StoryEditorOCM
RegionalMODERNI HEROJ

Vodički vatrogasac Ivan Bosotin školovao kod zadarskih kineziologa: ‘Požar u šibenskom zaleđu fizičku pripremljenost gasitelja gurnuo je u prvi plan‘

Piše Zadarski.hr
25. srpnja 2022. - 10:09

Ivan Bosotin je 39-godišnji profesionalni vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Vodice u kojoj je od 2012. godine zaposlen kao voditelj smjene. Ovim opasnim poslom bavi se već 25 godina.

- Sve je krenulo u tinejdžerskim danima kada sam se 1997. priključio Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vodice. Nakon kornatske tragedije završio sam prekvalifikaciju za profesionalnog vatrogasca i kao profesionalac ostao u DVD-u do 2012. godine. Tada se osniva JVP u čijim sam redovima od samog početka, evo već punih 10 godina -  priča nam Bosotin, jedan od hrabrih vatrogasaca koji su nedavno spašavali ljude i imovinu Vodica, Zatona i Rasline u velikom požaru u šibenskom zaleđu.

Njihovom zaslugom ljudskih žrtava nije bilo, a u vatrenoj stihiji izgorjelo je tridesetak kuća

- Požar koji je 13. srpnja izbio na području Benkovačke ceste bio je jedan od najtežih i najzahtjevnijih u mojoj karijeri. Jak vjetar, koji je stalno mijenjao smjer, nije dozvolio uspostavljanje linije gašenja, već je požar pretvorio u borbu za svaki objekt koji mu se nalazio na putu. Takvu brzinu širenja teško je bilo kontrolirati. O opasnostima se u tim trenucima nije razmišljalo. Većina nas ima iza sebe nekoliko desetaka većih požara, tako da je i adrenalin bio u granicama normale za ovaj posao. Međutim, površina zahvaćena požarom i brzina vatre, bili su nešto najveće s čime smo se do sada susreli te su nas podsjetili koliko bi mi ljudi zapravo trebali imati respekt prema prirodi. S obzirom na razmjer požara, bilo je jasno da će to biti jako duga borba. Znali smo da će se sva naša obuka i trening pokazati od iznimne važnosti za završetak intervencije - iznio je svoja iskustva Bosotin i apostrofirao važnu činjenicu:

image

spremnost je sve

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Vatrogastvo je posao koji jako iscrpljuje organizam. Rad u uvjetima požara, s teškom opremom, na visokim temperaturama i s momentima kada radimo preko granica izdržljivosti, može vrlo brzo dovesti do nepovoljnih stanja kao što su dehidracija, grčevi, omaglica, nesvijest i sl. Zbog toga sa sobom uvijek imam određene dodatke prehrani koji mi pomažu održati vitalne funkcije u trenucima izvanrednog napora i zamora, a to su magnezij, energetski gelovi, rehidracijske mješavine. Mislim da se o nutrijentima u ovom poslu uopće ne priča, a njihova uporaba može u datom trenutku biti vrlo korisna, naravno u kombinaciji s kondicijom i snagom stečenom kroz trening - rekao je te dodao:

- Više od pet godina bavim se funkcionalnom vrstom treninga, s ciljem da poboljšam svoje opće fizičko zdravlje, ali i performanse kao profesionalnog vatrogasca. Vrlo često treniram sa svojom smjenom u vatrogasnom domu. Pri tome u treninge, uz klasičnu opremu za trening snage i izdržljivosti, integriram i opremu koju koristimo u vatrogastvu. Svaki trening koji odradimo, priprema nas da budemo i psihički i fizički spremni na ono što nas na terenu očekuje. Što smo dosljedniji u treningu, to naša tijela imaju bolju sposobnost brzog oporavka i pripreme za sljedeće zadatke - istaknuo je i upravo zbog toga inzistira na edukaciji. 

image

spremnost je sve

Privatni Album/Slobodna Dalmacija

- Dosta sam toga o funkcionalnom treningu naučio u zadnjih pet godina i osjećao sam da je vrijeme da svoje znanje dignem na veću razinu. Stoga sam ovog proljeća odlučio krenuti na edukaciju za instruktora funkcionalnog fitnessa gdje sam značajno obogatio znanje o važnosti fizičke spremnosti. Vatrogastvo je posao koji zahtijeva kvalitetnu psihofizičku spremu. Moja preporuka svima je da se pobrinu za vlastito zdravlje i sigurnost te dodatno educiraju - savjetuje Bosotin.

Nastavnici na kineziološkom učilištu u Zadru, profesori kineziologije Elvis Prtenjača, Ivan Mijolović i Tonći Mašina ističu kako je Bosotin po mnogo čemu bio poseban kandidat. Njegova disciplina i usredotočenost na proces učenja i visoka motivacija rezultirali su uspješnim stjecanjem potrebnog znanja za zvanje instruktor funkcionalnog fitnessa.

- Osim toga, Ivan je izniman čovjek velikog srca te je komunikacija s njim bila izuzetno lagana. On je jedan od onih kandidata koji ostave svoj trag u pozitivnom smislu - zaključio je ravnatelj učilišta, Mašina.

 

27. travanj 2024 19:27