StoryEditorOCM
RegionalMISNO SLAVLJE

U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Mihovila - zaigralo se biračko kolo i zapjevalo stare narodne pjesme

Piše Marko Ledenko Mane
30. rujna 2021. - 14:06

U župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću, 29. rujna svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Vukšića . Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je fra Ivan Režić magistar bogoslova iz Splita , u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem. Slavlje je uljepšao mješoviti crkveni zbor poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.

-Crkva na osobit način štuje arkanđela Mihaela ( Mihovila ). Mihael znači „ tko je kao Bog „ .Trostruka je uloga Mihaela , on je borac, molitelj i pratitelj. Arkanđeo Mihael je borac protiv Zloga, Sotona i njegovih zakulisnih igara , molitelj pred licem Božjim i pratilac ljudi. Stoga je tako važno prizivati ime arkanđela Mihaela, jer pali anđeo Sotona, u sebi podvojen , svom silinom želi ljude udaljiti i odvojiti od Boga, naštetiti njihovu fizičkom i duhovnom zdravlju i međuljudskim odnosima .Duša omamljena i zavedena Zlim lakše upada u različite vrste ovisnosti, psovke, bogohule, nemoral, prijevare , nepraštanje i klevete. Ukratko , u sedam grijeha koji dušu malo pomalo umrtvljuju. Svatko od nas je pozvan i poslan, poput arkanđela Mihaela biti glas Božji na ovom svijetu. Kako bismo bili glas Božji koji se čuje , potrebni smo uvjeriti se „ da nitko nije kao Bog „ . „ Da ništa ne može zamijeniti Boga „ Neka nas sve prati zagovor sv.Mihaela arkanđela da umijemo uvijek prepoznati zamke Zloga i uvijek ostati povezani s Bogom,jedinom istinom i radošću života , istaknuo je fra Ivan Režić

Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Ivanu na predivnoj propovjedi kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Mihovila. Nakon misnog slavlja vjernici su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Poslije mise domaćini su zaigrali biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme, održavajući i obnavljajući tradiciju na taj način.

27. rujna 1991., dva dana prije blagdana sv. Mihovila, srpski pobunjenici okupirali su Vukšić, zapalili župnu crkvu sv. Mihovila, minirali dvije mjesne crkve sv.Kate . Sve bi se nekako lakše preboljelo da tijekom okupucaije Vukšića, srpski zlikovci nisu  mučki ubijeno devet nevinih civila i to mahom starije dobi. Oni nisu imali moć braniti se, a htjeli su samo ostati tu na svom mjestu, u svojoj domovini, na svom kućnom pragu.

Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996. g., a 2008. g. dobila je i nova zvona. Prošlo je trideset godina od dana koji će zauvijek ostati urezan u sjećanje Vukšićana, od dana kada su se nakon godina progonstva vratili u svoje pusto i razrušeno selo. Ruka pravde do danas nije sustigla i kaznila zločince , a mještani iskreno vjeruju jedino u Božju pravdu.

Vukšićani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika.

25. travanj 2024 15:07