StoryEditorOCM
RegionalZNATE LI KOJI SU?

U Zadarskoj županiji 6 je proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti, te još 6 sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla!

Piše L.B.
26. lipnja 2023. - 19:22

Nevenku Marinović, hadezeovu vijećnicu u zadarskoj Županijskoj skupštini, zanimao je broj proizvoda koji nose oznaku zaštite izvornosti ili zemljopisnog podrijetla u Zadarskoj županiji. Pitanje je na prošloj sjednici postavila županu Božidaru Longinu, a dodatna pojašnjenja u pisanom je odgovoru vijećnici dostavio pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić:

- Zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla dio su politike kvalitete Europske unije i sustava koji omogućuje zaštitu naziva tradicionalnih proizvoda čija kvaliteta i posebne značajke nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika specifičnih za određeno zemljopisno područje ili su pak proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Nazivi proizvoda registrirani zaštićenom oznakom izvornosti, najsnažnije su povezani s mjestom proizvodnje, dok zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla naglašava odnos između određene zemljopisne regije i naziva proizvoda, pri čemu se posebna kvaliteta, ugled ili druga svojstva proizvoda uglavnom mogu pripisati njegovu zemljopisnom podrijetlu. Navedene oznake vidljive na ambalaži proizvoda, potrošaču jamče kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

Na području Zadarske županije moguće je koristiti šest proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti, a to su paška janjetina, paški sir, paška sol, dalmatinska janjetina, novigradska dagnja i dalmatinski med, s tim da su posljednja dva proizvoda u procesu registracije. Što se tiče proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla, ukupno je šest zaštićenih proizvoda, a to su: dalmatinski pršut, dalmatinska panceta, dalmatinska pečenica, lički krumpir, lička janjetina i lički škripavac.

Prvi korak u zaštiti naziva poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete, je udruživanje proizvođača. Zadarska županija kontinuirano pruža potpore udruženim proizvođačima kako bi potpomogla ostvarivanju njihovih aktivnosti. Kao sastavni dio zahtjeva za zaštitu naziva, potrebno je sastaviti zajedničku Specifikaciju proizvoda. Zadarska županija sufinancirala je izradu Specifikacije proizvoda: novigradske dagnje, dalmatinske janjetine te dalmatinskog meda. Osim toga, Zadarska županija prati i promovira zaštićene i označene poljoprivredne i prehrambene proizvode sa područja svoje regije. Popis takvih proizvoda sa informacijama o mjestima na kojima ih je moguće kupiti ili degustirati nalazi se na službenim stranicama Zadarske županije, a mogu se pogledati i klikom na ovu poveznicu.

07. svibanj 2024 00:33