StoryEditorOCM

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu na sajmu, pa u Zavičajnom muzeju: kulturna baština i ekonomska struka imaju dodirne točke!

Piše Zadarski.hr
14. svibnja 2023. - 12:13

Učenici Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole Zadar s učenicima Komercijalno-trgovačke škole Split posjetili su Benkovački sajam i Zavičajni muzej Benkovac, u sklopu međužupanijskog projekta ‘Trgovački sajam nekad i danas.‘

Riječ je je o projektu na kojem se kulturna baština spaja s ekonomskom strukom. Tijekom projekta učenici su imali različite odgojno-obrazovne zadatke kao što je istraživanje organizacije i razvoja sajmova kroz povijest, promocija robe na sajmu, tradicionalni proizvodi dalmatinskog sajma, tradicionalni sajam kao turistička atrakcija, važnost sajma u promicanju regionalne konkurentnosti održivog razvoja.

- Posjet Benkovačkom sajmu je bila izvrsna prilika da učenici uživo vide kako se trguje i što se sve nudi na sajmovima nakon što su istražili različite povijesne zapise. Nakon obilaska sajma posjetili su Zavičajni muzej Benkovac, nezaobilazno mjesto koje pruža neprocjenjivo iskustvo i informacije o povijesti ovog kraja. Uz stručno vodstvo uživali su u zanimljivoj postavi muzeja - kazala je Zdenka Sršen Juričević, ravnateljica zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.

Projekt Trgovački sajam nekad i danas je kreativan primjer suradnje dvaju strukovnih škola na međužupanijskoj razini koji dodatno oplemenjuje kurikulum i daje učenicima priliku da pokažu svoje kreativne vještine, timski rad i organizacijske sposobnosti uz mentorstvo nastavnika. Ostvaren je cilj projekta, učenici i nastavnici iz Splita i Zadra naučili su zanimljive činjenice vezane za trgovanje na sajmu te je tako prepoznat značaj trgovačkih sajmova za gospodarski razvoj trgovine neke regije, istaknula je sršen Juričević.

Na projektu je sudjelovalo 18 učenika i 4 profesora. Učenici iz Splita su Matea Jurjević, Ela Zoko, Ivan Komar, Luca Knezović, Franko Kukoč, Marko Alduk, Viktorija Penga i Paola Salapić uz mentorice profesorice Jasenku Rašetinu i Andreu Braovac. Iz Zadra na projektu sudjeluju učenici smjera komercijalist iz 3 d i 4 d razreda: Kristina Mučaj, Natali Zubčić, Marcela Majica, Luka Čulina, Roko Marić, Ivan Barić, Dora Vujnović, Marija Benić, Lovre Jerak i Lovre Barić, uz mentorice profesorice Anitu Kocman i Danijelu Rimanić. Posebna zahvala upućena je direktoru Turističke zajednice Ravni kotari Vanji Čvrljku i Zavičajnom muzeju Benkovac na podršci u realizaciji projektnih aktivnosti.

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

image

Zadarski i splitski učenici u Benkovcu

28. travanj 2024 10:26