StoryEditorOCM
RegionalPREDATORI PRIJETE

Vukovi haraju dalmatinskim zaleđem, mještani strahuju od velikog čopora: ‘Ajme, ajme, eto ih nama, sve će nas pojesti‘

Piše Stanislav Soldo
18. siječnja 2024. - 07:17

U neumskom zaleđu lovci su prošlog vikenda organizirali hajku na vukove.

Zvijeri su rastjerane na području Drijena, Žukovica i Zelenikovca gdje je bilo uočeno 13 vukova. Portali javljaju da je u prvoj ovogodišnjoj organiziranoj hajci sudjelovalo je oko 90 lovaca, a pokrivali su pozamašan teritorij Općine Neum u BiH.

Lovci su novu hajku najavili za kraj veljače ili početak ožujka.

Sada kad su vukovi potjerani iz neumskog zaleđa za pretpostaviti je da će se skrasiti s hrvatske strane granice, na području Dubrovačkog primorja i neretvanske Općine Zažablje, jer za životinje ne postoje administrativne barijere.

U Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji te su zvijeri zakonom zaštićene, nitko ih neće ubijati i na njih provoditi hajke bez obzira kakve štete pričinjavali. Na području Zažablja kod Metkovića imaju hrane koliko hoće i nemaju prirodnih neprijatelja niti lovci na njih smiju zapucati.

Na području Vidonja prošlih su dana zaklali dva magarca i junicu, rastrgali su lovačkog psa i pojeli su konja u Trnovici. Stočari su ozbiljno zabrinuti, očekuju i nove napade, jer vukovi instinktivno dolaze na prostore gdje nemaju nikakvih prijetnji, a dosta hrane, posebno na području Vidonja gdje je nekoliko uzgajivača domaćih životnja.

image

Vukovi su na Vidonjama zaklali junicu i magarca

Privatni album

- Nije to samo jedan vuk. To su čitavi čopori. Sigurno ih ima petnaestak.

Kada zakolju magarca ili konja sve pojedu, oglođu i samelju čak i kosti tako da od životinje ništa ne ostane - kaže nam Ivica Volarević Buć iz braniteljske zadruge koja na Vidonjama, nekoć vrlo napučenom mjestu u brdima s istočne strane doline Neretve uzgaja ovce, krave buše i magarce.

- Neki dan su vukovi zaklali psa od kojega je samo ostalo nekoliko dlaka. Postali su opasnost i za ljude pastire koji čuvaju svoja stada.

Domaće se životinje uznemire kad ih izvedemo na pašu, to je znak da su vukovi u blizini i da osjećaju opasnost - svjedoči Volarević.

Još ljetos smo pisali i vučjim napadima na području Zažablja kada su na OPG-u Zdenka Barišića rastrgali ovce i janjce, i to nedaleko od Mliništa, općinskog središta. Dio ovaca je nestao i vlasnik nije pronašao njihove strvine.

Premda pričinjavaju velike štete, vukovi su zaštićene životinje. Prema važećim zakonima, svaki onaj tko ubije vuka kaznit će se novčanom kaznom u rasponu od 929 do 3981 eura bez obzira kakvu štetu vuk prethodno pričini.

image

Stočari zabrinuti zbog čestih napada vukova

Cropix

Tako zakon sprječava stočare i lovačka društva da se udruže i povedu hajku na ove krvoločne divlje životinje, koje su se posljednjih godina namnožile. Posebno harače pograničnim područjima između Dalmacije i južne Hercegovine u što spadaju i dijelovi Općine Zažablje.

- Ovo nije normalno. U Hrvatskoj su zaštićeniji vukove nego ljude.

Ne dopuštaju da se provede hajka i što ćemo sada kada navale ovi vukovi koji su se iz neumskog zaleđa sklonili kod nas. Rastrgat će nam ovo malo stoke što je ostalo - ogorčeni su neretvanski stočari.

Vučji napadi straše ne samo vlasnike domaćih životinja već i ostale stanovnike brdskih područja uz dolinu Neretve. Stočari su ogorčeni na državne institucije, jer štite divljač dok su ljudi i domaće životinje prepušteni na milost i nemilost tim krvoločnim životinjama.

image
Cropix
27. travanj 2024 17:25