StoryEditorOCM
RegionalTAMAN KAD TREBA

Vlada pred izbore diže plaže u državnim i javnim službama - evo kolike će sad biti po sektorima...

Piše VIJESTI SD
25. siječnja 2024. - 17:37

Vlada je predstavila uredbe o koeficijentima za državnu i javne službe za koje je dobila potporu članova vladajuće koalicije. Temeljem tih uredbi može se očekivati da plaće za ožujak, s isplatom u travnju, zbog povećanih koeficijenata u prosjeku rastu 13,5 posto.

Ministri su predstavili uredbe s novim koeficijentima najzastupljenijih radnih mjesta u državnoj i javnim službama - javlja N1.

Ministar Ivan Malenica istaknuo je na početku da se radi o pravednijoj podjeli radnih mjesta. "Jedno od aktivnosti je vrednovanje radnih mjesta", rekao je govoreći o tome što su napravili.

Broj radnih mjesta u državnoj službi smanjen je sa 1055 na 862, a u javnim službama sa 965 na 400 radnih mjesta. Povećanje koeficijenata ide u smjeru povećanja 13,5 posto, dodao je.

"Osnovica je ukupno u mandatu ove Vlade povećana 40 posto. Konsolidirana su radna mjesta koja su iste ili slične složenosti."

Prije ovih uredbi donijeli smo Zakon o plaćama koji je stupio nasnagu 1. siječnja, i on je predstavljao pravnu osnovu za donošenje ove dvije uredbe koje danas predstavljamo", istaknuo je Malenica.

Prosječno povećanje koeficijenata u državnoj službi je ukupno 35 posto, rekao je Malenica.

Kod državnih službenika i namještenika koeficijenti su se kretali ovako:

Istaknuo je da je riječ o prosječnoj plaći s prosječnim radnim stažom i bez uzdržavanih članova obitelji.

"Namještenik četvrte vrste imao je najmanji koeficijent 0,6, a on je sad narastao na 1,06 i to je najniži propisani koeficijent u ovoj uredbi", rekao je.

Prošle je godine znatno povećana plaća sudskim zapisničarima. Po novoj uredbi bit će 1100 eura neto u prosjeku.

Ministar Marin Piletić potom je preuzeo riječ o zaposlenima u javnim službama. Prvo su predstavljeni koeficijenti u obrazovanju.

Predstavljen je i jedan od najkompleksnijih sustava, zdravstvo, kako je rekao Piletić, te raspon plaća. "Liječnik specijalist s osam godina radnog staža s početnom plaćom 2.200 eura 2022. godine. dobio je 4.200 eura", rekao je Piletić.

Socijalna skrb predstavljena je kroz tri radna mjesta.

Neka od radnih mjesta u kulturi prikazana su kroz ovu tablicu:

"U manadatu ove Vlade nominalni rast bruto plaća od 2016. iznosio 57 posto, a kumulativna inflacija 27 posto", rekao je Piletić.

Prosječna plaća je za 460 eura veća od početka rada ove Vlade, istaknuo je.

Beroš o prijetnjama štrajkom

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je prijetnje štrajkom liječnika. "Ovo je veliko povećanje. Samo za zdravstveni sustav to je 190 milijuna eura, a kad dodamo prekovremene i dežurstva, to će biti još više", rekao je Beroš.

"Kad govorimo o genezi prekovremenih, moramo znati da su oni nastali od ranijih dežurstava. Dežurstvo više ne ulazi u regularan rad, nego se izdvaja kao prekovremeni", dodao je. Kazao je da je plan da se poveća broj specijalista. "Boljom organizacijom se može smanjiti broj prekovremenih sati", kaže.

"Štrajk je pitanje koje ćemo prepustiti javnosti. Vidite plaće i procijenite je li u redu zbog tih iznosa zazivati štrajk", kaže Beroš.

26. travanj 2024 03:39