StoryEditorOCM
RegionalTREBA IH TRŽIŠTE

Zadarska županija izdvaja 200.000 kuna za sufinanciranje troškova obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja

Piše Zadarski.hr
9. rujna 2022. - 11:52

Zadarska županija će u cilju poticanja učenika na upisivanje programa deficitarnih zanimanja, sufinancirati troškove srednjoškolskog obrazovanja za učenike u deficitarnim zanimanjima u srednjim školama kojima je osnivač Zadarska županija i to osiguravanjem besplatnog prijevoza, smještaja u Srednjoškolskom đačkom domu te osiguravanjem besplatnih udžbenika. 

U školskoj godini 2022./2023. za 1.079 učenika koji su upisali programe deficitarnih zanimanja u srednjim školama, kojima je osnivač Zadarska županija, izdvojit će nešto više od 200.000 kn.

Prema Preporukama za upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Zadarsku županiju, za školsku godinu 2022./23, deficitarna zanimanja su: konobar/konobarica, kuhar/kuharica, pekar/pekarica, tesar/tesarica, staklar/staklarica, armirač/armiračica, vrtlar/vrtlarica, zidar/zidarica, CNC operater/CNC operaterka, bravar/bravarica, keramičar/keramičarka, stolar/stolarica, vozač/vozačica, slastičar/slastičarka, dimnjačar/dimnjačarka, soboslikar/soboslikarica, elektroinstalater/elektroinstalerka, instalater/instalerka kućnih instalacija, medicinska sestra/tehničar, farmaceutski tehničar/farmaceutska tehničarka, strojarski računalni tehničar/strojarska računalna tehničarka, tehničar zaštite osoba i imovine/tehničarka zaštite osoba i imovina.

Najviše je učenika upisanih u deficitarna zanimanja u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića (326), Strukovnoj školi Vice Vlatkovića (297) te u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi (219).

06. svibanj 2024 08:35