StoryEditorOCM
RegionalTEA BLAŽEVIĆ

Za vikend su se neki kupali, a sad smo opet u dugim rukavima! Meteorologinja N1 televizije: ‘Stabilizacije vremena nema ni u prvom tjednu svibnja‘

Piše Vinko Paić/PSD
28. travnja 2021. - 08:55

Kako smo i pisali, vedri i sunčani dani koje smo imali u vikendu za nama nisu potrajali, a pravo je proljeće još uvijek na čekanju. Čini se kako će ovo biti jedan od hladnijih travanja, možda čak i najhladniji u 21. stoljeću, a među tri najhladnija izmjerena do sada. Što nas sve čeka u idućim danima i kada nam dolaze topliji dani pitali smo meteorologinju Teu Blažević.

Nakon sunčanog vikenda opet nam se vratilo "jesensko" vrijeme. Kako to da je ovo proljeće sve samo ne proljetno?

Proljeće je tek službeno na snazi malo više od mjesec dana, i podsjećam na iznadprosječno topao početak mjeseca travnja, iako, da, i na ponegdje rekordnu hladnoću, osobito oko 7. travnja. Doduše još ćemo malo pričekati na službenu ocjenu ovog mjeseca. Nažalost, u sve toplijoj klimi možemo računati na sve žešće i učestalije ekstreme, pa tako i povratke zime u travnju poput onog kojemu smo svjedočili oko 7. travnja., koji je za Dalmaciju osobito, jako rijetka pojava. Ekstremne prilike dovode se u vezu s klimatskim promjenama i zato je važna niskougljična strategija.

Što čeka Dalmaciju u idućim danima?

Dalmatinci idućih sati, osobito u noći, trebaju računati na intenziviranje oborine s jugozapada, tako da u noći i ujutro može lokalno biti obilnije oborine u Dalmaciji, štoviše, moguća je i pojava neverina. Sutra u drugom dijelu dana će biti povoljnija situacija, a četvrtak i petak bi eventualno mogli donijeti kakav prolazni pljusak unutrašnjosti Dalmacije. 

Kakvo nas vrijeme očekuje u subotu prvog svibnja za Međunarodni praznik rada?

Subota donosi, uz južinu, toplije prilike, osobito u Slavoniji i Baranji gdje bi temperature mogle rasti i do 29 i 30 stupnjeva što su temperature primjerenije ljetu nego proljeću. Iako će biti dosta toplo, neće biti i posve stabilno, tako da su izgledne lokalne nestabilnosti, osobito u drugom dijelu dana, kad lokalno treba računati na povremenu slabu kišu. U Dalmaciji će subota biti vjetrovita, po jugu!

Kada očekujete da bi nam se uobičajene vremenske prilike za ovo doba godine mogle vratiti?

Toplije će već biti u drugom dijelu tjedna, ali ako me pitate za reprizu vremenskih prilika prošlog vikenda, zasad nema naznaka stabilizaciji niti do kraja mjeseca, ali ni u prvom tjednu svibnja!

26. travanj 2024 16:24