StoryEditorOCM
RegionalGRADSKO VIJEĆE

Za Obrovac je pandemija prošlost: "Dobro plaćeni dizači ruku imaju svoju cijenu, pa su ukinuli odluku o smanjenju plaća i naknada za 5 posto!"

Piše Predrag Opačić
23. veljače 2021. - 15:12

Kad je postalo jasno da će pandemija ostaviti itekakve tragove na gospodarstvo i punjenje lokalnih proračuna, sve općine, gradovi i županije su donijele različite mjere štednje, a u kresanju troškova svi su smanjivali i plaće zaposlenicima javne uprave i naknade članovima predstavničkih tijela. Mada je na mali milijun načina funkcioniranje gradske uprave u Obrovcu „specifično”, ni u gradu na Zrmanji nisu željeli biti iznimka: krajem travnja 2020. godine usvojili su odluke o olakšicama pogođenim dijelovima poduzetnika i stanovništva, smanjili plaće i naknade, pa su gradski vijećnici ostali bez – pet posto svojih naknada!

Gotovo svi gradovi su takve mjere razvukli do lipnja ove godine, ali u Obrovcu ne: već krajem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća odlučili zadržati olakšice, ali i ukinuti vlastitu odluku o kresanju svojih plaća i naknada! Predsjednik GV ima naknadu od oko 5.000 kuna, dva podpredsjednika, jedan iz HDZ-a i jedan iz SDSS-a, primaju oko 2.500 kuna, a predsjednici klubova vijećnika dviju vladajućih stranaka oko 2.000 kuna. „Obični” vijećnici su na iznosu od 1.000 kuna, ali vijećnici HDZ-a i SDSS-a dobiju i dodatnih oko 300 kuna po svakom odboru Gradskog vijeća čiji su članovi. Svi zajedno, odlučili su vratiti svojih 5 posto plaća i naknada smanjenih zbog korone.

-Kada smo donosili odluku, rekao sam da je tih pet posto više nego simboličan iznos, jer je vijećnicima naknada pala s 1.000 na 950 kuna, što stvarno neće ostaviti nikakvog traga ni na gradski proračun ni na njihov standard. Takva je odluka bila na snazi do kraja prošle godine, ali je onda Gradsko vijeće odlučilo produžiti olakšice za obrtnike i koncesionare, a ukinuti odluku o smanjenju vijećničkih naknada i vratiti ih na staro. Predlagao sam da važenje te odluke produžimo do kraja mandata koji istječe u lipnju, ali članovi Gradskog vijeća, gledajući svoje interese, to nisu prihvatili i glatko su odbili taj prijedlog. Valjda su im „velike gazde” rekle što trebaju misliti i što moraju izglasati, kaže Ive Vrkić, nezavisni vijećnik s liste HSLS-a.

Županijski vijećnik Mosta Ivan Matić misli da je riječ o prvorazrednom skandalu.

-Neprolongiranje odluke o smanjenju naknada vijećnicima pokazatelj je ključnog i jedinog razloga lojalnosti većine gradonačelniku Anti Županu. „Dizači ruku” imaju svoju cijenu, a ta cijena nikako nije mala za jedan Obrovac uzmemo li u obzir da predsjednik vijeća navodno mjesečno prima gotovo 5.000 kuna, kao i predsjednik skupštine Grada Zagreba. U Obrovcu se na naknadama ne štedi jer to je ključ dugogodišnjeg stolovanja aktualnog gradonačelnika koji je savršeno svjestan da su te male mrvice apsolutna sitnica u odnosu na kontrolu i vlast nad ostatkom proračuna koju na taj način osigurava. Nije slučajno da baš predsjednik GV-a ima toliko visoku naknadu jer on je ipak osoba koja svaku gradonačelnikovu odluku i potpisuje pa tako za nju i odgovara. U drugim sredinama predsjednik potpisuje odluke Vijeća no u slučaju Obrovca dobro plaćeni vijećnici samo su dizači ruku za gradonačelnikove odluke koje kasnije dobro plaćeni predsjednik i potpisuje, pa naravno za njih i odgovara. E, na takvim resursima se ne smije štedjeti, ciničan je Matić.

-Takav modus operandi dugogodišnja je praksa u vladavini osovine HDZ-SDSS kojoj se ipak nazire kraj, jer sve više građana, ali i nezadovoljnika unutar navedenih stranaka, u budućim vladajućim strukturama ne žele vidjeti Antu Župana i njegovog ortaka Stanka Mijića. Sve im je jasnije da je car gol, misli Matić.

- Pozivamo Antu Župana, aktualnog gradonačelnika i HDZ-ovog kandidata za još jedan gradonačelnički mandat u Obrovcu, da već danas javno objavi na što se troši novac poreznih obveznika. Ante Župan kao HDZ-ov gradonačelnik Obrovca, sigurni smo, nema što kriti. Objavom financijskih podataka Grada Obrovca, Ante Župan će jasno pokazati da je i on pripadnik nekog novog HDZ-a, a ne onoga kojeg je Županijski sud u Zagrebu svojedobno okvalificirao kao kriminalnu organizaciju, poručuje Ivan Matić gradskim vlastima.

27. travanj 2024 12:08