StoryEditorOCM
RegionalSAMO DVIJE ŠKOLE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI STARTAJU S EKSPERIMENTALNIM PROGRAMOM:

Učenike čekaju besplatni udžbenici, tableti, manje gradiva i pola milijuna kuna nove opreme… Evo koji ravnatelj je u siromašne krajeve 'dovukao' 348 tableta!

27. kolovoza 2018. - 23:30
Škola Vice Vlatkovića

Od 3. rujna u (samo) dvije škole u Zadarskoj županiji sve se mijenja iz temelja: u OŠ Benkovac i u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru počinje eksperimentalna provedba kurikularne reforme, svi učenici dobit će besplatne udžbenike i tablete, stotine tisuća kuna vrijedna nova tehnička pomagala, te potpuno novi način održavanja nastave.

Dok su u školi Vice Vlatkovića novim programom obuhvaćena samo dva prva zareda (s obzirom da trogodišnji programi ne ulaze u eksperimentalni program), što je ukupno 41 učenik, na području Grada Benkovca događa se prava revolucija: ova škola ima čak 11 područnih škola, novi program obuhvaća sve prvašiće, sve učenike petih razreda, te učenike sedmih razreda za predmete fizika, kemija i biologija.

Tako besplatni udžbenici i tableti u OŠ Benkovac stižu za ukupno 250 učenika, a na tabletima će se nastava odvijati i u svim područnim školama, od Raštevića do Bruške.

- Ušli smo u taj program, iako neće biti jednostavno. Osobno, iznenađen sam entuzijazmom nastavnika koji su prošli 140 dana edukacije, on-line, ali uz puno priprema i interakcije sa Ministarstvom. Praktično se pripremaju cijelo ljeto, a početni otpor pretvorio se u izvanrednu ambiciju da što više postignu – kaže ravnatelj OŠ Benkovac Tonći Kuman.

Kako tablete u područnim školama dobivaju samo prvašići, Kuman je specifičnu situaciju u tih 11 škola, gdje su mnogi razredi kombinirani (prvi i drugi razred, primjerice, čine jedan odjel), riješio tako što je od Grada dobio 98 dodatnih tableta za područne škole.

- Nezgodno je da svi prvaši imaju tablete, a da ostali nemaju, to su mali odjeli – kaže Kuman.

Slijedećeg će tjedna, što je vjerojatno jedinstven slučaj u Hrvatskoj, doslovno svi učenici područnih škola na cijelom (inače vrlo siromašnom) prostoru Grada Benkovca koristiti samo tablete – tako će biti u Bruškoj, Nadinu, Rašteviću, Podlugu, Perušiću, Lisičiću, Pristegu, Bukoviću, Popovićima, Korlatu i Smilčiću.

- I od Županije smo dobili 100 tisuća kuna da napravimo internetsku infrastrukturu, bez toga ne bismo mogli ništa – kaže ravnatelj Kuman.

Udžbenici su tiskani posebno za njih i imaju 30 posto manje podataka od ostalih udžbenika. Osim tableta, učenici će koristiti potpuno novu opremu u školi, za sve predmete, čak i za tjelesni odgoj - od složenih sustava za pokuse iz fizike do malih robota i modernih naprava za pokuse iz kemije. Nastavnicima je glavni zadatak da učenici budu samostalni u rješavanju problema i donošenju zaključaka. Obje škole, Vice Vlatkovića i OŠ Benkovac, na raspolaganju su imale po 250 tisuća kuna od Ministarstva da naruče sve što im treba za novi način provođenja nastave.

- Najviše smo naručili iz IKT tehnologije, tako da će naša informatička učionica sada imati projektore, interaktivne ploče i računala. Dakako, tu je i „more“ naručenih stvari za sve predmete, od epruveta za kemiju do novog razglasa za glazbeni odgoj – kaže ravnatelj Kuman.

Ipak, ništa od navedenog još se ne nalazi u ove dvije škole. Tableti su naručivani preko škola i trebali bi stići „svakog časa“, dok se besplatni udžbenici i oprema očekuju do kraja rujna.

- Cijela „mudrost“ novog programa je manje gradiva i potpuna okrenutost učeniku. Primjenjivat će se nove nastavne metode pomoću kojih nastavnik mora uspjeti u tome da učenik bude samostalan u rješavanju problema i donošenju zaključaka. Razvijamo im inteligenciju, svaki predmet ima svoje specifičnosti: iz fizike se neće iz knjige učiti kako se nešto događa, već će se u kabinetu to vidjeti na pokusu, s instrumentima. Tako i iz kemije, robotike… Točno je definirano iz svakog predmeta što na kraju učenik mora znati, a na nastavniku, koji dobiva veliku autonomiju u planiranju i izvođenju nastave, je da nađe način kako će učenika do toga dovesti – obrazložio je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića. Naglasio je i da će ova reforma „pasti ili uspjeti samo na ljudima.“

- Sve ovisi o nastavnicima. Ljudi nose reformu. Zato sam mišljenja da edukacija nije smjela ići samo on-line, da je trebalo biti susreta i radionica. To je moja jedina zamjerka reformi koja je inače odlična – rekao je Tomčić.

 

POSEDARJE I OBROVAC: ZAŠTO SU IMALI SUGLASNOT, A NISU U PROGRAMU

Samo četiri škole su od Zadarske županije zatražile (i dobile) suglasnost da se prijave u Ministarstvo za eksperimentalni program. Prošle su OŠ Benkovac i škola Vice Vlatkovića, dok OŠ Posedarje i Srednja škola Obrovac imaju različite priče.

- Kod mene je sve „palo“ na Učiteljskom vijeću. Nastavnici nisu bili suglasni za novi program, prevladao je valjda strah od nepoznatog. Žao imi je zbog toga, možda iduće godine. Bez suglasnosti Učiteljskog vijeća nisam mogao školu prijaviti Ministarstvu, sve je palo u vodu – objasnio nam je ravnatelj OŠ Posedarje Luzarko Novaković.

Za razliku od njih, u Srednjoj školi Obrovac svi su bili za novi program, prijavili su se u Ministarstvo, no nisu prošli.

- Poslali smo kompletnu dokumentaciju, no od ministrice smo dobili odgovor da se po kriterijima ne uklapamo. Jako smo razočarani i ne znam koji su kriteriji nedostajali – kazao je ravnatelj Srednje škole Obrovac Jurica Ćurko.

26. travanj 2024 22:21