StoryEditorOCM
RegionalNOVA ODGODA

Vučetić: ‘Oporba nastavlja opstruirati održavanje virskog općinskog vijeća‘. Buškulić: ‘Prevršila se svaka mjera, ovo se radi zbog novih izbora‘

Piše Kažimir Škrbić
24. listopada 2022. - 14:24

Ni treća nije bila sreća: već dva puta odgođena 9. sjednica Općinskog vijeća Općine Vir ponovno nije održana u predviđenom terminu 24. listopada. Prvi put su vladajući nadopunjavali dnevni red i prolongirali sjednicu za tjedan dana, potom je prošlog ponedjeljka opozicija tražila izmjene i dopune dnevnog reda, ali bez potrebne dokumentacije zbog čega je sjednica ponovno odgođena, a kako ta dokumentacija nije na adresu Općine Vir došla do današnjeg dana, odnosno do dana predviđenog za održavanja 9. sjednice Općinskog vijeća, sjednica je ponovno odgođena.

- Nije dostavljena nikakva dokumentacija - kaže pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, potvrđujući kako je sedmero virskih vijećnika trebalo dostaviti prijedloge akata s kojima bi se nadopunjavao dnevni red. Riječ je o prijedlozima odluka o imenovanjima ili razrješenjima članova povjerenstava, stalnih i povremenih radnih tijela, izmjenama statuta i slično, koje su tražili vijećnici Frane Vučetić i Jadranka Okreša (Vir bez podjela), Vesela Vučetić (HDZ), nezavisni Veseljko Orlić, nezavisni Josip Bašić, Šime Buškulić (DP) i Šime Vučetić (SDP).

- Predlagatelj mora dostaviti prijedloge akata, a u slučaju da im nešto u proceduri nije jasno ili da ne znaju kako to napraviti, onda se obraćaju našem Upravom odjelu. Iz tog razloga tražili smo ih da dostave dokumentaciju, ali do danas nismo dobili nikakav odgovor - objašnjava pročelnica Radović. Ovu situaciju predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić drži opstrukcijom rada virskog Općinskog vijeća.

- Stručne službe nadležne za pripremu zakonitih akata potvrdile su kako do danas nije dostavljena nikakva dokumentacija potrebna za kompletiranje dnevnog reda predloženog od strane oporbe. Kako smo dokumentaciju opetovano od njih tražili u pismenoj formi i ostali bez odgovora, zaključujem da oporba nema nikakvog interesa surađivati sa stručnim službama Općine Vir nadležnim za zakonitost akata i pripremu dokumentacije za Općinsko vijeće. Nameće se zaključak da je virskoj oporbi destrukcija i dalje jedini motiv djelovanja - govori predsjednik Vučetić napominjući kako je procedura usklađena sukladno uputama Ministarstva uprave te Statutu i Poslovniku Općine Vir.

- Očito je kako oporbi nije u interesu da se održi zakonita sjednica Općinskog vijeća te da se donesu zakonite odluke predložene u dnevnom redu i dopuni dnevnog reda. Zato sam iskoristio svoje poslovničke mogućnosti kao predsjednik Općinskog vijeća te još jednom odgodio sjednicu. Također, ponovno apeliram na oporbu da dostavi potrebnu dokumentaciju ili da zatraži pomoć stručnih službi nadležnog Upravnog odjela kako bi se pripremila sukladno Poslovniku i Statutu Općine Vir. Time bi se omogućilo održavanje zakonite sjednice u interesu građana Vir - poručuje Vučetić. Oporbeni vijećnik i jedan od potpisnika zahtjeva za izmjenama i dopunama dnevnog reda Šime Buškulić, nije komentirao zašto Upravnom odjelu za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu nije dostavljena tražena dokumentacija za dopunu dnevnog reda, ali je ponudio svoje viđenje odgođenih sjednica.

- Nema se tu što komentirati. Ako se može odugovlačiti 130 dana bez sjednice Općinskog vijeća, a zakon kaže da se sjednica mora održati u 90 dana, onda se više nema što reći. To se radi kako bi se išlo na nove izbore. Prevršila se svaka mjera, no vjerojatno će nadležno Ministarstvo nešto napraviti po tom pitanju - kaže Buškulić.

28. travanj 2024 05:49