StoryEditorOCM
RegionalKONAČNO DOVRŠENJE POVIJESNE BAŠTINE U VRANI

U svibnju se otvara Maškovića han kao - hotel baština!

12. ožujka 2017. - 19:10

Han Jusufa Maškovića u Vrani pokraj Pakoštana, najveći spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnjeg turskog carstva, otvorit će se u svibnju ove godine "u punom izdanju". Naime han je već bio svečano otvoren u ljeto 2015. godine nakon višegodišnje obnove financirane u okviru Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009. kao prvi projekt za koji je Ministarstvo kulture dobilo novac iz fondova Europske unije. Ugovorena vrijednost projekta bila je 2,7 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva EU, a 25 posto je osiguralo Ministarstvo kulture.

Bilo je to zapravo zatvaranje projekta obnove hana, a ono što smo nakon toga morali obaviti je opremanje unutrašnjosti namještajem i ostalom potrebnom opremom. Sada su svi ugovori potpisani i han će biti u svibnju otvoren u cjelovitom izdanju – kazao je Marko Meštrov, ravnatelj Agencije Han osnovane upravo u svrhu upravljanja hanom.
Postupak nije kasnio, objašnjava Meštrov, jer je bilo potrebno provesti natječaje za izgled interijera, pa zatim za izvođače radova. Nije bilo niti dokumentacije za uređenje interijera, pa je trebalo raspisati natječaj za projektanta, potom za sam projekt...

Han je do sada ipak radio, nije bio zatvoren. Prošloga ljeta bio je u funkciji muzej koji je opremljen, imali smo skoro 10 tisuća posjetitelja i 150 noćenja, ali s minimumom opreme koja je bila potrebna da profunkcionira. A sad će se urediti s dizajnerskim namještajem i dobit će konačan izgled uz potpunu funkcionalnost. Također će dobiti i minimalne tehničke uvjete kao hotel-baština. Već smo postigli odličnu suradnju s Parkom prirode Vransko jezero tako da su ljudi koji su posjećivali Park prirode bili i posjetitelji hana, kao i suradnju s raznim agencijama, školama, dolazila su nam sveučilišta, biciklistička i planinarska društva. Imali smo čak i mogućnost organiziranja vjenčanja, pričesti, krizmi... Sve se to moglo tamo događati. Primili smo dosta narudžbi za svibanj, mada ne znam hoćemo li to moći odraditi zbog uređenja koje predstoji. Možda se za sve to ne zna dovoljno jer nismo još krenuli s jakim marketingom upravo zato što han nije bio u potpunosti opremljen. Sad ćemo krenuti s tim "u punoj snazi" – kaže Meštrov.

Investitor opremanja interijera je Općina Pakoštane, odnosno Agencija Han preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj. To je bio i dogovoren udio lokalne zajednice u cijelom projektu obnove hana, jer su ostali dio financirali Europska unija i Ministarstvo kulture. Dio novca za opremanje iznosi 3,6 milijuna kuna koliko je udio Općine Pakoštane odnosno Agencije Han preko kredita HBOR-a.

S tim će se sredstvima urediti 14 soba, dva apartmana, restoran, recepcija, suvenirnica, upravna zgrada, uredi, muzej, čak i jedan wellness... Bit će dosta sadržaja. Sa svim tim sadržajima han bi profunkcionirao onako kako je to bilo i zamišljeno. Plan je da se radi tijekom čitave godine, uz nešto manji intenzitet preko zime. Sadašnji broj od 4 do 5 djelatnika Agencije Han povećao bi se u sezoni i na petnaestak ljudi, a han će se odlično uklopiti u turističku ponudu Općine Pakoštane gdje se ostvari i do 700 tisuća noćenja godišnje, pa ne sumnjamo da nećemo imati popunjene sve kapacitete – optimističan je Meštrov.

Han je inače u potpunom vlasništvu Općine Pakoštane što je u smislu imovinsko pravnih odnosa bilo važno jer bez toga niti Europska unija ne bi investirala svoja sredstva u obnovu građevine. S obitelji Pelicarić koja je stanovala, a i sačuvala han prije obnove, također je postignut dogovor jer je jedan član obitelji u smislu domara ostao u zdanju, a definirani su i svi ostali detalji oko korištenja toga jedinstvenog objekta.

U svibnju će se s dovršenjem opremanja hana krenuti i s jačom promidžbom, web stranicom i ostalim načinima oglašavanja, a pripremaju se i programi za rad hana, od glazbe, etnologije, gastronomije i ostalih načina prezentiranja proizvoda karakterističnih za vranski kraj koji ima jako puno obradive zemlje i dosta OPG-ova koji proizvode kvalitetnu domaću hranu. Svima njima upravo će han biti mjesto gdje će moći predstaviti i ponuditi svoje proizvode.

Ono "prvo otvaranje" hana bilo je stoga zapravo zatvaranje projekta. To je čak i u pozivnicama koje su tada odaslane bilo navedeno kao nespretnost, jer do pravog otvaranja hana ipak je trebalo još puno toga obaviti. Nakon zatvaranja projekta trajao je jamstveni rok godinu dana, nakon čega su raspisani natječaji i sve se zapravo obavljalo bez kašnjenja, ali je moralo toliko trajati – kaže Meštrov koji je u proteklih godinu dana nekoliko puta i promovirao han stručnim predavanjima na raznim mjestima jer je po struci arheolog koji će uskoro braniti i svoj doktorat.

 

Maškovića han u Vrani je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i kulturno dobro od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH.
Han (prema arapskom khan – kuća) bio je svratište i prenoćište u tursko doba. Han u Vrani, u zaleđu obližnjih Pakoštana i malo daljega Biograda na moru, gradio je kao ljetnikovac i rezidenciju Jusuf Mašković, zapovjednik turske vojske, porijeklom siromašni dječak iz vranskog kraja koji je završio kao mlad na službi u Turskom Carstvu. Gradnjom monumentalnog hana želio je pokazati svom kraju da je došao do visokog položaja i moći, jednom, kada se iz Carigrada vrati. Zadavljen je 30. siječnja 1646. godine na turskom dvoru. Gradnja Hana naglo je stala. Turska ga je vojska donekle osposobila za korištenje u vojne svrhe i u takvom stanju ostao je sačuvan do današnjih dana.
27. travanj 2024 12:53