StoryEditorOCM
RegionalMISNO SLAVLJE

Vjekoslav Kazija (80) iz Draga na prigodan način obilježio 50 godina lovačkog staža

Piše Branko Božić
24. veljače 2020. - 12:20

Na svečanoj svetoj misi, održanoj ove nedjelje u do posljednjeg mjesta ispunjenoj župnoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u mjestu Drage u općini Pakoštane, osamdesetogodišnji Vjekoslav Kazija na prigodan je način obilježio 50 godina lovačkog staža. U nazočnosti velikog broja vjernika i sumještana te gostiju, misno slavlje predvodio je domaći župnik don Ivan Jordan, a svojim ga je nastupom uveličao mješoviti župni zbor. U svoje osobno te u ime svih sudionika misnog slavlja, velečasni Ivan Biranim i toplim riječima slavljeniku je uputio riječi zahvale na kako je istaknuo njegovom dugogodišnjem radu na zaštiti i očuvanju prirodnih resursa, nesebičnoj i svakodnevnoj brizi o divljači u lovištima, na druženju s prirodom i sa svojim prijateljima lovcima i tome slično. Pored izgovorenih riječi zahvale, don. Ivan blagoslovio je polastoljetnog lovca Kaziju kao i sve njegova lovačka odlikovanja, kojih su mu za njegov dugogodišnji i pregalački rad dodijelili matično Biogradsko Lovačko društvo ¨Jarebica¨, Lovački savez Zadarske županije te Hrvatski Lovački savez iz Zagreba. Ujedno je blagoslovljena i zastava ¨Jarebice¨.

Ovom nesvakidašnjem činu u mjesnoj župnoj crkvi nazočili su i čelnici Biogradske ¨Jarebice¨ predvođeni predsjednikom Antom Mitrovićem i tajnikom Josipom Mrkićem, predstavnik LSZŽ Davor Vranić, Kazijin vjerni i dugogodišnji prijatelj lovac Ante Birkić iz Raštana Gornjih i mnogi drugi. Po okončanju svete mise te za mnoge sudionike ovog lijepog i nezaboravnog liturgijskog događaja,uz pripomoć matične udruge ¨Jarebice¨, slavljenik Kazija je u prostoru Lovačkog doma na lokalitetu Jankolovica, kolege lovce te goste i uzvanike, udomio na slavljeničkom domjenku.

U kraćem slavljeničkom razgovoru Vjekoslav Kazija, lovac u zasluženoj mirovini, nam je uz ostalo rekao, kako je svih 50 godina svog nezaboravnog i nadasve radnog i uzbudljivog lovačkog staža, ponosno odradio u svojoj ¨Jarebici¨ te da mu nikada nije palo na pamet da mijenja lovački ¨dres¨, poput mnogih što to rade danas istodobnim članstvom u dvije-tri ili pak više lovačkih udruga.

- Prije nego što sam položio lovački ispit u Biogradu tri godine sam stažirao. Vjerujte po onome što ja vidim, toga nam danas itekako nedostaje. Po meni oružje se olako bez dubinske i studiozne izobrazbe daje novim i mladim lovcima u ruke. To nikako nije dobro za napredak našeg lovstva.Ja i moje kolege stariji lovci uvijek smo se vodili lovačkom etikom, a to je da se što više mora ulagati u lovišta, zaštitu prirode i divljač a što manje izlovljavati. Treba se što manje zadirati u matične fondove i misliti na mlade generacije lovaca koje stasaju Na koncu svim mojim kolegama lovcima u ¨Jarebici¨ lovcima Zadarske županije i naravno lovcima Lijepe naše želim Dobru kob, zaključio je Kazija, koji recimo i to što unatoč već pet godina hoda uz pomoć štaka, ne propušta priliku da se pojavi na centralnim proslavama obilježavanja Sv.Huberta, zaštitnika lovaca, lovstva i šumara, koji se inače obilježava svake godine 3.studenog. Tako se je lanjske godine među 1.300 hrvatskih lovaca našao u Puli, a vjeruje da ako mu Bog podari zdravlja, to će isto učiniti i ove godine istog dana ali ovog se puta kako se nada u obližnjem gradu Zadru.

25. travanj 2024 18:36