StoryEditorOCM
RegionalŠEFICA RAČUNOVODSTVA

Vodila financije za poslodavca iz Dalmacije, pa ga ‘olakšala‘ za dva milijuna kuna; kupila je sebi kuću i otplatila auto. Imala je i plan kako vratiti novac, ali...

Piše Vladimir Urukalo
19. studenog 2022. - 12:31

​Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je Jelenu P. (37), bivšu voditeljicu računovodstva u tvrtki “Viktoria hoteli” d.o.o. iz Segeta Donjeg za gospodarske malverzacije i pranje novca.

Prema optužnici, oštetila je navedenu turističku tvrtku za najmanje dva milijuna i 137 tisuća kuna, od čega je za sebe uzela oko milijun i 275 tisuća kuna, a na račun svoje tvrtke “Corona libri” je uplatila nešto više od 862 tisuće kuna.

Lažne obveze

Optužnica je tereti da je kao voditeljica računovodstva, ovlaštena za raspolaganje po računu i u glavnoj blagajni društva te za korištenje usluge internetskog bankarstva od 1. ožujka 2016. do studenoga 2020. godine, a kako bi sebi i svojoj privatnoj firmi pribavila imovinsku korist, sa žiroračuna “Viktoria hotela” u više navrata na svoj privatni račun prebacivala novac. Tim je novcem podmirivala mjesečne troškove svojih kreditnih kartica te troškove svog stambenog kredita, a plaćala je i razne druge svoje privatne obveze.

Također je iz glavne blagajne i glavne devizne blagajne uzimala novac dobiven plaćanjem korisnika usluga, koji su joj predavali zaposlenici. Dio tog novca nije stavljala na račun “Viktoria hotela”, a kako bi prikrila tu rabotu u dokumentaciji kao svrhu doznačavanja novca je upisivala izmišljene razloge, poput plaćanja naknade za zaštitu voda, kamate na kredite banaka, negativne tečajne razlike iz kreditnih obveza, troškove provizije kreditnih kartica, članarine komori i doprinose, poreze i pristojbe, obveze iz neto plaća, potraživanja za predujmove “Viktoria hotela” i isplate u korist trećih osoba po nepostojećim obvezama.

Isto tako, stoji u optužnici ŽDO-a, kako bi prikrila da je s računa hotela čije je računovodstvo vodila uzela veliku svotu i kako bi prikazala da potječe iz zakonitog izvora, najveći dio ukradenog novca je doznačavala na račun HPB-a za otplatu privatnog stambenog kredita od 750 tisuća kuna koji je digla za kupnju kuće u naselju na području Rogoznice. Tuđim je novcem plaćala i leasing za automobil marke “Toyota C-HR Hybrid” za koji je platila 251 tisuću kuna. Kad je leasing istekao, njezina je firma postala vlasnik te je vozilo prodano u travnju ove godine. Također, hotelske je novce trošila za građevinske radove i kupnju potrepština za preuređenje, obnavljanje i opremanje spomenute kuće kako bi je iznajmljivala turistima.

Pokajala se

Okrivljena Jelena P. priznala je sve za što je se tereti osim da je uzimala novac iz blagajne. Kazala je da je novac htjela vratiti zaradom od iznajmljivanja kuće, ali joj je plan propao zbog pandemije korone jer je turizam znatno opao. Navela je u svojoj obrani da hotelske knjige nisu bile sređene, stanje financija nije odgovaralo kad je počela raditi za “Viktoria hotele” i da joj je Uprava rekla neka “uštima” knjige kako god zna po kontima, što je i činila. Uočila je, pojasnila je, kako to nitko ne prati, a kako je upala u financijske probleme, dio novca je iskoristila za vlastite potrebe. Pred tužiteljicom i na policiji se pokajala i rekla da je spremna odmah prodati kuću i vratiti sve što je uzela.

– Neupitna je okrivljeničina svijest o nezakonitom podrijetlu novca, jer je ona ujedno počinitelj i predikatnog kaznenog djela kojim je nezakonito pribavila taj novac na štetu društva “Viktoria hoteli”. Okrivljeničina namjera prikrivanja nezakonitog podrijetla novca proizlazi iz te svijesti o nezakonitom podrijetlu novca te načina postupanja, ulaganja “prljavog” novca pribavljenog kaznenim djelom u kuću i automobil preko različitih računa, sklapanja ugovora o kreditu i leasingu, postupnom otplatom, kako bi se zametnuo trag tog novca i tako novac “oprao”, prikazao kao zakonito stečeno vlasništvo na kući i vozilu. Iz podataka Porezne uprave o visini okrivljeničine mjesečne plaće i primanja, te mjesečnih primanja njezina supruga proizlazi kako je svatko od njih dvoje imao mjesečna primanja u visini nekoliko tisuća kuna, pri čemu uzdržavaju dvoje maloljetne djece – navela je u svojoj optužnici, uz ostalo, Marina Matušan, zamjenica ŽDO-a.

27. travanj 2024 14:36