotoaparat, vlasnik tvrtke bez komentara! Oglasio se glavni urednik

Piše Toni Perković/SD
23. srpnja 2020. - 14:53

Prilikom izvršavanja zadatka jutros je napadnut fotoreporter Cropixa Duje Klarić. Napad se dogodio oko 10 sati kada je Klarića u obavljanju zadatka na stadionu Park mladeži onemogućio zaštitar tvrtke Euro Contego otevši mu fotoaparat.

Cropix je interna agencija Hanza Medije koja stoga obavlja sva snimanja za Slobodnu Dalmaciju i ostala naša izdanja. Klarić je, po zadatku iz Slobodne, došao fotografirati stadion na kojemu će se u naredna četiri dana odvijati međunarodna izložba pasa. Na stadion ga  je pustila osoba koja je očigledno ovlaštena za otvaranje i otključavanje vrata jer su ona, kada je stigao, bila zaključana. Kada se predstavio, pušten je da obavlja svoj zadatak.

Krenuo je potom fotografirati teren na kojem se nalaze šatori da bi ga u tome grubo prekinuo zaštitar iz zaštitarske tvrtke Euro Contego.

Klarić mu se uredno predstavio, objasnio tko je i što  tu radi, da samo obavlja svoj posao, no to zaštitaru nije ništa značilo. Tražio je da mu pokaže osobnu iskaznicu. Ne ulazeći u to ima li zaštitar ovlasti legitimiranja osoba ili ne, Klarić  mu je svejedno pokazao iskaznicu i rekao da slobodno zapiše njegove podatke. Međutim, zaštitar je želio slikati osobnu iskaznicu, što je svakako izvan njegovih ovlasti, i Klarić mu to nije dozvolio.

I umjesto da pusti Klarića da radi svoj posao ili, u slučaju da smatra da je tamo neovlašteno, pozove policiju koja bi riješila situaciju, zaštitar je počeo čupati Klarićev fotoaparat i naposljetku mu ga istrgnuo iz ruke. Klarić je odmah nakon toga pozvao policiju koja je stigla vrlo brzo i nakon uzimanja iskaza od zaštitara pitala ga na koji način želi riješiti situaciju i hoće li sve biti u redu ako mu vrate fotoaparat. Klarić je, ne želeći produžavati agoniju, pristao na to.

- Kao fotoreporter radim 20 godina i nikada mi se nije dogodilo da mi je netko uzeo fotoaparat. Samo sam, kao i svakog dana, radio svoj posao, a zaštitar je mimo procedure odlučio otuđiti mi ga, govori nam Klarić.

Za komentar neugodne situacije zamolili smo i vlasnika tvrtke Euro Contego Vedrana Živaljića koji nam je rekao da nema komentara na nemili događaj.

Riječ glavnog urednika

Na nemilu situaciju osvrnuo se i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor:

- Ne znam kakve ljude zapošljava Euro Contego ni kakvu obuku prolaze, ali ponašanje ovog zaštitara ne može biti dopustivo. Zaštitari nisu drumski razbojnici i ne bi smjeli otimati tuđu imovinu, a djelatnik ove tvrtke je upravo to napravio. Radi se o stadionu, dakle, o javnom mjestu gdje snimanje nije ničim zabranjeno, a naš je fotoreporter na stadion pušten od osobe koja je imala ključ. Uredno se legitimirao i razumjeli bismo da ga je unatoč tome zaštitar uputio da napusti stadion. Međutim, on mu je odlučio oteti fotoaparat, kojeg mu je na kraju oduzela policija i vratila našem fotografu. Siguran sam da džepari nemaju takvu privilegiju, a postupak djelatnika Euro Contega nije bio bitno različit od toga. Očekivao bih neku ispriku njihovog direktora Vedrana Živaljića; barem kurtoazni poziv da se izgladi situacija, no to je izostalo. Drugim riječima, tvrtka stoji iza postupka svog zaštitara i otimanja fotoaparata. Osim što se, po mom uvjerenju, radi o otimačini i nasilju, ovdje se svakako radi o ograničavanju novinarskih sloboda i mislim da bi institucije trebale reagirati unatoč činjenici da je se našem fotografu nije dalo gubiti vrijeme nakon što mu je oteti aparat vraćen.

27. travanj 2024 04:20